13 tündéri kisfiú és kislány, aki Down-szindrómával született - Megható dolgokat árultak el róluk a szüleik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


13 tündéri kisfiú és kislány, aki Down-szindrómával született - Megható dolgokat árultak el róluk a szüleik Bár világszerte október a Down-szindróma hónapja, a Down-szindróma világnapját március 21-én ünnepeljük. Ennek apropóján mutatunk most olyan kisfiúkat és kislányokat, akik Down-osok, mégis, ugyanolyanok, mint bármely más kisgyermek. Bár világszerte október a Down-szindróma hónapja, a Down-szindróma világnapját március 21-én ünnepeljük.

Az eredeti ötlet egy Stylianos E. Antonarakis nevű genetikustól származik, először Svájcban tartották meg a világnapot 2006-ban. A Down-szindróma világnap célja, hogy felhívja a figyelmet azokra, akik ezzel a genetikai rendellenességgel jöttek világra, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

A Huffington Post egy szívmelengető összeállítást közölt a Down-szindrómával élő gyerekekről: fórumozó olvasóikat kérték meg, hogy osszák meg történetüket a lapban és mondják el azt is, mi a legfontosabb dolog, amit gyermekükről elmondanának a világnak.

- Ha eláruljuk az embereknek, hogy a gyermekünk Down-szindrómával született, rögtön sajnálkozni kezdenek. Pedig ahogyan más gyerkőcök, a Down-os gyerekek is lenyűgöző dolgokat képesek véghezvinni - hangsúlyozták a szülők a fórumon.
 

13 tündéri kisgyermek, aki Down-szindrómával született


1.
DOWN GYEREKEK
Fotó: Lexie Loo, Lily, Liam & Dylan Too

"Szeretném, ha az emberek tudnák, hogy ő is éppolyan egyéniség, mint bárki más. Bár Down-szindrómája van, nem mindenben olyan, mint a többi Down-os. Megvannak a maga különcségei, hogy milyen dolgokat szeret és miket nem, az erősségei és a gyengeségei, és azok a kis apróságok, amik egyedivé és utánozhatatlanná teszik. A Down-szindróma csak egy aprócska darabja a személyiségének."

2.
DOWN GYEREKEK
Fotó: Megan Kuhn

"Lucynak ugyan a verbális képességei még elmaradnak a kortársaitól, de mindent megért, amit mondanak neki. Szóval senki ne becsülje le, hogy mi mindenre is képes és mi mindent felfog ésszel!"

3.
DOWN GYEREKEK
Fotó: Kim Max' Mom

"Az 5 éves fiam mindent meg tud csinálni, amit a kortársai, legfeljebb egy kicsit tovább tart neki."

4.
DOWN GYEREKEK
Fotó: Fifty Shades of Mommy

"Szeretném, ha az emberek tudnák, a Down-szindróma sem mindenkinél egyforma mértékű, csakúgy, mint sok más betegség. Az a tény, hogy a lányom Down-os, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyik-másik területen elmarad a fejlődésben. Szóval csak azt akarom mondani, senki ne írja le őt ismeretlenül. Nem a Down-szindróma határozza meg, hogy ki is ő valójában. Csak egy gyönyörű, stramm kis csajszi, akinél senki más nem mosolyog szebben."

5.

Fotó: Dena Castellano-Farrell

"Szeretném, ha az emberek egyszer és mindenkorra felfognák, maga a Down-szindróma nem olyasmi, amiért bárkit is sajnálni kellene. Én hálás vagyok mindazért, amit az a plusz egy kromoszóma hozott a családunk életébe. Van egy egészséges 11 éves fiam, aki imádja a bátyjait (na jó, többnyire), szeret iskolába járni (ahol egyébként normál osztályban tanul, de támogató közegben), és vannak Down-os és nem Down-os barátai is. Szuper élete van és biztos vagyok benne, hogy nagy dolgok várnak még rá!"

6.

Fotó: Rodolfo N Martha Padilla

"Soha, egy percig se becsüljétek le a kislányomat. Többet tud, mint amit kimond, többet gondolkodik, mint amennyit beszél, és több dolgot észrevesz, mint azt bárki is hinné. Nem a Down-szindróma szabja meg, milyen is az én kis Lillianim, és a jövőben sem a Down-szindrómától függ majd, hogy mi lesz belőle, ha felnő - mert felnő bizony!"

6.

Fotó: Katie Morley

"Bárcsak tudná a világ, hogy mi is éppannyira boldogok vagyunk, mint bármely más szülők. Nem kell minket sajnálgatni, hogy speciális igényű gyermeket nevelünk. Csak egy átlagos család vagyunk, akik örülnek az életnek és nem változtatnánk semmin sem. A kisfiunk jobb emberré tesz minket és vidáman éli a kis életét velünk."

7.

Fotó: Nancy Heltemes

"Bárcsak tudnák az emberek, hogy a lányunk mennyi tervet és álmot dédelget a jövőre nézve. Savanna harcol, vitázik és kiáll magáért. Közvetlen kapcsolata van Istennel és mélyen spirituális."

8.

Fotó: Jonna Walker Stumpo

"A fiam, Dexter ugyanolyan, mint a többi kisgyerek. Eszik, alszik, kakil és pisil, nevet és sír. Persze kicsit tovább tart, hogy elérjen a fejlődésében egy-egy mérföldkőhöz, de semmi sem állíthatja meg! Szeret a fürdőkádban pancsizni, örömmel hallgat zenét, imád enni és örül, ha együtt van a családdal. Szereti a nővérét, anyát és apát - csakúgy, mint más gyermek a szüleit. Egyszerűen csodálatos ember! Amikor láttam, mennyire élvezi a ringlisezést (ekkor ült először körhintán), annyira megtelt a szívem örömmel, hogy azt hittem, ki is csordul. Olyan büszke vagyok az én kisfiamra, mint ahogy te is büszke vagy a saját gyermekedre!"

9.

Fotó: Tracy Kessel Bowman

"Senki ne becsülje le a lányomat csak azért, mert Down-szindrómája van! Cheyenne nagyon okos, és olyan dolgokra is emlékszik, amit én vagy bárki más már régen elfelejtett: hogy ki melyik házban él (anélkül, hogy megpillantaná a házat, már több utcával hamarább mondja), vagy hogy mit látott korábban a tévében. És azt is hangsúlyoznám mindenkinek: attól még, hogy keveset beszél, nem hülye és nem is süket. És hogy mit szeret? Például jól megölelgetni az embereket. Hatalmas áldás ő a családunknak."

10.

Fotó: Jennifer Cummins

"Bárcsak időt adnának az emberek a fiamnak. Az emberek nem ismerik a 10 másodperces szabályt. Én például, ha kérek valamit Braddock-tól, mondjuk hogy vegye fel a cipőjét vagy pakolja el a játékait, 10-ig számolok magamban. 10 aprócska másodperc nem sok idő, számára azonban rendkívül fontos. Nem buta, nem zavarodott, és nem is féleszű. Csak. Időre. Van. Szüksége. Ha megkapja, akkor mindenki láthatja, milyen okos és értelmes. Az én 4 éves fiam, Braddock. Csodálatos kiskölyök."

11.

Fotó: Carol Murray

"Szeretném, ha mindenki tudná, hogy a kislányom nem sokban különbözik másoktól. Egy igazi kis harcos, alkalmazkodó, bátor, vicces, okos és megérdemli, hogy úgy bánjanak vele, mint a többi kisgyerekkel."

12.

Fotó: Amanda Weber

"A fiam, Wyatt nem mindig boldog, mint ahogy azt sokan hiszik a Down-szindrómás emberekről. Ő is sokféleképpen megéli az érzéseit, mint mindegyik más kisgyerek."

13.

Fotó: Krystalynn Kuehn-Wilson

"A mi kis gyönyörűségünk nem genetikai hiba, mutáció vagy tévedés hozadéka. Ő egy emberi lény, aki ajándék mindenki számára ezen a Földön."

Olvasd el ezt is!
Ezt a mosolygós Down-szindrómás kisfiút választották az év babájának - Nézd meg! »

Forrás és fotók: Huffington Post

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.03.21