"Egy gyermektelen nő olyan, mint a kiszáradt gyümölcsfa" - Ezt gondolja a nőkről és az anyaságról egy magyar nőgyógyász

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Nőként nőgyógyászt választani nem egyszerű, hisz a nőnek éreznie kell, hogy egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben őt emberszámba veszik és az illető orvos érte, az ő egészségéért dolgozik. Egy nőgyógyász szerint sajnos sok orvos nem tud megfelelően kommunikálni a páciensekkel. Orvost választani, főleg nőként nőgyógyászt választani nagyon fontos, kritikus pont, hisz egy felettébb bizalmas kapcsolat jön létre a páciens és az orvos között. A nőnek éreznie kell, hogy egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben, amikor - na jó, mondjuk ki - éppen szétteszi a lábát egy idegennek, őt emberszámba veszik és az illető érte, az ő egészségéért dolgozik.

Egy nőgyógyász ismerősöm mondta, hogy sajnos nagyon sok kollégája nem tud megfelelően kommunikálni a páciensekkel, emiatt sokan inkább nem is fordulnak - még szükség esetén sem - nőgyógyászhoz. Mert egyszerűen elijesztik őket.
 

"...egy gyermektelen nő olyan, mint a kiszáradt gyümölcsfa" - Egy magyar nőgyógyász gondolatai


Az interneten nézelődve erre találtunk is egy tipikus példát - egy felettébb különös levélváltásra leltünk egy magyar szülész-nőgyógyász saját honlapján a betegek által küldött kérdések között. Azt nem tudjuk, hogy a doktor úr mostanában vagy korábban fogalmazta meg ezeket a gondolatokat, mivel nincs dátum a bejegyzéseknél, mindenesetre felkaptuk a fejünket a nyers megfogalmazásra és a páciensnek címzett mondanivalóra.

Páciens:
Tisztelt Doktor Úr!
 
27 éves nő vagyok.
Májusban volt egy laparoszkópos nőgyógyászati petefészek-ciszta műtétem, ahol kiderült, hogy endometriózisom van és mindkét petevezetékem teljesen zárt. Tehát csak lombikkal vállalhatok gyereket. Ez derült égből villámcsapásként ért bennünket, bár egyenlőre a párommal nem tervezünk babát vállalni.
6 hónapos injekció-kúrára kell járnom, most kaptam meg a 2. injekciómat. Az orvos szerint, a 3. után mindenképpen lombik klinikára kellene, hogy menjünk, mert kell 3 hónap, hogy előkészíthessék ott a szervezetemet a gyermekvállalásra.
Igen ám, de én még nem szeretnék egyenlőre gyereket vállalni 1-2 éven belül. Doktor Úr szerint is mindenképpen, most azonnal már bele kell vágni a lombikba? Vagy egyáltalán később már esélyem sem lesz, hogy babát vállaljunk?
Ha megkapom a 6. injekciót, utána nem lehet valahogy kordában tartani az endometriózist anélkül, hogy mindenképpen szülnöm kellene? Ha válaszol azt nagyon megköszönöm, mert az utóbbi időben nagyon el vagyok keseredve és azt érzem, hogy rá vagyok kényszerítve a gyermekvállalásra. Az orvos nagyon kedves, de mindenképpen csak azt hajtogatja, hogy a terhesség a gyógymód erre a betegségre. Ön mit gondol erről?
Tisztelettel: K.
 
Válasz:
Elvileg a fogamzásgátló injekcióval lehet időt nyerni. De: 30 körül rohamosan csökken a terhesség lehetősége az egyébként egészséges nőknél is. Ha akkor már nem sikerül szülnie, mit gondol majd?
Mi lesz, ha a barátnői/környezete kérdezni fogja, hogy: "Neked nincs babád?" Mit fog válaszolni? Öregkorában nem lesz támasza, nem lesz, aki a sírjához kimenjen. Mi lesz, ha a párja is otthagyja?
Sajnos az élet Önnel igazságtalan, de sajnos még az is elképzelhető, hogy lombikkal se lesz gyereke. Mielőbb menjen lombik klinikára megbeszélni, mert hosszú előjegyzés van!
Sajnálom Önt, de döntenie kell, s egész életére kiható döntést kell hoznia.


Természetesen a doktor úr különös stílusa mellett nem mentek el szótlanul az oldalára járó páciens-jelöltek, egy hölgy meg is fogalmazta neki a véleményét - de ő is megkapta a magáét... (a szövegben vastagon szedett részeket az orvos maga szedte vastagon a honlapján - a szerk.)

Páciens:
Kedves Doktor Úr!
Többször olvastam, hogy olyan hölgyeknek, akik elmúltak harminc évesek, nem egyszer azt írta pl.: „ha van partiképes pasi, minél előbb szüljön”, meg, hogy: „nem akar szülni, lassan kifut az időből”. Csak annyit szeretnék ezzel kapcsolatban mondani, hogy ez elég bántó tud ám lenni azok számára, akik azért nem váltak eddig anyává, mert nem találták meg azt a férfit, akit apává tennének, és akik őt anyává. Furcsa, egy orvostól ilyet olvasni.  Partiképes pasi, azért ez nem így működik... Jól is néznénk ki, ha a nők, akiknél ketyeg a biológiai óra, csak azért feküdnének össze férfiakkal, hogy ne maradjanak ki az anyaságból. Tudatosan egyedül anyaságot vállalni hihetetlen önzőségre vall. Tudja, én inkább sosem szülök gyereket, de nem fogok csak azért anyává válni, mert kifutok az időből. Milyen jogon tenném ezt meg a születendő gyermekemmel??? Remélem nem haragszik meg a leírt véleményért, de már nem tudtam magamban tartani.
Üdvözlettel: Sz. B. (30 éves „túlkoros, még nem szült nő”)


Válasz:
Ne vállalja fel ezt a 30-40 közötti korosztályt! Önnek nincs férfikapcsolata, nyilván magányosan nem lehet családot alapítani. Erről Ön nem tehet, ilyen az élet.
De: napi levélforgalmam jelentős része olyan nőktől jön, akik (noha régóta van stabil kapcsolatuk), ebben a korban ébrednek rá (sok esetben már későn), hogy a női lét csúcsa az anyaság.
Az ilyenkor végső megoldásként szóba jövő lombik megoldásnál 100 nő közül 30 lesz terhes, s 10 tud (havi 400 ezres gyógyszerszámla, és a sikertelenségtől való rettenetes szorongás mellett) gyermekkel a karján távozni!
A két nem nem egyforma! Tudomásul kell venni, hogy a nők a 20-as éveikhez minél közelebb tudnak simán anyává lenni, utána rohamosan csökken a fogantatási képességük, és nő a fejlődési rendellenességek aránya. Ez tény, a biológia nincs tekintettel a nők munkába állására!
Sok esetben a hozzám küldött levélből kiderül, hogy az illető hölgynél a leírtak alapján valószínűleg baj van a fogamzó készséggel, s ez a baj nem hosszú időn belül valószínűleg meddőséget fog okozni. Ezért írom a vicces inkriminált kifejezést, minden rossz szándék nélkül, s tapasztalatom szerint ez számos esetben használ is, előre hozzák a gyermekvállalást, s hozzájutnak ehhez a csodálatos élményhez.

 

Ugyanakkor, hogy árnyaljuk a képet, volt olyan várandós hölgy is, akit éppen a doktor úr nyers és ellentmondást nem tűrő stílusa vett rá arra, hogy a baba mellett döntsön. Persze kérdés, hogy egy ilyen esetben az-e a megfelelő hozzáállás egy szakembertől, hogy - a körülmények ismerete nélkül - rábeszéljen bárkit is a gyermekvállalásra...

Páciens:
Tisztelt Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kisbabát várok, és a párommal nem tudjuk, hogy megtartsuk-e a babát.
30 éves vagyok, és sajnos már korábban (évekkel ezelőtt) volt egy abortuszom. Sajnos, jelenlegi anyagi helyzetünk miatt ismét az abortuszon gondolkodunk. Természetesen szeretnénk kisbabát. Nem tudom, hogy ha most nem tartom meg a babát, akkor van-e esélyem arra, hogy később megint teherbe essek ennyi idősen? Emiatt írtam Önnek, hogy mi a véleménye orvosi szempontból, hány százalékos az esély (így látatlanban), hogy megint később teherbe essek. Nagyon köszönöm válaszát!
M.


Válasz:
Tisztelt Hölgyem!

Egyértelmű a helyzet: életkora miatt és az előrement abortusz miatt valószínűleg élete utolsó esélyét játssza el. Kb. 80% az esélye, hogy nem lesz, vagy nagy nehézségek árán lehet csak babája.
Pedig, tudja, egy gyermektelen nő olyan, mint a kiszáradt gyümölcsfa. Elmúlik az időben, nem hagy maga után semmit. Az anyagi nehézségek ma sajnos különösen a fiatalokat érintik, s a kormány a rohamosan csökkenő lélekszám mellett semmit sem tesz a fiatalok támogatására. [...] Rosszkor élünk. Sajnos viszont Önöknek most lehet babája, 5-10 év múlva már nem. 35 körül már ritkaság a spontán terhesség. A mai női életmód megnyirbálja a termékeny éveket. Javaslom, mindenképpen tartsák meg a babát. Az Önök szülei is nehéz körülmények, sokszor nélkülözés között neveltek embert Önökből, ezt Önök is meg tudják tenni.
Beszéljenek a szüleikkel, rokonsággal, valamit bizonyára tudnak segíteni.


Páciens:
Tisztelt Doktor Úr!
Nagyon köszönöm az őszinte válaszát. Átbeszéltük a családdal és a párommal a dolgot és úgy döntöttünk, hogy megtartjuk a babát. Tegnap voltam egy magánorvosnál és azt mondta, hogy minden rendben, viszont lát egy cisztát is. Azt mondta, hogy ne foglalkozzak vele, mert valószínűleg hogy magától eltűnik. Viszont kicsit félek, hogy nehogy valami baja legyen a babának. Lehetnek ebből komplikációk Ön szerint?
Köszönöm a válaszát!

Válasz:
Tisztelt Hölgyem!
Nagyon örülök az elhatározásának, csodálatos éve lesz! A babavárás a világ legszebb dolga. Valószínűleg „sárgatest cisztája” van, az nem igényel kezelést, magától el fog tűnni. Még egyszer gratulálok az egész családnak a bölcs döntéshez!
Én is most lettem nagypapa, nagyon örülök a kis unokámnak.


Olvasd el ezt is!
Hány éves kortól és milyen gyakran ajánlott a nőgyógyászati szűrés? Szakorvos válaszol »

Fotó: Pixabay
Forrás: drpetroczi

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.07.13