Mit esznek gyerekeink az óvodai, iskolai menzán?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Az ország több általános iskolájában és óvodájában jártak már az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei, hogy megvizsgálják, mit kapnak a gyerekek ebédre. A vizsgálatokat idén januárban kezdték el, értékelésük honlapjukon olvasható. Nem szereztek túl jó tapasztalatokat, íztelen, túlfőtt, fás, nem kellemes és hasonló jelzők szerepelnek a listán. A szakellenőrök azt az ételt vették górcső alá, ami a gyerekek tányérjára került. Kiválóan megfelelttől a nem megfelelőig terjedő skálán értékelték az ennivalót íz, illat, állomány és külső megjelenés alapján.

Budapest egyik óvodájában járva például az alábbi tapasztalatokat jegyezték fel az ellenőrök:
A leves kissé sótlan, kissé íztelen, kevésbé harmonikus.
A főzelék ugyanezeket a jelzőket kapta.
A fasírtról azt írták, hogy kissé durvára darált hús, fűszerelosztás nem egyenletes, kissé dohos.
Összességében ez az ebéd az átlag alatti minősítést kapta.

Egy szintén budapesti iskolában a következőt tapasztalták az ellenőrök:
A levesben a zöldségek kissé túlfőttek, az íze kevésbé jellegzetes, kevésbé aromás.
A másodikként felszolgált tészta túlfőtt, nagyobb csomókban összeáll. Illata a húskonzerv illatára emlékeztet, íze nem kellemes, nem harmonikus.
Ez az ebéd is átlag alatti minősítést kapott.

Az intézmények többsége átlagos, vagy átlag alatti minősítést ért el, de akad a listán nem megfelelt is.

Azokban az intézményekben, ahol átlag alatti, vagy nem megfelelt értékelést adtak az ellenőrök, későbbi időpontban újra fognak mintát venni.

Az ellenőrzött óvodák és iskolák listája, valamint szerzett minősítésük (országos lista) >>

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2013.04.10