24. hétre született babát mentettek meg az éjjel a kunszentmártoni mentősök - Részletek!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


24. hétre született babát mentettek meg az éjjel a kunszentmártoni mentősök - Részletek! Koraszüléshez riasztották a mentőket november 30-án, éjjel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlő településre, a 24. terhességi hétre született, élettelen újszülöttet sikerült újraéleszteni. Koraszüléshez riasztották a mentőket november 30-án, éjjel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlő településre, áll az Országos Mentőszolgálat oldalán közzétett hírben.

Sikeres lett az újraélesztés
A kiérkező kunszentmártoni esetkocsi személyzete egy 24. terhességi hétre született, élettelen újszülöttet talált, akinek azonnal megkezdték az újraélesztését.
A küzdelem sikerhez vezetett, a kisfiú szívműködését és légzését is sikerült beindítani. A babát a helyszínre riasztott koraszülött-mentő stabil állapotban szállította a perinatális intenzív centrumba.

Speciális feladatot hajtottak végre
A koraszülöttek helyszíni újraélesztése speciális, ritkán előforduló mentőfeladat, melyet az Országos Mentőszolgálat mentőegysége magas szakmai színvonalon és sikeresen oldott meg - olvasható a közleményben.

Ahogy az ÁNTSZ korábbi cikkéből kiderült, a koraszülöttek túlélési esélye akkor a legnagyobb, ha kórházban jönnek világra és a szülőszoba és a koraszülött-intenzív osztály egy épületen belül van.

Az 500 és 750 gramm közötti gyermekeknek például több mint fele életben marad, ha a szülőszoba és az intenzív osztály egy épületben van, míg ha városok között kénytelenek szállítani az extrém kicsi koraszülöttet, ez az arány mindössze 27 százalék. Fenyegető koraszülés esetén az édesanyák mindössze negyede kapja meg legalább egy nappal a szülés előtt azt a tüdőérlelőt, amely szintén drámai hatással van a túlélésre.

Még többet a koraszülött babák túlélési esélyeiről ebben a cikkben olvashatsz »

Forrás: Országos Mentőszolgálat

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2015.12.01