Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > "Ne szólíts anyukának, van nekem rendes nevem is" - Tényleg be akarják szüntetni az anyukázást, apukázást a hi - Szülők Lapja

"Ne szólíts anyukának, van nekem rendes nevem is" - Tényleg be akarják szüntetni az anyukázást, apukázást a hivatalokban?

Szülőklapja kép"El akarják törölni az anyuka és apuka szavakat, ez botrány!" - A napokban többektől is hallottuk, de vajon mi az igazság? Honnan jött az ötlet, miről van szó valójában? Anyaság és anyukázás pro és kontra.

Szerző: Szülők lapja
2018-05-10
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A napokban egy anyákról szóló poszt heves vitát váltott ki az interneten. Az emberek két táborra szakadtak, és gyakran durva szavakkal igyekeztek meggyőzni a másikat a maguk igazáról. De vajon kinek van igaza? Egyáltalán, kell itt igazságot tenni? És amúgy is, miről szól ez a bizonyos felvetés?

Egy hete jelent meg az Üvegplafon - Meddig terjed a nők szabadsága? Facebook-oldalon egy képes poszt, mely azonnali reakciókat váltott ki az olvasók többségénél. A poszt lényegében azt hangsúlyozza, attól, hogy édesanyává válik valaki, még nem kell hirtelen mindenkinek anyukának szólítania a hivatalos helyeken.

anyukázás

A poszthoz rengeteg komment érkezett - és mivel az oldal, illetve az Üvegplafon blog követői reagáltak, többségében egyetértettek vele.  

Anyukázás, nénizés, bácsizás
Akadt, aki megjegyezte, ez olyasmi, mint a kórházakban az idős emberekre használt nénizés/bácsizás, és megérti, hogy van, akit zavar, ha lépten-nyomon leanyukázzák.

Az anyukázás sokszor együtt jár a kioktatással
Más azt említette, hogy tapasztalata szerint ha valahol anyukának hívják, akkor ott "ők felsőbb pozícióba képzelik magukat, ahonnan megmondhatják, mit hogyan tegyek, ezzel egyidőben az én kompetenciám is megkérdőjeleződik. Egy szerep leszek, nem önálló személy."

Amikor a személy megszűnik létezni
Olyan is akadt, aki ennek kapcsán megírta, nem szereti, amikor az ismerősei - onnan kezdve, hogy édesanyák lettek - a Facebookon sem vállalják a saját nevüket, csak "Matyika anyukája" néven léteznek.

Anyuka helyett édesanya
Más pedig kifejtette, bár az anyukázás degradálóan hangzik, de Budapesten egyre többet hallja a kórházakban, hogy ehelyett az orvos az 'édesanya' megszólítást használja, amit a kommentelő "szuperhaladó és kompromisszumos megoldásnak" tart, amellett, hogy kedves kifejezés is. Egy példát is említ: "Édesanya, vetkőztesse le gyermekét, fogja meg, jöjjenek, édesanya, fáradjon ide, üljön le, stb."

"Akinek nincs gyereke, soha a büdös életben nem érti ezt meg"
A posztot aztán egy fiatal politikusnő, Bősz Anett is megosztotta a saját Facebook-oldalán - ő viszont már kapott hideget-meleget, főleg, hogy több portálon is olyan kontextusban jelent meg állásfoglalása, mintha arra hajtana, hogy tiltsák be Magyarországon az anya és apa kifejezést.

Sokan nyomdafestéket nem tűrő hangnemben kommentelték a megosztását, a hozzászólók közül többen hozzávágták - feltehetően a lehúzó, szavait kiforgató cikkek hatására - hogy ha ennyire nem akar anya lenni, akkor jobb is, ha nem szül.

"Ön úgy hülye, ahogy van!!! Mi a baj azzal, ha a kórházban anyukának szólítják az anyukákat?? Mi a sértő ebben??? Én mint anyuka, mama, édesanya stb. nem vagyok felháborodva!!! - írta egyikük, más pedig kifejtette, őt büszkeség tölti el, ha az említett hivatalos helyeken apukának szólítják.

Sokan azt is a szemére vetették, hogy az anyukázást, és az azzal járó jó érzést nem is értheti meg, hiszen még nem szült gyermeket, nem tudja, miről beszél.

"...elképesztő, hogy néhányak az ilyesfajta őrjöngéssel töltötték az anyák napját az oldalamon" - Bősz Anett reagálása a vádakra
Mindezen negatív hozzászólás hatására a politikus május 7-én egy posztban próbálta elmagyarázni, mennyi igaz abból, hogy betiltaná az anya-szót, ahogy azt több helyütt írták róla.

"A minap újra megbizonyosodtam arról, hogy meddig kell még küzdenünk egy értelmes társadalmi egyeztetésért és ennek a társadalomnak a békéjéért. Sokáig és nagy erővel. Az Üvegplafon - Meddig terjed a nők szabadsága? nevű csoport rendezvényének egyik reklámját osztottam meg ezen az oldalon, ami egy végletekig paternalista és megalázó helyzeteket teremtő kommunikációs helyzet megszüntetéséhez, az édesanyák méltóságának tiszteletéhez járulna hozzá.

Aki ezt nem érti, azzal nincs igazán dolgom, azonban teszek egy próbát.
Ki ne hallotta volna már édesanyaként egy hivatalban, hogy "Anyuka, megmondtuk, melyik formanyomtatványt töltse ki. Nincs szükség egyéni ugrabugrálásra".
Óvodában: "Anyuka, a gyerekre pulóvert kellett volna adni".
Kórházban: "Anyuka, a 2143-as babához be lehet jönni".

Ezek az édesanyák Rékák, Flórák, Annák, Emesék. Egy hivatali ügyintéző nem személytelenítheti el őket. Az pedig, hogy a gyerekeknek ők anyukák, anyucik, mamik, mamák, vagy mamcik, ehhez végképp senkinek semmi köze. Ahhoz viszont van, hogy a közbeszéd ilyen irányt váltott.

Egészen elképesztő, hogy néhányak az ilyesfajta őrjöngéssel töltötték az anyák napját az oldalamon, ahelyett, hogy a saját édesanyjukat szerették volna, és találtak volna módot arra, hogy minél szebben kifejezzék ezt. Én például az utóbbit tettem. Emiatt mondom azt a kormányról és minden csatolmányáról, bloggerekkel együtt, hogy álszentség helyett valódi erkölcsre van szüksége ennek a társadalomnak. Nem is kicsi."

Forrás: Facebook/Bősz Anett, Facebook/Üvegplafon - Meddig terjed a nők szabadsága?
Fotó: Freepik (illusztráció)

Címkék: anyuka, anyukázás, bősz anett

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az utolsó pillanatban ébredt fel a kómából ez a kisfiú! Szülei már a szervadományozási papírokat is aláírták
Az utolsó pillanatban ébredt fel a kómából ez a kisfiú! Szülei már a szervadományozási papírokat is aláírták

Csodával határos annak a kisfiúnak a története, ami az utóbbi napokban bejárta a világot - a 13 éves fiú koponyatörést követően olyan súlyosan megsérült, hogy az orvosok nem bíztak a felépülésében...

tovább a cikkre
Figyelem! Mérgező anyagot találtak a fagyasztott zöldségben - Ha ilyet vettél, ne egyél belőle és a gyereknek se add!
Figyelem! Mérgező anyagot találtak a fagyasztott zöldségben - Ha ilyet vettél, ne egyél belőle és a gyereknek se add!

Magas kadmiumtartalmat mértek egy nálunk is kapható fagyasztott spenótban, ezért a kérdéses terméket visszahívják. Melyik termékről van szó? Miért veszélyes a kadmium? A Nébih figyelmeztetése.

tovább a cikkre
Magyar irodalom érettségi 2018: Ilyen volt a tanárok és a diákok szerint az idei feladatsor - Te meg tudtad volna oldani?
Magyar irodalom érettségi 2018: Ilyen volt a tanárok és a diákok szerint az idei feladatsor - Te meg tudtad volna oldani?

Nem találták különösebben nehéznek az idei magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi feladatokat az MTI-nek a hétfői vizsga után nyilatkozó diákok és pedagógusok.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tonhalkrém

Tonhalkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 80 g tonhalfilé 20 g paradicsompüré só borsikafű

Recept:

A tonhalfilét nagyon kevés vízben megfőzzük. Mikor teljesen puha, a vízből kivéve villával pépesre törjük, ízesítjük a paradicsompürével, borsikafűvel, kevés jódozott sóval. Kenyérre kenve kínáljuk.DIETETIKUS VÉ(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Tanévkezdés 2020: Erre kell készülni az iskoláknak szeptember 1-től - Miért lenne jó megoldás a hibrid oktatás?

vissza vissza