Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Netfüggő kismamák - Szülők Lapja

Netfüggő kismamák


Az utóbbi években a kisgyermekes anyák életében is egyre nagyobb szerepet tölt be a világháló, amely kétségkívül óriási segítséget jelent a „mozgáskorlátozott” kisbabás időszakban – legyen szó bankolásról, vásárlásról, a baba körüli kérdések tisztázásáról vagy akár a régi barátokkal való kapcsolattartásról. Az internethasználat növekedésével azonban világszinten is egyre aggasztóbb méreteket ölt a mentális és érzelmi függők száma. Míg eddig a serdülőkorúakra volt legnagyobb számban jellemző az addikció kialakulása, addig ma már egyre nagyobb figyelem övezi a kisgyermekes anyák világhálós aktivitását is.

Szerző: Szülők lapja
2013-06-29
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy átlagos magyar anyuka naponta 2 óra 42 percet tölt aktív internetezéssel – derült ki az egyik on-line aukciós portál tavalyi felméréséből, amelyben arra keresték a választ, hogy a világháló milyen hatással van a kismamák életére. A kutatásból kiderült, hogy a fél évnél kevesebb, illetve a négy évnél hosszabb ideje otthon lévő anyukák interneteznek a legtöbbet. Sőt: minél több gyermeke van valakinek, annál több időt tölt a gép előtt, és annál megfelelőbb terepnek érzi a világhálót a mindennapi problémák megbeszélésére. Minél kevésbé elégedett az életével, annál alkalmasabbnak látja a netet arra, hogy megossza a gondolatait a hasonló érdeklődésűekkel, vagy hogy ismerősöket, barátokat szerezzen általa.

Nyomasztó felelősség
Az anyává válás egyrészt a világ egyik legszebb dolga, másrészt az egyik legnagyobb kihívása. Életet adni, óvni, gondozni a ránk bízott kis jövevényt – emellett pedig szembesülni a teljesen új feladatokkal, a sokszor nyomasztó felelősséggel, a gyökeresen megváltozott körülményekkel, a korábbi életformától, barátoktól való elszigetelődéssel. Az újdonsült anyákra a babázás öröme mellett rengeteg érzelmi teher is nehezedik. Elvárják tőlük, hogy legyenek azonnal urai a megváltozott helyzetnek, legyenek boldog mintaanyák, szerető feleségek, profi házvezetőnők egy személyben, ugyanakkor az addigi életük gyakorlatilag beláthatatlan időre átalakul: megszűnnek a régi közösségeik, a múlté lesz az „okos és sikeres nő”. A munkájukért többnyire nem jár elismerés, hiszen a háztartás vezetése és a kisgyermek körüli teendők elvégzése „teljesen természetes”.
 
Sokan emiatt érzelmi vákuumba kerülnek, s ennek betöltésére új közösségeket keresnek a világhálón, ahol választ kaphatnak kérdéseikre, elpanaszolhatják kétségeiket sorstársaiknak, netán bátorítást szerezhetnek on-line közösség tagjaitól, ahol nem ismerik, de akár hamar el is ismerhetik őket. És van, amikor idővel a rövidke fórumozások vagy chatelések egyre hosszabbra nyúlnak, míg végül a megváltozott élethelyzetre a válasz a valóságtól való eltávolodás, a vonzóbbnak tűnő virtuális lét egyre nagyobb mértékű térhódítása lesz.

„Szenvedélyemmé vált a chat: legalább napi hat-nyolc órát voltam fenn a hálón. Képtelen voltam elszakadni tőle, mert attól féltem, kimaradok valamiből. Volt olyan időszak, amikor már a redőnyt sem húztam fel a lakásban. Elláttam ugyan a gyermekemet, de magammal és a környezetemmel már nem törődtem. Amikor csak tehettem, a chaten lógtam, gyakran estétől hajnalig folyamatosan” – vallotta egy internetes riportban egy fiatal anyuka.

Bár az on-line kommunikáció látszólag alkalmas a magány oldására, a szorongások enyhítésére, a virtuális tér valójában fokozhatja az elszigeteltséget. A túlzott internethasználat sokszor csökkenti a családon belüli kommunikációt is, egyre kevesebb lesz a valódi kapcsolat, fokozódik a depresszió, a bűntudat, erősödik a magányosságérzet, s ennek a mama és a baba is komoly kárát láthatja.

Függő lennék?
Függőségről akkor beszélhetünk, ha
 1.    az érintett már nem képes önszántából korlátozni a világhálón töltött időt (kontrollvesztés),
 2.    egyre több idő kell az elégedettségérzés eléréséhez (tolerancia, azaz a hozzászokás kialakulása),
 3.    üresnek érzi magát, vagy elvonási tünetei vannak (nyugtalanság, agresszivitás, kedvetlenség, szorongás), amikor valamiért nem tud internetezni,
 4.    túl sokat gondol a világhálóra,
 5.    képes hazudni is a környezetének; eltitkolja, hogy valójában mennyi időt tölt a hálón,
 6.    alapvető testi és fizikai szükségleteit, kötelességeit (étkezés, alvás, a kisgyermek és a család ellátása), egyéb társas kapcsolatait elhanyagolja.

Van megoldás!
A tényleges függőség fokozatosan alakul ki, ezért érdemes odafigyelve tudatosan korlátozni saját magunkat a netezésben. Ha úgy érezzük, veszélyeztetettek vagyunk, érdemes megfogadni a következőket:
 1.    Jegyezzük fel egy héten át, hogy hányszor és mennyi időt töltöttünk a neten!
 2.    Gondoljuk át, minek a rovására ment mindez (pihenés, gyermekkel eltöltött idő, mozgás, család stb.)!
 3.    Jegyezzük fel, mi volt az a kiváltó ok, érzés, amely miatt a gép elé ültünk, és e helyett tudatosan keressünk más tevékenységeket!
 4.    Törekedjünk valódi találkozásokra: a barátokkal vagy a környezetünkben lévő kismamákkal való beszélgetésekre, babás sétákra, hasonló helyzetben lévő anyukákkal való igazi kapcsolattartásra, kellemes élményt nyújtó, közös programokra.
 5.    Próbáljunk a baba mellett is végezhető új hobbit, illetve kreatív tevékenységet találni, vagy frissítsük fel valamelyik régi kedvenc időtöltésünket! A mozgás különösen sokat segíthet.
 6.    Igyekezzünk reálisan korlátozni az internethasználat idejét – anélkül hogy teljesen lemondanánk róla.
 7.    Jó, ha egy megbízható személlyel bizalmasan megoszthatjuk problémánkat.

Az egyensúly visszaállításához az első és legfontosabb lépés az önmagunkkal szembeni őszinteség és a probléma azonosítása. Bár ez már fél siker, sokszor az elhatározás mégis kevés! Függőség kialakulása esetén ugyanis igen nehéz az elszakadás, és elég nagy a visszaesés veszélye is. Ha úgy érezzük, semmi nem válik be, és a helyzet nem javul, a család érdekében is feltétlenül forduljunk szakemberhez, vagy keressünk fel egy szenvedélybeteg-segítő szolgálatot! Sok hasznos információt találhatunk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálatának www.kimondhato.hu honlapján is.
 

Kolos Emőke
Family Magazin
 

Címkék: kismama, internet, világháló, függőség, anya, gyermek, baba, netfüggő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Boldog párkapcsolat baba mellett? Igen, lehetséges!

A tökéletes randevú - Hol adnak ilyet? Akciós? Mert akkor én is veszek, pont ilyenre vágyom. Árnyas sétány, a háttérben naplemente és halk zene. Divatos haj és csinos megjelenés, a társam illata varázslatos, de cseppet sem tolakodó.

tovább a cikkre
Hogyan újítsd meg a párkapcsolatod gyerek után?

Véleményem és tapasztalatom szerint a hosszú távon flottul, gördülékenyen működő párkapcsolat ritka, mint a fehér holló. Ami alatt azt értem, hogy alig vannak veszekedések, nézeteltérések, mindig könnyedén együtt tudnak döntéseket hozni, őszintén nyíltan tudnak az érzelmeikről kommunikálni, folyamatosan meg tudják újítani kapcsolatukat és feldobni a szexuális életüket.

tovább a cikkre
Baba-mama kapcsolat kezdete

Mi anyák, főként ha első gyerekünket neveljük tele vagyunk félelmekkel, bizonytalanságokkal anyaságunkkal kapcsolatban, hogy „jó anya tudok-e lenni mindig?”, „mikor, hogyan etessem?”, „mit csináljak, ha sír, ha sokat alszik”, „ki mondja meg, mit tegyek?” stb.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldfűszeres túró

Zöldfűszeres túró

Uzsonnakrémek kenyérre >>
11 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3 evőkanál túró 1 kávéskanál petrezselyemzöld 1 kávéskanál újhagyma, vagy vöröshagyma

Recept:

1-1 kávéskanálynyi - alaposan megtisztított - petrezselyemzöldet és újhagymát (vagy vöröshagymát, esetleg snidlinget) nagyon apróra vágunk, illetve lereszelünk. Hozzáadjuk a túróhoz és jól elkeverjük.

Kenyérre kenve adhatjuk a csecsemőnek (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Influenza elleni védőoltás 2021: Idén is ingyen oltanak be mindenkit influenza ellen - Kinek javasolják leginkább?

vissza vissza