Autós gyerekülés teszt újszülöttől 12 éves korig - ezek az autósülések buktak meg a vizsgálaton! Részletes táblázattal

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Autós gyerekülés teszt újszülöttől 12 éves korig - ezek az autósülések buktak meg a vizsgálaton! Részletes táblázattal Autós gyereküléseket teszteltek: a 37 vizsgált autós gyerekülésből 4 nem ment át a teszten - ezek közül volt olyan, amiből egy ütközés során kifordulhat a gyermek és súlyos sérüléseket szerezhet. Milyen szempontok alapján vizsgálódtak? Amikor megszületik a kisbabád, egy sor kérdéssel szembesülsz: egyebek közt el kell döntened, milyen autósülést válassz a gyermekednek. A boltok tele vannak csillogó, gyönyörű ülésekkel, de nyilvánvalóan nem annyira a kinézet, mint inkább a baba biztonsága az elsődleges a vásárlásnál.

A német autóklub, az ADAC időről időre teszteli a gyerekboltok kínálatát, így segítve a szülőket a döntésben - a legutóbbi, 2017-es vizsgálat alkalmával 37, különféle életkorban ajánlott autósülést vettek górcső alá, és bizony akadt köztük olyan, amibe inkább nem ültetnénk egyetlen gyermeket sem.

37 gyermekülést vizsgáltak
Az autósüléseknél mindenekelőtt azt nézték, mennyire biztonságos, emellett a könnyen kezelhetőség, az ergonomikus kialakítás és a károsanyag-tartalom is lényeges szempont volt az értékelésnél.

Végül az összértékelés alapján 22 modell kapott jó (+) minősítést, 9-et megfelelőnek (o) ítéltek, 2 autósülést elégségesnek találtak (ø) és 4 volt olyan, amelyik megbukott (-) a teszten. Nagyon jó (++) minősítést egyetlen ülés sem kapott.

Melyik gyerekülések nem feleltek meg és miért?
Az 1 éves korig ajánlott autósülések közül két modell nem felelt meg a teszten: a 279 eurós JOOLZ iZi Go Modular és a meglehetősen borsos árú, 530 eurós JOOLZ iZI Go Modular + iZi Modular i-Size base (Isofix). Ezeknél az üléseknél nem a biztonsággal volt baj, hanem mert a huzatukban rákkeltő égésgátló anyagot, TCPP-t találtak.

A másfél éves kortól 7 éves korig ajánlott ülések megfeleltek a követelményeknek.

A 7-12 éves korú gyerekeknek szánt autósülések közül szintén 2 ülés nem felelt meg: a 250 eurós CASUALPLAY Multipolaris Fix (Isofix) és a 140 eurós LCP KIDS Saturn iFix (Isofix). Ezek azért buktak meg az ADAC tesztjén, mert frontális ütközés esetén nem védik meg kellőképpen a gyermeket - az egyiknél az öv nincs megfelelően elvezetve, ezért ütközés során súlyos sérüléseket okozhat hastájékon. A másiknál pedig az életkori kategóriába tartozó, de kisebb méretű gyermek (az ütközéses teszt során 9 éves gyermeknek megfelelő bábuval vizsgálták) egy ütközés következtében kifordulhat az ülésből.   

9 kiló alatti csecsemőt tilos a menetirányba tenni!
Az ADAC a teszt értékelésénél arra is felhívta a szülők figyelmét, hogy mindenképpen figyeljenek rá, melyik irányba teszik az üléseket az autóba. Javaslatuk szerint 9 kilónál kisebb csecsemőket semmi esetben sem szabad a menetirányba fordítani, még akkor sem, ha olyan ülésről van szó, ami mindkét irányban (menetirány, illetve annak háttal) a gépkocsiba rögzíthető - ilyenkor is ne a szülők kényelme, hanem a baba biztonsága legyen fontos.

Részletes teszteredmény
Itt nézheted meg táblázatba rendezve, mely üléseket vizsgálták! Az egyes pontok alatt az életkor szerinti bontást láthatod:
1, 1 éves korig
2, másfél éves korig
3, 4 éves korig
4, 7 éves korig
5, 12 éves korig

Az oszlopok elnevezései:
- Modell neve
- Tesztelés éve
- Ára (Euróban - körülbelüli érték)
- Isofix van (ja) vagy nincs (nein)
- ADAC ítélet
- Biztonság (Sichercheit)
- Kezelhetőség (Bedienung)
- Ergonómia
- Káros anyagok (Schadstoffe)
- Minőség/Tisztíthatóság (Verarbeitung/Reinigung)
- Hány centis babáknak/gyermekeknek ajánlott
- Hány kilós korig ajánlott

autósülés
Kép forrása: adac

További részleteket az ADAC tesztjéről itt találsz német nyelven »

Olvasd el ezt is!
Kevesebb gyermek halna meg az utakon, ha erre odafigyelnének a szülők »

Így utazhatnak a babák, kisgyermekek az autóban a KRESZ szerint »

Forrás: ADAC
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.08.09