Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Egy fiú hibájából meghalt a vadaskert kedvenc állata - Ez azt jelenti, hogy velejéig romlott és meg kell ölni ő - Szülők Lapja

Egy fiú hibájából meghalt a vadaskert kedvenc állata - Ez azt jelenti, hogy velejéig romlott és meg kell ölni őt is?

Szülőklapja képMiért kellett a szurikátának meghalnia? Elkerülhető lett volna a tragédia? Ki a felelős a történtekért? Ezt a kérdést boncolgatta legutóbbi posztjában Jocó bácsi. Egyetértesz vele?

Szerző: Szülők lapja
2018-05-16
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Miért kellett a szurikátának meghalnia? Elkerülhető lett volna a tragédia? Ki a felelős a történtekért? Ezt a kérdést boncolgatta legutóbbi posztjában Jocó bácsi. Egyetértesz vele?

A napokban az országot megdöbbentette a hír, miszerint egy ötödikes fiú - nem törődve a figyelmeztető és tiltó táblákkal - benyúlt a kecskeméti vadaskert vemhes szurikátájának ketrecébe, a kisállat megharapta, mire a fiú ijedtében földhöz vágta. Az állat és az utódai is elpusztultak. (Bővebb cikkünket a szomorú esetről itt olvashatod »)

Ennek az esetnek kapcsán többen is megdöbbenésüknek adtak hangot - most Jocó bácsi, a közkedvelt történelemtanár véleményét közöljük.
 

Így látja Jocó bácsi a szurikátás esetet


"Az egész országot megrázta tegnap Zara, a kis szurikáta halála. Ahogy engem is. Órák óta gondolkodom, hogy megszólaljak-e, de nem bírok csendben maradni. Borzasztóan sajnálatos ez az eset, ami történt. Sok mindent nem is értek.
De!

Nem gondolom, hogy szándékosan tette
Olvasom a sok kommentet, bejegyzést a témában. Igen, a gyerek hibázott, méghozzá hatalmasat. Nem gondolom, hogy szándékosan tette, valószínűleg megijedt. Attól még megtette. Felnőtt emberek ítélkeznek, kívánják a kisfiú halálát, megkínzását. Egy gyerekét, aki hibázott. Hogy gondolja bárki, aki ilyen mondatokat leír, hogy különb bárkinél?! Mert egy jottányival sem az, sőt. Könyörgöm, a Talio-elv ideje már lejárt.

Talán pszichológusra is szüksége lesz
Igen, ennek a gyereknek szüksége van arra, hogy valami olyan dolgot tegyen, amivel feldolgozhatja a történteket, és megtanulhatja a leckét. Ha olvassa a róla szóló írásokat, akkor egy pszichológusra is szüksége lesz. Szerintem olyan segítő munkát kell neki adni, ahol állatokkal kell foglalkoznia, gondoskodni róluk, természetesen felnőtt felügyeletével. Akár ugyanott, ahol ez a szörnyű eset történt. Az biztos, hogy ez egész életére el fogja kísérni.

Kinek a felelőssége, hogy ez megtörténhetett?
De kérdem én, ez nem mindenki felelőssége is?
Mert ez a gyerek nem tanulta meg a szabályok betartását.
Mert ebben a gyerekben nem alakultak az önszabályozó reflexek.
Mert ez a gyerek nem tanulta meg a helyes viselkedést.
Mert ez a gyerek nem tanulta meg az állatok és a természet tiszteletét.
Mert ez a gyerek nem tanulta meg, mit szabad és mit nem.
Mert ennek a gyereknek nem tanították meg, hol, hogyan kell viselkedni.

Kérdem én, egy gyereknek ezeket magától kell tudnia? Szerintem nem.
Kérdem én, ezeket a dolgokat nem a felnőtteknek kellene megtanítani a gyerekeknek? Szerintem igen.

Nem menthető fel a gyerek a tette alól, ahogy a vele kapcsolatban lévő felnőttek sem az alól, amit elmulasztottak. Sőt, az sem, hogy egyáltalán be tudott nyúlni egy állathoz, amit bevallom, nem is értek, hogyan.

A támadások, a mocskolódás helyett inkább mindenkinek el kellene gondolkodnia, és levonni a tanulságokat, mert abból van bőven. És igen is meg kell tanítani annak a gyereknek mindent, amit tudnia kell. Oda kell rá figyelni, hogy ilyen még egyszer ne történhessen meg. Ahogy az sem, hogy naponta háziállatok haljanak meg a felelőtlen állattartás miatt...

Bocsánat, ha valakit megbántottam, nem volt szándékomban. Csak a véleményemet fogalmaztam meg, egy kicsit hátrébb lépve, a dühömet leküzdve, higgadtan."

Természetesen rengeteg komment érkezett Jocó bácsi véleményére, ezekből válogattunk.
 

Olvasói vélemények


"Sok aktív anya-apa kívánta a gyermek halálát, miközben a sajátja ott mosolyog a profilképen. És nem tudják, hogy egy gyermek még nem érett felnőtt. De gyerekük van. Akit meg általában felnőni nem hagynak."

"Jocó bácsi, a szülők a hibásak a felsorolt hiányosságokért a gyerek nevelésében! Elsősorban nem a gyereket kell okolni (vagy akár a gyerek pedagógusait) és nem az ott dolgozókat, bár nyilván mindenki érintett. A szülőknek kell vállalni a felelősséget és magukba szállniuk, de nagyon mélyen."

"Pont hasonlót írtam, csak rövidebbet egy hosszadalmas írásra. Először arra gondoltam, hogy nincs különbség, de van. Óriási.
A gyerekből kiváltódott egy félelmi agresszió spontán.
A felnőtteknek volt idejük meggondolni az agressziójuk kinyilvánítását."

"Nagyon kedvelem azokat, akik arra hivatkoznak, hogy de elmondták, hogy nem szabad....
Remélem ezek az emberek nem zárják be soha a lakásuk ajtaját, hiszen tudja mindenki, hogy nem szabad bemenni.
Remélem nincs riasztó és különböző féle lopásgátló az autójukban, hiszen mindenki tudja, hogy nem szabad ellopni.
A nagy része azoknak az embereknek, akik szerint ezt a gyereket kínozni kell, megverni és stb., mert hibázott, este beülnek a TV elé és a bűnözőkből lett sztárocskákat nézik, követik, istenítik... Közben egy gyereket akarnak bántalmazni...
Tanulságos dolog ez. Az is, ami történt, de leginkább az, amit ez a dolog kiváltott emberekből..."

"Azon gondolkodtam sokat, hogy vajon az a szülő aki a szóban forgó gyermeket a kommentjében ugyan úgy földhöz vágna, mint a kisfiú a szurikátat... Az a saját gyermekével is ugyanezt tenné ha ő lenne a "bűnös"?"

"Arra lennék kíváncsi, hogy aki rögtön kivégezni szeretné azt a gyereket, az valóban nem szegett még meg egy szabályt se? Soha nem ment át záróvonalon? Nem lépett át sebességhatárt egyszer sem? Nem mondom, hogy nem érdemel büntetést a srác, vagy hogy arra kell tanítani, hogy szegje meg a szabályokat, de ez a gyűlölet, amit rá borítanak, erősen más szemében a szálkát tipikus esete..."

"Felnőttek is benyúlkálnak a rácson és felnőtteket is harap meg az állatkertben zebra, farkas, stb., csak ugye ezek nem akaszkodnak a kezünkre és nehezebb lenne őket véletlenül földhöz csapni.... A gyerek látja a sok okos felnőttől a rossz példát (őket sem nevelték?), és lehet, hogy nevelik otthon rendesen, elmondták neki többször, hogy nem szabad, de a gyerek az gyerek, nem gombnyomásra működik. Biztos nem akart rosszat, sajnos nagyon rosszul sült el."

"A kis szurikáta pusztulásánál csak az agresszív, fröcsögő, vért követelő FELNŐTTEK kommentjei szomorúbbak. Ők akarnak bárkit is nevelni? Mire?"

Olvasd el ezt is!
Ébresztő! Neveljük meg végre a büdös kölkeinket - Nyílt levélben üzent a szülőknek egy dühös anyuka »

Forrás: Facebook/Jocó bácsi világa
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Címkék: szurikáta, kecskeméti vadaskert, jocó bácsi, véleménycikk

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A szülésig nem tudta a lány, hogy babát vár! Akkor derült ki, amikor hasfájással hívta a mentőket
A szülésig nem tudta a lány, hogy babát vár! Akkor derült ki, amikor hasfájással hívta a mentőket

Furcsa, ám szerencsésen végződő riasztásról számolt be az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán. Egy fiatal lány riasztotta őket Baranya megyében, mert napok óta fájt a hasa - kiderült, hogy terhes, és meg is szült.

tovább a cikkre
Figyelem, termékvisszahívás! Ha ilyen tejet vettél, nehogy megidd - lehet, hogy mérgezett! A Nébih figyelmeztetése
Figyelem, termékvisszahívás! Ha ilyen tejet vettél, nehogy megidd - lehet, hogy mérgezett! A Nébih figyelmeztetése

A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy vásárláskor minden esetben ellenőrizzék a termékek csomagolásának sértetlenségét. Az Auchant zsarolja egy ismeretlen, és azt állítja, megmérgezi a tejeket, ha nem kap pénzt.

tovább a cikkre
3 éves kislányát akarta megöletni egy tatai nő az apjával! A férfit le is itatta, hogy a gyilkosságra könnyebben rávegye
3 éves kislányát akarta megöletni egy tatai nő az apjával! A férfit le is itatta, hogy a gyilkosságra könnyebben rávegye

Tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt vádat emeltek azzal az asszonnyal szemben, aki arra akarta rávenni az apját, hogy ölje meg a saját kislányát. Életfogytiglant is kaphat.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Alma burgonyával

Alma burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db alma 10 dkg burgonya

Recept:

A megmosott, meghámozott almát felszeleteljük és vízben félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a felaprózott burgonyát és együtt puhára főzzük.
Az almát főzés nélkül, nyersen is a burgonyához keverhetjük!

DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:<(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

"Az a célunk, hogy könnyebb legyen a családoknak" - Interjú Novák Katalinnal az Otthonteremtési programról

vissza vissza