4,2-es erősségű földrengés volt tegnap este Magyarországon

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Nógrád megyében 4,2-es magnitúdójú földmozgás volt Érsekvadkert térségében 20 óra 45 perckor. A földrengést Budapesten is lehetett érzékelni, ez azonban a fővárosi, árvíz elleni védekezésben semmilyen problémát nem jelentett, és nem hátráltatja a védvonalak építését. Nógrád megyében 4,2-es magnitúdójú földmozgás volt Érsekvadkert térségében 20 óra 45 perckor. A földrengést Budapesten is lehetett érzékelni, ez azonban a fővárosi, árvíz elleni védekezésben semmilyen problémát nem jelentett, és nem hátráltatja a védvonalak építését.

Lakossági bejelentések a földrengésről
Balassagyarmat és Rétság térségéből folyamatosan érkeztek a hívások a katasztrófavédelmi igazgatósághoz, a lakosok jelezték a földrengést - mondta Angyal Eszter, az igazgatóság szóvivője az MTI-nek. Tájékoztatása szerint Magyarnándorból, Bánkról, Rétságról, Tolmácsról, Borsosberényből, Balassagyarmatról, Érsekvadkertről, Szügyből, Tereskéről, Drégelypalánkól, Nagyorosziból és Dejtárról érkeztek a hívások.
   
Károkat is okozott a földrengés?
A szóvivő közölte: Szátokon egy régi parasztház fala megrepedt, a lakóknak el kellett hagyniuk az épületet, elhelyezésükről gondoskodni kell. A polgármester és statikus is a helyszínen van.
Az Érsekvadkerten élő Balla Mihály (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője az MTI-nek elmondta: a földrengést követően érkezett haza. A beszámolók szerint az emberek azt érzékelték, hogy remegnek a házak, mozgott a fotel, kinyíltak a szekrényajtók, egy-két tárgy leesett a polcokról. A rengés fél-egy percig tartott, az emberek kiszaladtak az utcára - tette hozzá.
Mezőfi Zoltánt, Rétság fideszes polgármesterét intézkedés közben érte utol telefonon az MTI a rendőrkapitányságon. A polgármester azt mondta, károkról nem tud, a rengés után egy ideig nem volt telefonkapcsolatuk.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz károkról is érkeztek jelentések.

Az árvízi védekezés zavartalan
Az érsekvadkerti földrengés nem befolyásolta a fővárosi árvíz elleni védekező munkát, egész éjszaka folytatták a védvonalak építését - közölte az MTI-vel Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán késő este. A főváros területén egész éjszaka két kiemelt helyszínen folyt a védőgátak építése, a Római-parton 1700 méter hosszan, míg a Margitszigeten 5400 méteren.
   
Utórengésekre lehet számítani
Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium korábban Facebook-oldalán azt közölte, hogy a földrengést a lakosság nagy területen, így Balassagyarmaton, Vácon, Esztergomban, Budapesten és Székesfehérváron is érzékelte. Hozzátették, hogy a rengést követően több érezhető utórengésre is számítani lehet a következő hetekben-hónapokban.
A mostanit megelőzően jelentősebb erősségű földrengést Érsekvadkert környezetében, Nógrádban 1951 februárjában mértek, 4,7-es, a Nagybörzsönyben 1931-ben 4,2-es, Cserhátsurányban pedig 1930-ban 4,2-es magnitúdójút.
   
Mit kell tenni földrengés esetén?
Arra is felhívják a figyelmet, hogy az érezhető földrengéseknél nem tanácsos pánikszerűen menekülni az épületekből, mert a lehulló vakolatdarabok és cserepek, valamint a ledőlő kémények komoly sérüléseket okozhatnak. A legjobb stratégia ilyen esetekben a masszívabb asztalok, ágyak alatti elrejtőzés.

Ellenőrzik a gátakat
A vízügyi szakemberek valószínűsítik, hogy a szerda esti földrengés semmilyen károsodást nem okozott a Duna-menti védművekben - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.
Siklósi Gabriella tájékoztatása szerint a szolgálat munkatársai azonnal megkezdték a dunai árvízben érintett töltések, gátak átvizsgálását.


Forrás: mti
   

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2013.06.06