Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Elhunyt Czeizel Endre! A 80 éves orvos-genetikus leukémiában szenvedett - Szülők Lapja

Elhunyt Czeizel Endre! A 80 éves orvos-genetikus leukémiában szenvedett

Szülőklapja kép2015. augusztus 10-én, 80 éves korában elhunyt Czeizel Endre. Az orvos-genetikus néhány éve jelentette be, hogy leukémiás, 2014-ben már úgy nyilatkozott, hogy tudja, nincs sok ideje hátra.

Szerző: Szülők lapja
2015-08-10
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

2015. augusztus 10-én, hétfő hajnalban elhunyt Czeizel Endre, tájékoztatta az MTI-t Czeizel Barbara, az orvos-genetikus lánya. A tudóst hosszú, méltósággal viselt betegség után, 80 esztendős korában érte a halál.

Czeizel Endre 1935. április 3-án született, egyetemi tanulmányait a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végezte. 1959-től dolgozott az Országos Közegészségügyi Intézetben. A Humángenetikai és Teratológiai Osztály munkatársa lett. mellékállásban pedig a János Kórház alkalmazottja volt. 1973-ig mint a szülészeti osztály családtervezési tanácsadója, majd 1973-tól főorvosként, Czeizel Endre vezette a humángenetikai és teratológiai laboratóriumot, 1984-től a WHO központ igazgatójaként is ténykedett.

Elhunyt Czeizel Endre! A 80 éves orvos-genetikus leukémiában szenvedett

1973 óta végzet genetikai tanácsadást, kutatásai kiemelkedő témája az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett adottságok vizsgálata, valamint az epidemiológia voltak. Kiemelkedő szerepet vállalt a genetikai ismeretterjesztésben. Hat televíziós sorozat szerkesztő-műsorvezetője volt - Az öröklődés titkai, a Születésünk titkai, a Jövőnk titkai, Az élet él és élni akar, a Ki viszi át a szerelmet, a Szexfilm, az AIDS és a Génjeink titkai című sorozatok generációk tudását alapozták meg. Ezenfelül ő alapította Zuglóban a Családtervezési Központot, valamint számos tudományos társaság tagjává is választották.

1996-98 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként ténykedett, innen ment nyugdíjba. Létrehozta a veleszületett rendellenességek országos nyilvántartását, bevezette a genetikai tanácsadás szervezett módszerét, elsőként írta le számos veleszületett rendellenesség előfordulási sajátosságait, kidolgozta az optimális családtervezési modellt.

Czeizel Endrét több ízben is kitüntették, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 1995-ben, a Kennedy-díjat 2000-ben adományozták neki.

A neves tudós 2013 januárjában vallotta be nyilvánosan, hogy leukémiás. Miután egyszer már leküzdötte a kórt, szeptemberben ismét kórházba került és kemoterápiás kezelésre szorult. 2014 szeptemberében bemutatta a Dr. Czeizel magzatvédő multivitamint - ekkor már azt nyilatkozta, csak néhány éve van hátra.

Czeizel Endre több mint 300 angol tudományos mű, 29 magyar ismeretterjesztő, valamint 17 tudományos szakkönyv szerzője volt. Nyugdíjba vonulása után a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány tudományos igazgatójaként tehetséges emberek családfaelemzése alapján azt kutatta, mitől lesz valaki géniusz.

Forrás: Wikipédia/MTI/Index
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Címkék: czeizel endre, meghalt, halálhír, orvos-genetikus, gyász

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Mi spriccel az ördög fütyijéből? A tatabányai kórház gyermekosztályán ez a falfestmény fogadja a kis betegeket
Mi spriccel az ördög fütyijéből? A tatabányai kórház gyermekosztályán ez a falfestmény fogadja a kis betegeket

Botrányos festmény a tatabányai Szent Borbála kórház gyermekosztályának falán. A megdöbbentő képen egyebek közt egy meztelen, spriccelő fütyis ördög, egy átszellemült angyal és egy rémisztő cintányéros bohóc látható. Ez kell egy kórház falára?

tovább a cikkre
Hipós vizet ivott 14 pápai óvodás! - Azonnal kihívták a mentőket és kórházba vitték őket
Hipós vizet ivott 14 pápai óvodás! - Azonnal kihívták a mentőket és kórházba vitték őket

A pápai Szivárvány óvodában a kancsókat fertőtlenítéshez készítették elő, az edények alján kis mennyiségű hipó volt, erre töltötték rá tévedésből az ivóvizet.

tovább a cikkre
Újabb gyerekeknek szánt színező körül dagad a botrány! A szülők kiborultak, amikor meglátták, mi van a képeken
Újabb gyerekeknek szánt színező körül dagad a botrány! A szülők kiborultak, amikor meglátták, mi van a képeken

Ki kellett vonnia a forgalomból egy kifestőt egy drogérialáncnak, mert egy gyerekeknek szánt kifestőjükben a számok szerint kiszínezett ábrán Adolf Hitler náci zsarnok portréja jelent meg. Újabb botrány a fütyis színező után.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Levesek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g burgonya 30 g sárgarépa só

Recept:

A burgonyát és a sárgarépát alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és feltesszük kb. 200-300 ml vízben főzni. Enyhén sózhatjuk. Mikor puhára főtt, átturmixoljuk, hogy ne maradjanak benne zöldségdarabok. Még egyszer átforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Gyereknap és pünkösdi hosszú hétvége 2020: 141 kinti és benti program, amit imádni fog a gyerek!

vissza vissza