9 millió forintot csalt ki diákjaiból egy kecskeméti tanárnő! Kirándulásra szedett pénzt, de megtartotta magának

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


9 millió forintot csalt ki diákjaiból egy kecskeméti tanárnő! Kirándulásra szedett pénzt, de megtartotta magának A kecskeméti tanárnő az iskola tanulói részére meghirdetett külföldi kirándulás részvételi díját beszedte, de sem szállást, sem buszt nem szervezett, majd indulás előtt egy nappal e-mailben lemondta az utazást. 9 millió forintot szedett be. A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt 2018 januárjában vádat emelt egy kecskeméti tanárnővel szemben, aki az iskola tanulói részére meghirdetett külföldi kirándulás részvételi díját beszedte, valójában azonban sem szállást, sem buszt nem szervezett, majd indulás előtt egy nappal e-mailben lemondta az utazást.

Anyagi gondokkal küzdött
A 48 éves, büntetlen előéletű kecskeméti tanárnő anyagi gondokkal küzdött, amikor 2016 tavaszán az iskola tanulói részére hatnapos franciaországi kirándulást hirdetett meg. A 45 ezer forintos részvételi díj állítása szerint az útiköltségen felül magába foglalta a szállodai elhelyezést, félpanziós ellátást, a belépődíjakat és a sétahajózást a Szajnán.

A tanárnő megmagyarázta a jelentkezőknek a rendkívül kedvező részvételi díjat: azt hazudta nekik, hogy jelentős előfoglalási és diákcsoport kedvezményt tud érvényesíteni, továbbá sok éves utazásszervezési tapasztalata révén szerzett kapcsolatait is ki tudja használni.

213-an jelentkeztek, ki is fizették a 45 ezer forintos részvételi díjat
Az utazásra 213-an jelentkeztek, akik a részvételi díjat a vádlott munkahelyén készpénzben fizették ki vagy a tanárnő által megadott bankszámlára átutalták. A tanárnő 2016. október 5-én az iskolában a jelentkezők számára tartott egy tájékoztatást, ahol azt állította, hogy a buszokat és a szállást is lefoglalta - ami nem volt igaz.

Egy nappal a kirándulás előtt lemondta az egészet
A franciaországi utazásra 2016. október 31. és november 5. között került volna sor. Indulás előtt egy nappal, 2016. október 30-án az esti órákban a tanárnő egy e-mail üzenetben lemondta az utazást azzal a valótlan indokkal, hogy mivel öt jelentkező adatlapját nem kapta meg, így a diákcsoport kedvezményt nem tudja érvényesíteni.

Az útlemondás indoka ténylegesen azonban az volt, hogy a tanárnő az utazás alapvető feltételeiről, azaz sem szállásról, sem pedig buszról nem gondoskodott, azokat nem foglalta le és nem fizette ki - de ez eleve nem is állt szándékában.

Csak hitegette a diákokat és a szülőket
A kirándulás lemondását követően az utazásra jelentkezők találkozót szerveztek a tanárnővel és kérték, hogy bizonylatokkal igazolja a buszrendelést és a szállodai foglalásokat. A találkozó során a tanárnő valótlanul azt állította, hogy egy budapesti cégtől bérelt buszokat, majd később a becsapott sértetteknek egy általa hamisított bizonylatot is elküldött e-mailben, azt a látszatot keltve, mintha a busztársaság felé két részletben átutalta volna az utazás díját. Később az is kiderült, hogy valójában egyik általa említett szállodában sem foglalt szállást.

A tanárnő az elmaradt utazást követően még heteken át hitegette a pórul járt utasokat, hogy a befizetett részvételi díjakat visszafizeti részükre, erre azonban nem került sor - különböző kifogásokra hivatkozva (pl. a szállodák még nem utalták vissza a pénzt; nem jelentette be a banknál a nagy összegű készpénzfelvételt, ezért nem tudta elintézni; de azt is hazudta, hogy rosszulléttel küzd) állandóan kibújt fizetési kötelezettsége alól.

Közel 10 millió forintot csalt ki
A tanárnő 136 diáktól, illetve szüleiktől összesen 9.171.000 forintot vett át, melyet két személy kivételével senkinek nem térített meg.

Börtönt is kaphat
Az ügyészség a szabadlábon lévő vádlottat többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, továbbá csalás vétségével vádolja és vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. A büntetlen előéletű tanárnő ügyében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Forrás: ugyeszseg.hu
Fotó: Szülők Lapja (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.01.05