Földrengés volt Magyarországon

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A Richter-skála szerinti 4,8-4,9 erősségű földrengést észleltek kedden hajnalban Magyarországon, senki nem sérült meg, jelentősebb anyagi kárról sem érkezett bejelentés. Anyagi károk több településen
Az elsődleges vizsgálatok szerint a legtöbb kárt a Heves megyei Tenk településen okozta az éjszakai földrengés, itt mintegy ötven ház károsodott, személyi sérülésről nem érkezett bejelentés - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden reggel az MTI-vel. Épületsérüléseket jeleztek Heves városából, valamint Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről és Tarnabodról is.

Vakolat hullott le több lakásban   
A közlemény szerint Heves megye tizenhárom településéről érkeztek bejelentések az éjszakai földrengés okozta károkról a katasztrófavédelem műveletirányítási központjához. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a rengést követően helyszíni szemle során mérte fel ezeket. A Heves megyei Tenken tapasztalták a legtöbb kárt, ott az elsődleges vizsgálatok szerint körülbelül ötven ház sérült valamilyen mértékben, cserepek hullottak le, kémény rongálódott meg, több épületen repedések jelentek meg, egy lakásban pedig a melegvíztároló kiszakadt a helyéről. Heves városában egy lakás mennyezetéről egy négyzetméternyi területen leszakadt a vakolat, az épület nem vált lakhatatlanná. Egy másik ingatlan garázsának mennyezetéről is leváltak darabok, amelyek megrongálták a bent álló gépkocsit.
Épületsérüléseket jeleztek Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről, Tarnabodról is, jellemzően repedéseket okozott a földmozgás.
A földrengés okozta károk pontos felmérése a megyei polgári védelmi főfelügyelő irányításával kedd reggel kezdődik meg.
 
Több helyen érzékelhető volt a földmozgás
Kedd hajnalban, 0 óra 28 perckor a Richter-skála szerinti 4,8-as erősségű földrengés volt Egertől délre, Heves és Erdőtelek település között, 8 kilométeres mélységben. Heves és Fejér megye, valamint a főváros katasztrófavédelmi ügyeleteire érkeztek lakossági hívások - áll a közleményben.
 Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa hajnalban az MTI-nek elmondta, hogy a földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.
Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés volt este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében.

Forrás: mti

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2013.04.23