Termékvisszahívás! Cianid mérgezést okozhat ez az étrend-kiegészítő, nehogy fogyassz belőle! - Nébih figyelmeztetés

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Termékvisszahívás! Cianid mérgezést okozhat ez az étrend-kiegészítő, nehogy fogyassz belőle! - Nébih figyelmeztetés A megengedettnél magasabb cianid tartalom miatt riasztást adtak ki egy keserű sárgabarackmag étrend-kiegészítőre. A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat. A megengedettnél magasabb cianid tartalom miatt a holland hatóság riasztást adott ki keserű sárgabarackmag étrend-kiegészítőre. A termékből 12 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.

A Nébih a RASFF-on keresztül értesült róla, hogy a magas cianid tartalmú termékből Magyarországra is érkezett, ezért azonnal felvette a kapcsolatot a hazai forgalmazókkal.



Az érintett keserű sárgabarackmag-étrend-kiegészítő adatai:
A termék neve: Keserű sárgabarackmag
Márkanév: PlanetBIO
Kiszerelés: 200 g
Lot: 0042170-1601
Minőség-megőrzési idő: 15.04.2019
RASFF referencia szám: 2018.0334

Miért veszélyes az amigdalin?
A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat.

Figyelembe véve a sárgabarack magban jellemzően előforduló amigdalin mennyiségeket, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban kiadott véleménye szerint a felnőttek több mint három kicsi, vagy kevesebb, mint fél nagy nyers sárgabarack mag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet.

A kisgyermekek esetében már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet. Az EFSA vélemény hatására a Bizottság, a tagállamok szakértőivel egyetértésben úgy döntött, hogy felső határértéket állapít meg a végső fogyasztók számára forgalomba hozott feldolgozatlan egész, őrölt, tört, zúzott, aprított sárgabarackmagra.

Mire jó a keserű sárgabarackmag étrend-kiegészítő?
A terméket, éppen magas amigdalin tartalma miatt immunerősítésre, köhögés, megfázás kezelésére, gyomorbántalmak ellen használják, de rákmegelőző hatása miatt is közkedvelt.

Forrás: Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.03.21