Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Különbségek az amerikai és a magyar kismamaság között - Hol jobb kismamának lenni? - Szülők Lapja

Különbségek az amerikai és a magyar kismamaság között - Hol jobb kismamának lenni?


Az amerikai "kismamaság” tapasztalatairól mesélt az egyik legendás élsportolónk lánya, Disztl Viktória, aki nemrég költözött haza családjával a tengerentúlról. Beszámolója után érdemes elgondolkoznunk azon, vajon mennyire nehéz a magyar kismamák helyzete…

Szerző: S. Töttő Rita
2014-10-03
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Disztl Viktória kilenc esztendőt töltött a tengerentúlon, San Franciscoban. Felnőtt életének eddigi legjelentősebb részét. Kislányának, Alíznak is ott adott életet, most azonban mégis hazajöttek egy időre. Viktória neve nem véletlenül lehet ismerős a sportkedvelők számára: Disztl Péter harminchétszeres magyar válogatott kapus, többek közt a Videoton legendás tagjának egyik lánya ő. Az „amerikai kismamaságról” mondta el tapasztalatait a feol.hu-n>>, amelyekből kiderül, hogy magyar anyának lenni Magyarországon elég jó… Főleg, ha a gyedet és a védőnők őrangyali segítségét vesszük alapul.

A „választott szülészorvos” intézménye az USA-ban ismeretlen
- Imádtam kismama lenni, és ezt nem befolyásolta, hogy melyik kontinensen élek. Itt is, ott is mindenki mindenhol mosolyog egy kismamára és udvariasak vele. Ugyanúgy kontrollra, ultrahangra, szülésfelkészítőre jártam, ahogy itthon a kismamák. Testvéremmel "felváltva" szültünk, onnan tudom az itthoni helyzetet – emlékezik vissza Viktória, már itthon, Székesfehérváron. Ám az itteni tapasztalata az, hogy anyukaként kevesebb figyelmet, mondhatni, udvariasságot tapasztal, mint San Franciscoban.

Emellett a szülés utáni közvetlen időszakban is vannak különbségek. - Nekem nem volt, nem lehetett "választott" orvosom. Legalábbis az én biztosítómnál nincs ilyen opció, bár a legnagyobbak közt van Amerikában, így a többségnek hasonló lehet a tapasztalata.  Épp aki be van osztva aznap, annál szülsz. Mindegy, hogy 9 hónapig ki vizsgált. Eleinte zavart ez, mert jó kapcsolat alakult ki a nőgyógyászom és köztem, és olyan "futószalagnak" tűnt így a szülés, de végül elfogadtam a helyzetet. Utólag pedig úgy érzem, teljesen mindegy volt, ki segít a szülőágyon, hisz annyira "alfában" voltam, azt se tudtam, ki van körülöttem.

Az amerikai kórházakban nem fordulhatna elő csecsemőlopás
Viktória számára a szülés maga, csodálatos élmény volt, szuper csapat segítette. A kórház nagyon jól felszerelt volt, a lányát a szülőszobában mosdatták és ott végezték el a szülés utáni vizsgálatokat. Édesanyja is bemehetett és végignézte, ahogy a második unokáját először fürdetik és öltöztetik. - Egy percre sem vitték el mellőlem a lányomat, csak ha én kértem, hogy pihenhessek 2-3 órát. GPS szalag van egyébként a babák bokájára kötve, s ha valaki kivinné őket egy zónából, akkor beriaszt az egész kórház. Volt is sztori! Apa elvitte sétálni a folyosóra Alízt, hogy tudjak addig aludni. S hát átvitte egy ajtón, amin nem kellett volna, így beriasztott és lezárt az egész kórház. Én meg végigaludtam, ahogy "lopják" a gyerekem! – emlékezik vissza nevetve az anyuka. Az amerikai biztonság különösen nagy megnyugvás az anyukáknak, itthon is jól jönne, elég, ha csak a nem rég hallott babalopására gondolunk. Emellett a szülés után hamar megválnak az anyukáktól a kórházakban.

Kint nem védi olyan szociális háló a kisbabákat, mint itthon
- Az anyák, ha nincs komplikáció, már másnap vagy harmadnap hazamennek, attól függően, hogy délelőtt vagy délután született a baba. Ez szubjektív, hogy jó-e. Nekem jó volt, de más kismama esküszik rá, hogy kell az a néhány nap a kórházban, hogy összeszokj a kisbabáddal, megtanuld a helyes szoptatást és gondozást - mondja. A kis Alíz szülővárosában nincs hálapénz sem, viszont van "vastag" számla, még biztosítással is. - Viszont megérdeklődtem, mielőtt terhes lettem, mennyibe kerül majd egy szülés, és nem ért meglepetésként – teszi hozzá Viki, aki szerint szülés után viszont teljesen más kint, és szerinte jobb itthon. - Miután kifizettem a számla egy részét - később jön csak a többi -, a kórházból tolókocsival mehettem csak ki, azzal toltak ki a parkolóba az autóhoz, ott pedig megnézték, jól van-e bekötve a baba az autósülésben. Ezután  agyő! Nincs védőnői szolgálat, nincs a kisgyerekes anyukák gondozása, mint itthon. Persze vannak telefonszámok, amiket felhívhatsz és van orvosi kontroll, valamint oltások a kisbabáknak, de szerintem sokkal fontosabb és jobb a személyes kapcsolat és bizalom, amit a védőnők alakítanak ki itthon. Nekem a húgom volt a védőnőm, állandóan őt hívtam, ha szükségem volt tanácsra.

„Kisbabás anyaként nekem jobb itthon”
S bizony nem árt tudni: emellett kint nincs gyed es gyes. - Jó esetben kapsz 3 hónap fizetett szabadságot, jobb esetben még plusz 3 hónap fizetetlent. Legtöbb anya ezért kénytelen az egész pici babát is beadni családi napközibe, hiszen vissza kell mennie dolgozni, különben elveszíti az állását. De azért a baba-mama klubokból ismerek sok nőt, akik inkább feladták az állásukat, még ha az anyagi áldozattal is jár. Én is eme anyukák közé tartozom – árulja el. Női munkavállalóként azonban nincs nagy különbség: - Csak a teherbíráson és az ambíción múlik, ki mit ér el s ez szerintem itt is így van – mondja, majd hozzáteszi: - Kisbabás anyaként én azt mondom, lányomnak és nekem is jobb most itthon. Több inger éri Alízt, jobban fejlődik, itt a családunk, itt van Székesfehérvár. Szerintem ez mindent elmagyaráz. Ezek a megfizethetetlen dolgok. És az első 1-3 év egy gyerek és anya életében olyan hamar elrepül s annyira törékeny, visszahozhatatlan, hogy jobbnak láttam picit hosszabb időre hazajönni.

Különbségek az amerikai és a magyar kismamaság között - Hol jobb kismamának lenni?
Disztl Viktória és kislánya, Alíz - Hazaérkeztek

Forrás: feol.hu
Szerző: S. Töttő Rita

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: kismama, terhes, terhesgondozás, gyed, gyes, amerikai kismama, kismamák külföldön

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Egészségügyi és pénzbeli ellátások külföldi munkavállalás esetén - kismamákra vonatkozó szabályok is!

Külföldi munkavállalás tb szabályai. Külföldön vállalsz munkát? Visszatérsz Magyarországra szülni? Netán kisbabád is külföldön fog megszületni, vagy külföldivel házasodtál meg? Milyen ellátások járnak a külföldi munkavállalóknak, és milyen járulékokat kell fizetni itthon? Tudd meg mindezeket az OEP által összeállított hivatalos tájékoztatóból, amely a témával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket válaszolja meg.

tovább a cikkre
Július 1-től változik a terhesgondozási protokoll: nem kötelező az AFP-vizsgálat, szülésznők is végezhetnek várandósgondozását, stb.

2014. július 1-jétől életbe lépett az új terhesgondozási rendszer. A szülésznők és védőnők feladata kibővült, a rendszer korszerűsödött. A sokak által kritizált AFP vizsgálat kikerült a kötelező vizsgálatok közül. Az alacsony és magas kockázatú terhességről azonban továbbra is a szülész-nőgyógyász szakorvos dönt.

tovább a cikkre
Új terhesgondozási rendszer 2014 júliustól - összefoglaló a változásokról

Korszerűsödik a terhesgondozási rendszer 2014. július 1-jével. Cikkünkben közérthetően magyarázzuk el a jogszabály lényegi változásait, és végigvesszük, hogy ezentúl melyik szakembernek mi a pontos feladata. Megtudhatjátok, hogy a várandósság elején mikor-kihez kell illetve lehet fordulni, ki vezeti a várandós kiskönyvet, és más hasznos terhesgondozással kapcsolatos új tudnivalókat is itt olvashattok.

tovább a cikkre
Az USA legszigorúbb abortusztörvényét fogadták el

Észak-Dakota állam kormányzója kedden aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét, amely az esetek túlnyomó többségében a magzat szívverésének kezdetétől, vagyis a terhesség körülbelül hatodik hetétől megtiltja a művi vetélés végrehajtását.

tovább a cikkre
Újszülött ápolása - miben segít a védőnő?

Miután megszületett a baba, a kórház értesíti a védőnőt, így pár nap múlva - miután megérkezett az újszülöttértesítő - már mi is tudunk az örömhírről. Természetesen még jobb, ha az anyuka vagy valamelyik hozzátartozó értesíti a védőnőt, hisz ilyenkor úgy készülünk, hogy jó esetben 3-4 nap múlva hazatér az újszülött.

tovább a cikkre
Mikor kell a védőnővel találkozni? Miben segít a védőnő?

Nem véletlenül tettem fel így a kérdést, hogy „kell”. Ugyanis pontosan így hallom, tapasztalom gyakran kívülállóként, hogy nem értik a kismamák, miért szükséges még ez is a sok-sok vizsgálat és gyakori orvosi vizit mellett, amikor amúgy is nehéz elszabadulni a munkahelyről.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Meggymártás

Meggymártás

Mártások >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g meggy 15 g liszt 30 ml joghurt 10 g cukor citromlé, citromhéj, fahéj

Recept:

Kb. 200 ml vizet felteszünk forrni, beletesszük az egész fahéjat, a citrom alaposan megmosott, vékonyan levágott héját. Ezt fedővel lefedve kb. 10 percig forraljuk, ezután kiszedjük belőle a fűszereket. Beletesszük a magozott, felezett meggyet, főzzük néhány percig. Közben a lisztet csomóm(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Kizuhant egy 4 éves kislány a második emeletről, életveszélyes az állapota - A nagymama egyedül hagyta a lakásban

vissza vissza