Az USA legszigorúbb abortusztörvényét fogadták el

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Észak-Dakota állam kormányzója kedden aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét, amely az esetek túlnyomó többségében a magzat szívverésének kezdetétől, vagyis a terhesség körülbelül hatodik hetétől megtiltja a művi vetélés végrehajtását. Aktivisták tiltakoznak
Abortuszpárti aktivisták azonnal bejelentették, hogy bíróságon támadják meg a törvényt, amely szerintük sérti a nők jogait és ellentmond az Egyesült Államok alkotmányának, valamint az amerikai legfelsőbb bíróság 1973-ban, a Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletének. Ennek értelmében az államok addig nem tilthatják meg a terhesség megszakítását, amíg a magzat életképessé nem válik. (Ez szakemberek szerint a 22-24 hetes kort jelenti.)
   
Népszavazást írnak ki
Az új törvény, ha ezzel ellentétes bírósági ítélet nem születik, augusztus 1-jén lép hatályba.
A republikánus Jack Dalrymple kormányzó kedden aláírt egy olyan törvényt is, amelynek értelmében pusztán genetikai rendellenességre vagy a magzat nemére hivatkozva tilos abortuszt végrehajtani. Észak-Dakota ezen a téren olyan jogszabályt alkotott, amely szintén példátlan az amerikai államok között.
Észak-Dakota republikánus többségű törvényhozása korábban úgy határozott, hogy 2014-re helyi alkotmánymódosítási népszavazást kezdeményez, amely reményei szerint elfogadja majd azt a koncepciót, miszerint az élet a fogantatással kezdődik. A hasonló referendumok eddig több államban is elbuktak.
   
Szigorodó abortusz törvények
A déli államok közül az elmúlt időben több is megszigorította az abortusszal kapcsolatos jogszabályokat. A legkeményebben eddig Arkansas-ban léptek fel a terhességmegszakítással szemben, ahol március 7-én a 12. hétben határozták meg a beavatkozás legkésőbbi időpontját. Az a jogszabály, ha túléli az ellene benyújtott kereset, szintén augusztusban emelkedhet törvényerőre. Több államban a 20. hét után tiltják a terhességmegszakítást.
   
A nemi erőszak nem indok
Az ellenzők érvelése szerint a 6. hétben sok nő még annak sincs tudatában, hogy állapotos lett. Az észak-dakotai úgynevezett "szívdobbanás-törvény" az abortusztilalom ügyében kivételt tesz abban az esetben, ha a további terhesség veszélybe sodorná az anya életét, vagy súlyos kockázatot jelentene az egészségére, ám nem lehet indok a terhesség megszakítására, ha az embrió a nemi erőszak következtében fogant.

Forrás: mti

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2013.03.28