Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Megrázó fotókiállítás a leukémiás gyerekekről - Segíts te is a Démétér Ház építésében! - Szülők Lapja

Megrázó fotókiállítás a leukémiás gyerekekről - Segíts te is a Démétér Ház építésében!

Szülőklapja képKihullott hajú beteg gyerekek, orvosok, nővérek, gyermekükért aggódó szülők képei jelennek meg egy nemrég megnyílt szokatlan fotókiállításon. A kórházi fotótárlat nem titkolt célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a szükséges felújítási munkálatokra, ami a súlyosan beteg gyerekek megfelelő kórházi elhelyezését segíti elő és elősegítse a Démétér Ház létrejöttét.

Szerző: Szülők lapja
2015-12-02
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Óriási szemű, tar kopasz beteg gyerekek, munkájukat végző kórházi dolgozók és a gyermekükért aggódó szülők képei jelennek meg azon a szokatlan fotókiállításon, amely nemrég nyílt meg egy romos kórházi épületben. A fotókiállítás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a szükséges felújítási munkálatokra, és segítőszándékú emberektől és szervezetektől összegyűjtse a pénzt a képen látható beteg gyerekek és sorstársaik megfelelő kórházi elhelyezésére.

A fotókat Koszticsák Szilárd, az MTI fotósa készítette, aki már az osztályra való beköltözés napján rádöbbent arra, hogy az általa önkéntesen vállalt feladat mennyire nyomasztó lelkileg, holott fotósként már több hadszínteret is bejárt…

Megrázó fotókiállítás a leukémiás gyerekekről - Segíts te is a Démétér Ház építésében!
Tekintetbe véve… A kezelés alatt a boxot anyukájával, színes matricákkal ragasztgatta tele. Az apa által hozott nyalókák sok vidámságot jelentettek, még ha csak fogni és nézni lehetett is. Majd amikor megnyílt a boksz, végre elnyalhatott egyet az orvosok előtt.

Immungyönge gyerekekről készült fotók láthatók egy romos kórházi épületében
A budapesti Szent László Kórház öreg és romos pavilonjában, az 5C-ben a falakról feltűnően komoly arckifejezésű beteg gyerekek néznek le. Ők a Szent László Kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályának betegei, akik hosszabb-rövidebb ideig már éltek a “boxban”, azaz a kétszer három méteres steril szobában, ahová csontvelő-átültetés miatt kerültek.

Koszticsák Szilárd az immungyönge gyerekeket csak úgy tudta fotózni, amikor pár másodpercre kinyílt a box ajtaja, mert bement egy orvos, egy szülő vagy éppen műszereket juttattak be a helyiségbe. Az osztály életét több mint három teljes hónapig követte, az önként vállalt feladatot állandó munkája mellett végezte. Szó szerint beköltözött az osztályra, steril ruhát, öltözőszekrényt kapott, elkísérhette a betegeket a műtétre, mindenhol ott lehetett, és ez idő alatt sokszor az osztályon töltötte az éjszakákat.

Megrázó fotókiállítás a leukémiás gyerekekről - Segíts te is a Démétér Ház építésében!
A Démétér Házban a gyerekek egymással is játszhatnak. Így már könnyebben telik az idő, amely a gyógyulást hozza. A négyéves Szófia minden vendégnek szívesen főz kávét.

"Volt olyan gyerek is, akivel még csak beszélgetni sem tudtam, mert üvegfal választott el bennünket egymástól"
- 15 évet dolgozom az MTI-nél - kezdi mesélni a Szülők Lapjának Koszticsák Szilárd. - Számomra szinte rutin, hogy meg tudom tartani a távolságot a téma és a fényképezőgép, pontosabban a téma és a magam személye között. Ez azért fontos, hogy objektíven tudjam a témát láttatni, hitelesen tudjak fényképezni - szakmai elvárásnak tartom ezt. Már a beköltözés első napján nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ezt most nem fogom tudni betartani. Aznap halt meg éppen az osztályon egy gyerek, aki 4 évvel korábban esett át a transzplantációs műtéten...

- Sokszor volt, hogy nem is fényképeztem, csak beszélgettem a kórház lakóival. Éreztem a betegeken, a hozzátartozókon, az aggódó szülőkön, hogy el akarják mondani nekem az életüket, fontos nekik, hogy egy kívülállóval osszák meg a sorsukat. Én meghallgattam őket - meséli Koszticsák.

Megrázó fotókiállítás a leukémiás gyerekekről - Segíts te is a Démétér Ház építésében!
A 10 éves Cserjési Éva szomorú szemekkel néz ki a steril box redőnyözött ablakán, arra gondolva, hogy mikor horgászhat vagy lovagolhat újra.

- Az eltelt három hónap alatt főleg kamasz gyerekkel alakult ki barátság, konkréten kettővel is. A gyerekek kiintegettek nekem a boxból. És volt olyan gyerek is, akivel még csak beszélgetni sem tudtam, mert üvegfal választott el bennünket egymástól. De így is láttam rajta, hogy örül, mosolyog a szeme azért, mert ott vagyok. Végre valami nem megszokott történt körülötte. A fényképezőgépemmel felpezsdítettem a mindennapi rutint - mesél a fotós a bent töltött megrázó mindennapokról.

"Ezek a gyerekek egyik napról a másikra válnak felnőtté"
- Számomra nagyon megdöbbentő volt, hogyan fogadják el a sorsukat ezek a gyerekek, mennyire pozitívan tudnak előretekinteni. Minden eredménynek, apró előremozdulásnak szívből tudtak örülni. Ha másnap már egy kicsit jobban érezték magunkat vagy a lázuk alacsonyabb lett,  akkor már előrébb jutottak a tegnaphoz képest. A halált ugyan nem emlegeti bent senki, de az mégis kimondatlanul ott lebeg a falak között. Mert még akkor is, ha nem hangzik el a halál, ők tudják, hogy elég nagy bajban vannak. Feltűnt, hogy a 7-8 éves gyerekek mennyire felnőttesen gondolkodnak. Ők egyik napról a másikra válnak felnőtté - mesél a szomorú valóságról Koszticsák.

Megrázó fotókiállítás a leukémiás gyerekekről - Segíts te is a Démétér Ház építésében!
A steril boxban lassan múlik az idő. De amikor, körülbelül egy hónap után erősödni kezd az immunrendszer, egy picit lazulhat a katonás fegyelem és a gyerekek számítógépen és mobiltelefonon tarthatják a kapcsolatot a külvilággal.

Felajánlásokat a következő bankszámlaszámra lehet tenni:
Átutalással a következő bankszámlaszámra:
Budapest Bank 10102086-56951900-01000002


A régi csontvelő már nem, az új még nem működik náluk
A Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán évente 45-50 gyermeket transzplantálnak rosszindulatú hematológiai és daganatos betegségek, immunhiányos állapotok és anyagcsere megbetegedések miatt. Az átültetést követő 2-3 hetes sejtmentes időszakban a régi csontvelő már nem, az új még nem működik, a betegek immunrendszer nélkül élnek. Ezért ezt az időszakot steril körülmények között, elkülönítő boxban töltik. A lábadozás időszakában a kórház területén lévő Démétér Házban laknak, ahol otthonos körülmények között tanulhatnak, játszhatnak, és együtt lehetnek, együtt élhetnek szüleikkel, ami jelentős lelki támaszt jelent a gyógyuláshoz.

Megrázó fotókiállítás a leukémiás gyerekekről - Segíts te is a Démétér Ház építésében!
Közös pizza sütés a Démétér Házban. A lábadozás időszakában a lassan erősödő immunrendszer miatt a gyerekeknek gyakori orvosi ellenőrzésre van szükségük, ezért költöznek ide, ahol a szüleikkel is együtt lehetnek. Régen a gyerekek az osztályon töltötték ezt az időt is, a vidéken élő szülők pedig vagy lakást béreltek Budapesten, vagy hosszú hetekig a kocsijukban aludtak a kórház parkolójában.

- A gyógyultak aránya 10 évvel ezelőtt még csak 50 százalék alatt volt, ma már 85 százalék körüli! Ezért is szükséges a Démétér Ház, hogy a transzplantáltak ne a külvilágba kerüljenek. Nagyon sokat jelent ez nekik - hívja fel a figyelmet Koszticsák Szilárd a Démétér Ház óriási szerepére.

Démétér Ház - a beteg gyerekek otthonos körülmények között gyógyulhatnak
- A Démétér Ház valójában egy apartmanház a kórház területén. A szülők egy szobában alhatnak a boxból már kikerült, de még napi kezelésre szoruló gyermekükkel. A múlt héten megnyílt Ilyen a box! című fotókiállítás célja, hogy a felújításra gyűljön össze elég pénzadomány.
Tavasszal már szeretnénk hozzákezdeni a felújításokhoz, hogy az  újabb 5 apartmant 1 év múlva átadhassuk - veszi át a szót Sedlák Gabriella a kórház munkatársa.

Elmondásuk szerint legalább 100 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy a jelenleg romos állapotban lévő épület alkalmas legyen a családok és a transzplantáción átesett gyerekek rehabilitációjára.

Megrázó fotókiállítás a leukémiás gyerekekről - Segíts te is a Démétér Ház építésében!
Aki a steril boxban él, azzal a látogatók is csak az ablakon keresztül beszélhetnek.

- A kiállítást a felújítandó részben rendeztük meg. Megtekintési lehetőség előre egyeztetett időpont alapján lehetséges. Sajnos nincs személyzet arra, hogy folyamatosan nyitva tartsunk, de természetesen örömmel vesszük az érdeklődést és minden felajánlást - tette hozzá Sedlák Gabriella.

Felajánlásokat a következő bankszámlaszámra lehet tenni:
Átutalással a következő bankszámlaszámra:
Budapest Bank 10102086-56951900-01000002


Kiállítás címe: Ilyen a box
Helyszíne: Budapest, Szent László kórház
Megtekinthető: 2015. november 19-december 19. (előre egyeztetett időpontban!)

Fotók: Koszticsák Szilárd

Címkék: Ilyen a box! fotókiállítás, Démétér Ház, Szent László kórház, Koszticsák Szilárd, Sedlák Gabriella, beteg, gyerek, gyermekhematológia, őssejt-transzplantáció

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A gyermekkori cukorbetegség jelei: a túl sok ivás is utalhat erre
A gyermekkori cukorbetegség jelei: a túl sok ivás is utalhat erre

Melyek az egyértelmű és összetéveszthetetlen jelei a gyermekkori cukorbetegségnek? Hogyan lehet felismerni, hogy a pelenkás csecsemő cukorbeteg-e? A cukorbetegség fel nem ismerése akár életveszélyes állapotot is okozhat - ezért kell nagyon komolyan venni a jeleket.

tovább a cikkre
A betegen született gyerekeket nem hagyná életben a cseh miniszter tanácsadója

Hatalmas botrányt kavart a cseh miniszter tanácsadójának írása, mely ráadásul egy szaklapban jelent meg. A népjóléti minisztérium munkatársa azt javasolta, hogy a fogyatékossággal született gyerekeket a születésük után altassák el örökre. Ráadásul a szülők hozzájárulása nélkül...

tovább a cikkre
A magzatra veszélyes anyai betegségek és vizsgálatok

Milyen veszélyek leselkednek a kismamákra? Mitől kell megóvni a magzatot? Összefoglalónkban a fizikai hatások és fertőzések veszélyeiről olvashatsz.

tovább a cikkre
Hogyan előzzük meg az őszi gyermekbetegségeket?

Nyáron a szülő egy logisztikus munkáját végzi: milyen programmal foglaljam el a gyereket, melyik tábor mit kínál, mikor, ki vigyáz majd rá? Szeptemberben végre visszaáll a család ritmusa, a gyermek újra közösségbe, bölcsibe, oviba, iskolába járhat.

tovább a cikkre
Betegesebbek lesznek a túlzott tisztaságtól a gyermekek - Most kutatással is bebizonyították

A mai kor gyermekei talán már egészségtelenül túl tiszták. Egyre több adat bizonyítja, hogy a kosz és a kórokozók megvédhetnek a betegségektől, akit viszont a széltől is óvnak, az lesz igazán beteg.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Gesztenyefőzelék

Gesztenyefőzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg gesztenye 6,5 dkg burgonya

Recept:

A gesztenyét meghámozzuk, majd megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk. A főtt, összetört burgonyával összekeverjük.

Különösen ajánlott a sovány, lassan fejlődő csecsemőknek!



DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:

Szénhidrátb(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!




Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Bolti hiszti és nyafogás ellen: 5 bevált szülői stratégia, ha a gyerek nehezen fogadja el a nem-et válasznak

vissza vissza