Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Melyik biztonsági ülést használhatjuk? - Szülők Lapja

Melyik biztonsági ülést használhatjuk?


A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2008. július 28-tól a biztonsági gyermekülések gyártóinak és forgalmazóinak célellenőrzését végzi. Az ellenőrzés célja annak garantálása, hogy ne legyenek kereskedelmi forgalomban olyan gyermekülések, melyek nem felelnek meg az előírásoknak, közlekedésbiztonsági szempontból kifogásolhatóak

Szerző: Szülők lapja
2008-08-26
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

A hatályos KRESZ előírásai szerint általános szabály, hogy a gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket - a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A gyermekülésekre szigorú előírások vonatkoznak, melyek a technológia fejlődésével – a biztonságos közlekedés és a balesetek során bekövetkező sérülések csökkentése érdekében – változnak.
A régebbi szabványok szerint 1995-től az Európai Unióban már nem készülnek gyermekülések, 2004-től pedig az EU országaiban már nem hozhatóak kereskedelmi forgalomba sem ilyen ülések. A jogszabályok közeljövőben történő módosításával pedig 2009. január 1-től már használni sem lehet őket.

A 2009. január 1-től használható gyermekülések biztonságosabbak, hevedereik rugalmasabbak, nem okoznak csonttörést, komoly oldalvédelemmel vannak ellátva mind a fejnél, mind a csípőnél, ami az oldallégzsák kipattanásakor kap komoly szerepet.

A gyermeküléseken elhelyezett jelek utalnak az előírásokra: a jól látható helyen, jól olvashatóan elhelyezett jelölésben szerepel egy kör, benne „E” betű, illetőleg a jóváhagyó országra utaló szám, ezek alatt pedig a jóváhagyási szám: 2009. január 1-től csak a 03, illetőleg a 04-es számsorral kezdődő jóváhagyási számmal jelzett gyermekülések használhatóak.


Honnan tudható, hogy a használt, vagy vásárolni kívánt ülés megfelelő-e?

A biztonsági gyermekülések jóváhagyását a kötelezően feltüntetendő jóváhagyási jel tanúsítja, melyet minden jóváhagyott tartozékon fel kell tüntetni. A jóváhagyási jelcsoport tartalmazza a jóváhagyási jelet (olyan kör, amely az "E" betűt és utána a jóváhagyó ország számát veszi körül)
Ez alatt található a számunkra fontos jóváhagyási szám. E számsor első két karaktere (az alábbi példa szerint „03”) határozza meg a változat sorozatszámát.
A biztonsági gyermekülést vásárló, felhasználó, valamint forgalmazó, a jóváhagyási jel első két karakteréből könnyedén és egyértelműen megállapíthatja, hogy az adott tartozék 2009. január 01. után alkalmazható-e.
2009. január 1-től csak a 03, 04 (44.03, 44.04) változatsorszámot (első két karakter) tartalmazó jóváhagyási számmal ellátott tartozék használható. A 00, 01, 02 (44.00, 44.01, 44.02) sorozatszámú változat szerinti tartozékok nem használhatók!


Készült az NKH sajtóközleménye alapján.

Címkék: biztonsági ülés, gyermekülés, közlekedés, baleset

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Utazás a gyerekekkel - így tedd elviselhetővé számukra az utat!

Gyerekkel nyaralni menni nem egyszerű dolog, nem lehet igazán kiszámítani előre mire hogyan reagálnak, a változás és a sok újdonság mennyire viseli meg őket.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Omlett

Omlett

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db tojás 80 gr reszelt sajt 30 gr vaj, vagy olaj

Recept:

A tojásokat felverjük, a reszelt sajt felét belekeverjük. Az így kapott masszából két lapot sütünk. Csak az egyik oldalát sütjük, majd megszórjuk reszelt sajttal és egymásra hajtjuk.
Ízesíthető sóskával, spenóttal, reszelt sárgarép&aacu(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

Így segítheted a gyerek beszédfejlődését: 7 szuper játék a hangképzés, szókincs, memória fejlesztésére

vissza vissza