A nyomorban élő roma nők sterilizálását kéri egy gyulafehérvári önkormányzati képviselő

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Romániában jelentős médiavisszhangot kapott egy gyulafehérvári önkormányzati képviselő közösségi portálon közölt állásfoglalása, mely szerint sterilizálni kellene azokat a roma nőket, akik nem tudnak emberhez méltó körülményeket biztosítani az első gyermekük felneveléséhez. Ki alkalmas a gyereknevelésre?
Rares Buglea, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) önkormányzati képviselője, a párt Fehér megyei ifjúsági szervezetének az elnöke eszmefuttatásában kifejtette, azokat a roma nőket nem tartja alkalmasnak a gyermekvállalásra, akik esetében egy szociális vizsgálat kimutatja: az első gyermekük számára sem tudtak emberhez méltó körülményeket biztosítani.
   
Csak a cigányok?
"Miért engedjük, hogy megszülje a második..., az ötödik gyermekét is, hogy aztán az állam fizesse a szociális segélyt" - tette fel a kérdést a fiatal politikus. Hozzátette, míg a román családokban egy, legtöbb két gyermek születik, a legkevésbé integrált, legkevésbé tanult cigány családoknál rendszerint az ötöt is meghaladja a gyermekek száma. "Ez felelőtlenség az ország jövőjére nézve" - állapította meg a politikus, aki az ország "elcigányosodásának" a veszélyére figyelmeztetett. Buglea később egy újabb bejegyzésben azt közölte, hogy nemzetiségtől függetlenül vonná meg a szülés jogát azoktól, akik nem tudják felnevelni a gyermekeiket.  
   
A kijelentés miatt eljárás
A román lapok kiderítették, hogy a politikus korábban a romák emberi jogaiért küzdő Pakiv Románia egyesület alkalmazásában állt. A Pakiv egyesület felszólította az ügyészséget, hivatalból indítson eljárást ellene.
Teodor Athanasiu, a Nemzeti Liberális Párt Fehér megyei szervezetének elnöke hétfőn megbocsáthatatlan hibának minősítette Rares Buglea állásfoglalását, és közölte, a fiatal politikus máris lemondott a párt megyei ifjúsági szervezetének elnöki tisztségéről.
   
A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) közleményben tudatta hétfőn, hogy saját hatáskörben indított vizsgálatot a gyulafehérvári önkormányzati képviselő ügyében.

Forrás: mti

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2013.02.07