Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Borostyánnyaklánc - tényleg segít a fogzásnál? Szakértő válaszol! - Szülők Lapja

Borostyánnyaklánc - tényleg segít a fogzásnál? Szakértő válaszol!


Egyre több kismama vásárol gyermekének borostyánból készült nyakláncot, mert azt hallotta, hogy segít a fogzásnál csillapítani a fájdalmat és megnyugtatja a kisbabát. Igaz, hogy valóban segít a borostyán? Vagy csak egy jó marketing fogás? Vegyünk-e a csecsemőnek borostyánkő nyakláncot?

Szerző: Szülők lapja
2013-12-27
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mire való a borostyánnyaklánc?

Sokan használják a borostyánláncot a szorongás és a (fogzási) fájdalom csökkentésére. De vajon hogyan hat? Jelent-e veszélyt a gyermekre? Valódi borostyánból készül-e? Az alábbiakban ezekre kap választ - célunk a teljes körű tájékoztatás  - mondta dr. Csupor Dezső és dr. Novák Hunor.

Első állítás: Napjainkban két különböző magyarázat terjedt el arról, hogy miért van nyugtató hatása a borostyán viselésének fogzó gyermekeknél. Az egyik azt mondja, hogy a bőrrel érintkezve a testhő hatására illóolajok szabadulnak fel a borostyánból, melyek a bőrön keresztül felszívódva a véráramba jutnak.

Tények: A borostyánkő, más néven szukcinit a szerves ásványok közé tartozó féldrágakő, amely fenyőfélék megkövesedett gyantájából áll. Gyakran tartalmaz zárványként ősi rovarokat, egyéb kisebb élőlényeket. Az ókorban kedvelt ékkő volt, a római nők előszeretettel viselték, mivel hitték, segít egészségük megőrzésében. Megbecsültségéhez az is hozzájárult, hogy egészen a 19. századig nem bányászták, pusztán a tenger hullámai által partra vetett borostyánkő került a kereskedelembe. Ma már szintetikus módon, laboratóriumokban, vegyszerekből könnyedén előállítható a „borostyán” – még a borostyánnyakláncot áruló oldalak is elismerik, hogy a napjainkban kapható nyakláncok többsége egyszerű hamisítvány, azaz műborostyán. Persze azt bizonygatják, hogy az ő nyakláncuk nem ilyen, az a Balti-tengerről származik és évezredek alatt megkeményedett növényi gyanta, azaz valódi borostyán. Akinek van egy kis üzleti érzéke, sejtheti, melyik verzió a valószínűbb…

Visszatérve a természetes borostyánhoz, annak összetevői között megtalálható a borostyánkősav. Illóolaj azonban egyáltalán nincs benne. Egyébként, ha lenne is benne: nem ismerünk olyan illóolajat, amely a bőrön keresztül felszívódna, képes lenne csökkenteni egy másik testrész fájdalmát. A fenti állítás tehát hamis.

Második állítás: A másik nézet azon tudományos felfedezésekre alapul, amelyek azt mutatják, hogy a borostyánnak elekromágneses aktivitása van és jelentős mennyiségű organikus, tisztán természetes energiát termel.

Tények: A borostyán dörzsölés hatására valóban elektromos lesz - ezt a tulajdonságát az ókori görögök is felismerték. Egyébként több műanyag rendelkezik hasonló tulajdonsággal, ezért pattog a műszálas ruha, ha levesszük, és ezért áll égnek a frissen mosott, műanyag fésűvel fésült hajunk. Az a fenti állítás, amely szerint a borostyán organikus energiát termel, természettudományos nonszensz. Az állítás tehát hamis.

Harmadik állítás: „A Balti Borostyán 3-8% borostyánkősavat - egy tudományosan vizsgált gyógyászati alkotóelemet - tartalmaz, melyet a kortárs orvoslásban is használnak. A 2 Nobel-díjas Robert Koch (1886) bebizonyította, hogy a borostyánkősavnak nagyon pozitív hatása van az emberi testre. Az 1930-as, '40-es években európai biokémikusok felfedezték, hogy a borostyánkősav egy aminosav, mely a test minden sejtjében termelődik, mely képes hatni az aerob légzésre, és részt vesz a citromsav vagy Krebs-ciklusban. Így alakulnak át a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék energiává.”

Tények: A fenti szöveg az arra hajlamosak megtévesztésére alkalmas áltudományos halandzsa. A nyilvánvaló tévedéseken túl (pl. a borostyánkősav NEM aminosav) az ilyen szövegekre jellemző "trükk", hogy híres, lehetőleg Nobel-díjas tudósokra hivatkoznak - minden alap nélkül. Azt ugyanis nem feltétlenül tudja mindenki, hogy Robert Koch Nobel-díjának semmi köze nem volt a borostyánkősavhoz (a tüdőbajjal kapcsolatos kutatásaiért kapta), sőt, az sem igaz, hogy Koch a borostyánkősav emberi szervezetre kifejtett pozitív hatását bizonyította volna.
A valóság az, hogy Koch a borostyánkősav emberi szervezeten belüli képződését tanulmányozta. A borostyánkősav az emberi sejtek anyagcseréjében részt vevő, a citromsavciklusban képződő fontos vegyület, ebből azonban nem az következik, hogy szükséges lenne kiskanállal fogyasztanunk, a bőrünkre kennünk, vagy akár nyaklánc formájában adagolnunk - ennek semmi haszna és semmi értelme nincs, a fogzási fájdalommal meg végképp nem hozható összefüggésbe.

A borostyánkövet propagáló oldalakon gyakran megtalálható hivatkozás szerint a hatásban szerepe lehet a borostyánkősav állatokon megfigyelt nyugtató, szorongásoldó (de nem fájdalomcsillapító!) aktivitásának. Valóban ismert egy egereken elvégzett vizsgálat, azonban ennek eredményeinek értékeléséhez érdemes segítségül hívni a józan paraszti eszet. A vizsgálatban az állatok 3-6 mg/testsúlykilogrammos egyszeri dózisban kaptak naponta borostyánkősavat, ami egy 10 kg tömegű csecsemő esetén napi 30-60 mg-os dózist jelent. A nyaklánc tömege tehát kb. ennyivel kellene csökkenjen naponta, hogy a csecsemő fogzással összefüggő szorongása (tehát nem a fájdalma!) csökkenjen!

Aki elhiszi, hogy a szorongás csökkenése a fent bemutatott módon kialakul, annak javaslom, hogy rendszeresen méregesse a nyaklánc tömegét, és feltétlenül értesítsen engem, ha csökkenést tapasztal és a nyaklánc „elfogy”, csak a madzag marad… Ez egyébként fizikai-kémiai képtelenség, ugyanis a borostyánkőben található borostyánkősav az emberi bőrrel érintkezve nem "oldódik át" mérhető mennyiségben a szervezetbe.

Valójában egyetlen olyan vizsgálat sem ismert, amely a borostyánkő fogzást elősegítő, fájdalmat csökkentő hatását igazolná.

A fent említett, nyaklánc hatásosságát igazolni kívánó, édesanyákat megtévesztő féltudományos hablatyokat tehát megcáfoltuk. Egy csecsemő/kisgyermek nyakába nyakláncot rakni életveszélyes: nem pusztán a nyak elszorítása okozhat életveszélyes állapotot, de a leszakadó borostyánszem lenyelése fulladásos halált okozhat! Tüdőbe került, légutakat elzáró tárgyakkal pedig sajnos gyakran találkozunk a mindennapok során, a baj egy pillanat alatt megtörténik.

Hiába állítják a forgalmazók azt, hogy a termék biztonságos, szemenként csomózott, nem okozhat problémát - ez nem igaz! Külföldön már több esetben volt a szétszakadó nyaklánc és szétguruló borostyánszemek miatt botrány (és a nyakláncok kivonása, visszahívása a forgalomból). A (mű)borostyánnyaklánc ráadásul allergizálhat is! 

Részletek a termékvisszahívásról, szétguruló borostyánokról ezen a linken és ezen a linken is (angol nyelvű oldalak).

A fogyasztóvédelem termékvisszahívása 2015 júliusában »

Mindenkit megillet a teljes körű tájékoztatás - éppen ezért a csecsemőosztályon, ahol jelenleg dolgozom, minden kórteremben elhelyeztük kinyomtatva az alábbi ismertetőt. Ennek hatására már több édesanya levette csecsemője nyakából a borostyánnyakláncot.

Egyúttal biztatnám orvos kollégáimat is: nyomtassák ki és függesszék ki más csecsemőosztályokon, körzeti rendelők várójában is az ismertetőt, ami PDF-ként letölthető (kinyomtatható, kifüggeszthető) innen »

Fotó: Internet

Forrás: https://www.facebook.com/drnovakhunor,

Gyógyszerekkel, gyógynövényekkel és étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhitekről részletesebben: http://kodpiszkalo.blog.hu/

Szerzők: dr. Csupor Dezső és dr. Novák Hunor

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: borostyánnyaklánc, borostyán, fogzás, fogzási fájdalom, fájdalomcsillapító, szorongás, nyugtató hatás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Most napokig veszélyes lehet a gyerekek egészségére a sétáltatás!

Az idei év legkomolyabb szmoghelyzete van kialakulóban, amely tartósnak is ígérkezik. A jövő héten akár ipari hó is hullhat. Különösen vigyáznunk kell a babakocsiban sétáltatott gyerekekre, valamint a légúti beteg gyerekekre, mert ez a magas légszennyezettség károsan hat a kis szervezetükre.

tovább a cikkre
Decemberben féláron mehetünk az Állatkertbe!

Az adventi időszakban különleges programokkal, emellett egész decemberben félárú jegyekkel várja a gyermekeket és a felnőtteket a Fővárosi Állat- és Növénykert.

tovább a cikkre
Vigyázz! Ezek a gyermekruhák tartalmaznak mérgező anyagokat!

Lehetőség szerint kerüljük a PVC alapanyagból készült használati cikkek vásárlását a gyerekeknek, ezek a termékek ugyanis nagyobb eséllyel tartalmazhatnak egészségkárosító hatású lágyítószereket - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

tovább a cikkre
Terhességet diagnosztizáltak egy 2 éves gyermeknél az orvosok

Egy kínai kisfiúnál az orvosok úgymond "terhességet" diagnosztizáltak, miután felfedezték, hogy ikertestvére magzata növekszik a gyomrában és rohantak vele a műtőbe.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Kelkáposzta-főzelék

Kelkáposzta-főzelék

Főzelékek >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 5 dkg kelkáposzta 10 dkg burgonya margarin

Recept:

A kelkáposztát forrásig főzzük, majd a főzőlevet leöntjük. Új vizet hozzáadva a krumplival együtt puhára főzzük. Pici margarinnal és főzőlével kikeverjük.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

WHO: Nem bizonyított, hogy a tömeges maszkviselés előnnyel járna! - Mire figyelj, ha szájmaszkot viselsz? A Magyar Orvosi Kamara tanácsai

vissza vissza