Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Keresztnevek - egyre többen adnak ritka nevet a gyermeküknek - Szülők Lapja

Keresztnevek - egyre többen adnak ritka nevet a gyermeküknek


Neve mindenkinek van, de nem mindenkinek van ritka neve. Húsz magyarból csak egynek. Csernék, Boldák, Őzikék számszakilag.

Szerző: Szülők lapja
2013-05-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A Tárki legfrissebb felmérése szerint a fiatalok közül sokkal többen viselnek valóban ritka nevet, mint az idősebb generációban. A 30 év alatti korosztályban arányuk 10 százalék, iskolásoknál ez 15 százalék, míg a 30-59 évesek és a 60 év felettiek között 2-2 százalék.
 
A 10 év alattiaknál a Máté 3 százalékban, a Bence, Hanna, Jázmin, Lili, Luca, Vivien, Nikolett, Dávid, Péter 2-2 százalékban fordul elő. A 80 év felettieknél a Mária 11 százalék, az Erzsébet 9 százalék, az Ilona 5 százalék, a János 4 százalék, a Ferenc, Anna, Rozália, Gizella, Katalin, Margit, Irén és Jolán 3-3 százalék, a Béla, Teréz, István, József, Gyula, László, Mihály és Sándor név előfordulása 2-2 százalék.
 
Ritka (szokatlan) névnek azokat a keresztneveket tekintették a felmérés készítői, amelyek legfeljebb kétszer fordultak elő.
 
Különös, de igaz: a szokatlan keresztnevek aránya hasonlóan magas a legszegényebbek és a leggazdagabbak között.
 
A több mint 2000 háztartásban élő csaknem 5000 magyar lakos körében végzett kutatás során a kérdezőbiztosok 400 különböző keresztnevet jegyeztek fel.
 
A témával foglalkoztunk korábban is, íme: "Kedvenc" keresztneveink egyébként: Bátor, Delinke, Cserne, Regő, Radiátor, Dengezik, Bolda, Őzike, Vulkán, Renátó. De ami mindent visz: egy kedves pár két keresztnevet is adott kisfiának: Zovárd Szilamér. Ha nem lett volna szegény gyereknek elég baja magában a Szilamérral.

Forrás: hir24

KERESZTNETVEK, NÉVNAPOK ÉS A NEVEK JELENTÉSE >>
Több mint 3000 név közül választhatsz a Névkereső programunkban. A legnépszerűbbeknél statisztikát is találsz, hogy hányan választották az elmúlt évben a gyermekük számára és hogy a teljes lakosságban mekkora a név aránya!

Címkék: név, utónév, keresztnév, névadás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az anyakönyvezés szabályai

A Magyarországon élők névviselését az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet szabályozza. E rendelet 30.§-ának (5) bekezdése kimondja: "Amennyiben a szülők által választott utónév nem szerepel az utónévjegyzékben, a Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről

tovább a cikkre
A baba utónevének megválasztása

Hamarosan itt a trónörökös és még nem tudjátok, hogy hogyan is nevezzétek? Melyik név illene leginkább a vezetéknévhez és melyik a leendő baba elképzelt személyiségéhez?! Ne legyen túl gyakori, de ne is legyen egy szappanopera hősének a keresztneve?! A választék hatalmas, de mire is figyeljünk oda?

tovább a cikkre
Anyakönyveztetési eljárás

A baba nevének kiválasztása nagy, de igazán kellemes feladat. Próbálgatni a vezetéknévhez, elképzelni, hogy vajon mennyire illik majd a babánkhoz, mikor lesz a névnapja, ez mind izgalmas, örömteli "játék". Ha nem egy régi, bevált nevet szeretnénk, akkor viszont fontos leellenőrizni, hogy anyakönyvezhető-e a kiválasztott név!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Frankfurti leves

Frankfurti leves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 500 g kelkáposzta 250 g virsli 10 ml olaj 250 ml tejföl 30 g liszt pirospaprika só őrölt kömény bors

Recept:

A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk, sós, őrölt köménnyel, kevés borssal ízesített vízben majdnem puhára főzzük.

A virslit karikákra vágjuk, majd kevés olajon enyhén átpirítjuk. A virsli alól kiszedett olajban elkeverjük(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Óriásplakáton köszöntek el ballagó diákjai Eszti nénitől - Így reagált a tanárnő a kedves meglepetésre

vissza vissza