Eltűnt gyerekek világnapja - Ezért szökik el a legtöbb gyermek Magyarországon!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Május 25: az eltűnt gyerekek világnapja. Miért tűnik el olyan sok gyerek évente? Milyen okok állnak a gyermekeltűnések mögött? Van-e gyermekrablás Magyarországon? Mi az Ezer Lámpás Éjszakája célja? Statisztikák szerint az Európai Unió tagországai közül arányaiban Magyarországon veszik el a legtöbb gyermek. Szerencsére a többség előkerül. Íme, az okok és adatok május 25., az eltűnt gyermekek világnapja apropóján.

Május 25 - az eltűnt gyermekek világnapja
A gyermekek eltűnése világjelenség, és nem is most kezdődött. A világnapot 1983 óta tartják meg Ronald Reagan amerikai elnök kezdeményezésére minden év május 25-én. 1979-ben ezen a napon tűnt el New York városából egy hat éves kisfiú, Etan Patz, ami óriási sajtónyilvánosságot kapott. Rá és sorstársaira emlékezve indult útjára négy évvel később az eltűnt gyermekek világnapja.

Az Egyesült Államokban évente 850 ezer gyermek tűnik el, míg az Unió területén évente 250 ezer gyermek eltűnését jelentik be a hatóságoknak. A legtöbben Nagy-Britanniában vesznek el, évente 140 ezer gyermek.

17 ezer gyerek tűnik el évente hazánkban
Az Ezer Lámpás Éjszakája weboldalon feltüntetett információk szerint a fiatalkorúak eltűnésével kapcsolatos bejelentések hazánkban száma évről évre növekszik. Míg 2010-ben körülbelül 11 000 fiatalkorú eltűnését jelentették be hazánkban, addig (az utolsó ismert adat szerint) 2015-ben ez a szám megközelítette a 17 000 főt. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon egy kisebb város lakosságának megfelelő gyermek- és fiatalkorú tűnik el otthonról és a környezetéből minden évben.

Jelentős azoknak a "csellengőknek" a száma, akik csupán néhány napra vagy hétre fordítanak hátat környezetüknek, majd hazatérnek. Ugyanakkor évi 80-100 gyermek nyomtalanul tűnik el, és a nyomozóhatóság 1 év után sem tudja megmondani, hogy mi történt velük, hol vannak. Minden eltűnt, elszökött fiatalkorúra rengeteg veszély leselkedik.

A gyermekrablás Magyarországon szinte ismeretlen jelenség
A hazai statisztikai adatok szerint a gyermekek nem elsősorban a családokból tűnnek el, hanem a nevelőintézetekből. A bejelentett esetek 85%-ában valamilyen intézetből tűnnek el a gyermekek, és csak 15%-uk családoktól.

A jelenség hátterében számos ok húzódik meg, például
- családon belüli erőszak,
- szexuális, fizikai és pszichés agresszió,
- bántalmazás,
- sok esetben figyelmeztetésként, figyelemfelhívásként szöknek el.

A nevelőintézetből megszökő gyermekek gyakran
- csak kalandból,
- vagy éppen családjuk után kutatva szöknek meg.

A családoktól megszökő gyermekeknél a már említett bántalmazás vagy
- a szegénység és kilátástalanság a legfőbb okok.

Gyakran a rossz bizonyítvány miatt késő gyermek is eredményezhet bejelentést.

A közhiedelemmel ellentétben a gyerekrablás Magyarországon szinte ismeretlen jelenség, több mint 25 éve nem volt rá példa.

A legtöbb gyerek előkerül, mégis riasztó a trend
A hazánkban eltűnt gyermekek harmada néhány órán belül előkerül, a második harmad néhány napon belül, a döntő többség pedig egy hónapon belül biztosan hazajut. Sajnos azonban évente rendszeresen akad több mint száz eset, amikor a gyermeknek nem akadnak nyomára.

Ezer Lámpás Éjszakája - idén május 28-án, gyermeknapon
Az Ezer Lámpás Éjszakája civil kezdeményezés 2011-ben indult el azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét a gyermekeltűnések aggasztó jelenségére. Cél, hogy segítséget nyújtsanak az eltűnt gyermekek minél hatékonyabb felkutatásában és felhívják a figyelmet a megelőző intézkedések fontosságára. A program keretében minden évben megrendezik az Ezer Lámpás Éjszakáját országszerte, hogy rávilágítsanak a problémára - idén ez egybeesik a gyermeknappal. Május 28-án a fővárosban és 11 vidéki helyszínen ingyenes programokkal várnak mindenkit.

Kapcsolódó cikkünk: 35 ingyenes gyermeknapi program Budapesten és vidéken »

Forrás: Ezer Lámpás Éjszakája
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.05.25