A betegen született gyerekeket nem hagyná életben a cseh miniszter tanácsadója

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Hatalmas botrányt kavart a cseh miniszter tanácsadójának írása, mely ráadásul egy szaklapban jelent meg. A népjóléti minisztérium munkatársa azt javasolta, hogy a fogyatékossággal született gyerekeket a születésük után altassák el örökre. Ráadásul a szülők hozzájárulása nélkül... „Amennyiben teljesen nyilvánvaló, hogy egy anyának egészségkárosult, fogyatékos gyermeke született, a törvénynek engedélyeznie kellene, hogy az orvosok a szülők engedélye nélkül az újszülött életének befejezéséről döntsenek” - állítja Miroslav Mitlöhner, a Hradec Králové-i egyetem mellett működő szociális intézet igazgatója, a munkaügyi és népjóléti miniszter tudományos tanácsának tagja egy szaklapban megjelent írásában.

A botrányos írás ráadásul tudományos szaklapban jelent meg
Mitlöhner a szakma reagálása következtében pénteken felajánlotta lemondását, amelyet Josef Hynek, az egyetem rektora elfogadott - közölte Ondrej Tikovsky, az egyetem szóvivője.
Mitlöhner írásában a súlyos fogyatékkal születő, s egészségük helyreállítására remény nélkül lévő újszülöttek sorsának jogi és etikai aspektusait boncolgatta. A szerző szerint amennyiben ez a helyzet még a szülés előtt kiderül, az érintett nőt törvényi úton művi terhesség-megszakításra kellene kötelezni. Ha azonban egy ilyen gyermek megszületik, akkor az orvosnak joga kellene, hogy legyen életének befejezésére, mégpedig a szülők megkérdezése nélkül.

„Szörnyszülettnek” nevezi a súlyosan beteg csecsemőket
A szerző azt állítja: ha a társadalomnak volt annyi ereje, hogy a nyilvánvaló egészségkárosodásoknál engedélyezze a terhesség művi megszakítását szülés előtt, akkor a súlyos betegen született csecsemőket sem kellene életben hagyni. Rámutatott: a "szörnyszülött lényeknél" már régóta felmerült, hogy valóban emberekről van-e szó, s hogyan kell őket kezelni. Úgy véli, azzal azonban komoly gond van, hogyan lehet meghatározni mi a "szörnyszülött".
Václav Krása szerint a 78 éves Mitlöhner írása "náci gondolkodásmódra" vall, és a 21. században elfogadhatatlan. Mitlöhner írását munkatársainak egy csoportja is nyilvánosan elítélte.

Forrás: mti
Fotó: Freedigitalphotos.net

<

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.06.26