Csodát tettek az orvosok! Az anyaméhben műtötték meg a 22 hetes ikerpárt, hogy megmentsék az életüket

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Csodát tettek az orvosok! Az anyaméhben műtötték meg a 22 hetes ikerpárt, hogy megmentsék az életüket Egészségesen jött világra a napokban, Pécsett az a veszélyeztetett ikerpár, amelynek tagjain júniusban - a magzatok 22 hetes korában - az anyaméhen belül végeztek el speciális életmentő műtétet a baranyai megyeszékhely szülészeti klinikáján - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel. A beavatkozást végző Molnár Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos, egyetemi tanársegéd az MTI érdeklődésére elmondta: az itthon 2014 óta, kizárólag a pécsi klinikán végzett speciális műtét elvégzése nélkül az ikerlányok szinte biztosan nem születtek volna meg élve.

Mi veszélyeztette a magzatok életét?
Hozzátette, az anya várandósságának 35. hetében született magzatok életét korábban az egypetéjű ikreket váró kismamák 10-15 százalékánál - a terhesség 15. és 26. hete között - kialakuló úgynevezett iker-iker transzfúziós szindróma fenyegette.

Az orvos kifejtette: az egypetéjű, úgynevezett monochorialis ikerterhességek során (amikor egy, közös méhlepény van) az esetek 97 százalékában van jelen keringési összeköttetés a magzatok között a köldökzsinórokon keresztül. A hatékony kezelés nélkül a magzatok 80-100 százalékának halálozásával járó kóros állapot akkor alakul ki, ha az egyik magzat az érösszeköttettéseken keresztül folyamatosan vért ad a másiknak, így ő donorként, másikuk pedig recipiensként (befogadóként) kezd el viselkedni.

Molnár Gábor kiemelte: az állapot ultrahangvizsgálaton úgy látszik, hogy míg a vért kapó magzatnak akár több liter a magzatvize, addig a vért adó magzatnak alig van. Súlyos, életet veszélyeztető, idegrendszeri károsodást okozó kórképről van szó - magyarázta.

Hogyan zajlik az anyaméhen belüli műtét?
A fetoszkópos lézer coagulatio elnevezésű műtéti eljárásról közölte: helyi érzéstelenítés mellett a várandós anya hasfalán ejtett metszésen keresztül a méh üregébe vezetnek be egy két-három milliméter vastagságú endoszkópos eszközt. Ezzel a méhlepény feltérképezése után - a magzatokat elválasztó burok alatt átlépő érösszeköttetések lézerrel történő átégetésével - szétválasztják az ikermagzatok keringését.

2014 óta, 17 ilyen esetben alkalmazták már ezt a műtéti eljárást
A szülész-nőgyógyász felidézte, hogy az 1990-es években az Egyesült Államokban leírt eljárást eddig 17 esetben alkalmazták a klinikán. A Bódis József szülészprofesszor, a PTE rektora által vezetett munkacsoport mintegy 25 millió forintos egyszeri műszerberuházást követően kezdhette el a munkát 2014-ben. Ez az összeg egyrészt pályázatból, másrészt angol és német diákok adományából jött össze - tette hozzá.

A legutóbbi műtétet június 23-án, a kórkép súlyos, előrehaladott stádiumában végezték el, az anya a terhesség 35. hetében császármetszéssel hozta világra ikerlányait.

Fotó: Pixabay.com
Forrás: MTI

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.10.03