Ma extrém UV sugárzás, holnaptól hidegfront -mi várható a hétvégéig?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A kánikula miatt majdnem az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A babák és a kismamák egészségére fokozottan kell ügyelni a hőségben! A hét második felében már enyhülhet az idő. A pollenkoncentráció ismét emelkedik a napokban. Három megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a hőség miatt. Hét megyében és Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A kánikula miatt ezekben a megyékre adtak ki elsőfokú figyelmeztetés
Az Országos Meteorológiai Szolgálat által 2014. július 7-e, hétfő reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható és ezért elsőfokú figyelmeztetés van érvényben:
  • Baranya,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Fejér,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Heves,
  • Komárom-Esztergom,
  • Somogy,
  • Tolna és
  • Veszprém megyében.

Ezekben a megyékre adtak ki másodfokú figyelmeztetés
Tartósan 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. Ezért ezeken a területeken narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben:
  • Bács-Kiskun,
  • Békés, Csongrád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg és
  • Pest megyében, valamint
  • a fővárosban.

Akár 15 perc alatt is le lehet égni
A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy hétfőn is nagyon erős - akár 7,8-as értéket elérő - UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A várható UV-B értékek területi eloszlása itt>>> tekinthető meg.

A hét második felében már enyhül a kánikula
Hétfőn túlnyomóan napos idő várható. A délutáni, kora esti órákban a Dunától keletre egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. A szél csak zivatar környezetében erősödik meg. A legmagasabb hőmérséklet 31-34 fok között valószínű. Késő estére 23-28 fok közé csökken a hőmérséklet.
Az előrejelzés szerint a hét második felében enyhülhet a kánikula.

Kedden délnyugat, dél felől átmenetileg mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet. Főként a déli óráktól várható egyre többfelé záporeső, zivatar, helyenként felhőszakadás. Estére az északkeleti, keleti országrész kivételével megszűnik a csapadék, és csökken a felhőzet. Késő este a szél a Kisalföldön megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A minimumhőmérséklet 15-23 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 26-34 fok között alakulnak, keleten lesz melegebb.

Szerdán sokfelé várható záporeső, zivatar. Több helyen jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A leghidegebb órákban általában 15-20 fok lehet. Nappal keleten még 26-33, nyugaton viszont 18-25 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Csütörtökön hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, szórványosan valószínű záporeső, zivatar. A minimumhőmérséklet 11-18, a maximumhőmérséklet 20-26 fok között alakul.

Pénteken, szombaton és vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett szórványosan alakul ki záporeső, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet pénteken és szombaton 10-16 fok között valószínű. Pénteken 21-26, szombaton 23-27 fokig melegszik a levegő.
Vasárnap a leghidegebb órákban 12-17 fok lehet, a legmagasabb hőmérséklet 25-29 fok között alakul – olvasható az előrejelzésben.

Várhatóan ismét emelkedik a pollenkoncentráció a következő napokban
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint a pázsitfüvek és a csalánfélék virágporának mennyisége elérheti a tüneteket okozó közepes, helyenként a magas szintet. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, de helyenként elérheti a nagyon magas szintet is.
Az útifű és a hárs pollenje viszont valószínűleg csak alacsony koncentrációt ér el. A lórom, a libatopfélék, a kender, illetve az üröm virágporából is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben, pollenkoncentrációjuk a hétvégén is várhatóan alacsony marad, nem éri el a tüneteket okozó szintet - írta az ÁNTSZ.

Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: mti

<

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2014.07.07