Anonim szülés és terhesgondozás - a csecsemőgyilkosságok elkerülésére

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Leszavazta az anonim szülésről szóló határozati javaslat tárgysorozatba vételét a parlament egészségügyi bizottsága hétfői ülésén. Javaslat az anonim szülésre
Szél Bernadett és Ertsey Katalin LMP-s politikusok anonim szülésről szóló önálló indítványa már megjárta egyszer a bizottságot, azonban a dokumentum akkor sem kapott többséget. Szél Bernadett a hétfői bizottsági ülésen elmondta, a határozati javaslati formával a kormány kezébe adják az anonim szülést szabályozó jogszabálytervezet elkészítésének lehetőségét.
   
A csecsemőgyilkosság elkerülése érdekében
A független képviselők bevezetnék az anonim szülést és terhesgondozást, hogy ezzel is csökkenjenek a csecsemőgyilkosságok és a terhességmegszakítások száma. Szél Bernadett kifejtette, javaslatuk lényege, hogy a gyermeküket megtartani nem akaró várandós nők nevük megadása nélkül vehessenek igénybe terhesgondozást, majd szülésükhöz a kórházi ellátást. A kórház csak az érintett társadalombiztosításának meglétét ellenőrizhetné. Az így megszületett gyermekek hat hét után válnának örökbefogadhatóvá.
   
Jogi problémák az anonim szülés útjában
Szily Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkárság képviseletében elmondta, ha megkapják a bizottsági felhatalmazást, várhatóan őszre lehet javaslat az anonim szülésről. Kiemelte, számos jogi és adatvédelmi problémát meg kell vizsgálni a jogszabályhoz, így például ki kell zárni, hogy az anonim szülés során a Magyarországon tiltott dajkaanyaság teret nyerjen.
   
Leszavazták
A bizottságban több képviselő is előremutatónak találta hozzászólásában a szabályozás megkezdését, végül azonban öt igen, nyolc nem és négy tartózkodás mellett leszavazta a testület az anonim szülés bevezethetőségét célzó javaslat tárgysorozatba vételét. Igennel csak az MSZP és a Jobbik képviselői szavaztak.

Forrás: mti

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2013.04.25