Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Véresre harapták 3 éves kislánya arcát és nemi szervét az óvodában! - Egy budapesti anyuka felkavaró beszámol - Szülők Lapja

Véresre harapták 3 éves kislánya arcát és nemi szervét az óvodában! - Egy budapesti anyuka felkavaró beszámolója

Szülőklapja képFelkavaró történtekről számolt be egy anyuka a Facebook-oldalán - ráadásul, mint a beszámolóból kiderül, nem ez az első ilyen brutális eset az óvodában, mégsem segít nekik senki.

Szerző: Szülők lapja
2018-07-06
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Felkavaró történtekről számolt be egy anyuka, Horváth Sarolta Hajnalka a Facebook-oldalán - ráadásul, mint a beszámolóból kiderül, nem ez az első ilyen brutális eset az óvodában, mégsem segít nekik senki.

"A 3 éves kislányom, aki óvodába jár, súlyosan megharapta két óvodatársa.

A gyermekem már június 1-jén pénteken panaszkodott, hogy bántják a fiúk. Ekkor még annyira nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget a dolognak, hiszen ilyen a gyermekek között előfordul, összekapnak egy-egy játékon stb., és ezen gondolatommal az óvónő is egyetértett.

A probléma ott folytatódott, hogy hétfőn már nem akart óvodába menni, mondta, hogy őt bántják és félt. Bevittem az óvodába, nagyon sírt, átadtam az óvónőnek az udvaron, elsétáltam a hátsó kapuig, odáig hallottam, hogy nagyon sír, így mivel nem volt szívem otthagyni, visszamentem és magammal vittem a munkahelyemre. Ez történt június 4-én, 5-én, 6-án. Június 7-én olyan elfoglaltságom volt, hogy nem tudtam magammal vinni, így kénytelen voltam ott hagyni az óvodában, de nagyon sírt."

Kora délután aztán telefonáltak az anyukának az óvodából, hogy ne lepődjön meg, de a kislányát arcon harapták az oviban, és hogy beborogatták a sebet. Az édesanya, amint tudott, ment is a gyermekéért az intézménybe, hazafelé pedig orvoshoz is elvitte a kicsit, aki kiállított egy igazolást a sérülésről. De mint kiderült, nem csak a kislány arcán, hanem a nuniján is volt harapásnyom, amit az anya a fürdetéskor vett észre."Kérdezgettem, hogy mi történt, de csak annyit mondott, hogy a mosdóban megharapták a fiúk, és megfogták - kezével mutatta, hol - és mutatta, hogy csapkodták a mellét és a fenekét. (Egyből felmerült bennem a kérdés,hogy a 3 éves gyerekem mit keresett felügyelet nélkül a mosdóban?)
Kérdésemre, hogy kik voltak, akik bántották, arra két nevet mondott a kislányom.

Ezek után ismét visszamentünk a gyermekorvoshoz, aki teljesen elképedt, elmondta, hogy eddigi életében ilyet még nem tapasztalt, szerinte rendkívüli agresszióra vall, ha egy gyermek így viselkedik. A kislány, aki mindig kiegyensúlyozott, mosolygós volt, nagyon szeretett óvodába menni, most nagyon fél és nem akar óvodába járni. Az orvos javasolta, hogy forduljunk pszichológushoz és adott beutalót, a sérülésről ismét kiállított egy igazolást."

Természetesen másnap, június 8-án az anyuka szerette volna hivatalos útra terelni a történteket - az óvónők szerint az egész nem nagy ügy, csak "egy pillanat műve volt", az óvodaigazgatóval nem tudtak beszélni, az óvoda igazgató-helyettese és az óvoda titkára pedig annyit tudtak hozzáfűzni, hogy nem igazán tudnak mit kezdeni a helyzettel, bár tudnak arról, hogy az "anyaotthonos gyerekekkel" több baj is volt már korábban, de meg van kötve a kezük, nem tudnak mit tenni - jegyzőkönyvet sem vettek fel az esetről.

Mint az anyuka megemlíti, az óvoda problémáiról kis túlzással a fél világ tud, hiszen több cikk is megjelent már róla, de sajnos senki nem nyújtott hathatós megoldást - így lényegében "magukra hagyták a félő gyermekeket és a kétségbeesett szülőket."

Ezért aztán - írja - benne kérdések sokasága merült fel, egyszerűen nem tudja, ha ilyen esetben nincs megoldás, akkor a sok gyermekvédelmi törvény kit véd, és az óvodaigazgató passzivitásával sem tud mit kezdeni.

"Az igazgatónő pályázatában az összes vonatkozó törvény betartását vállalta. Szerény véleményem és több szülő véleménye szerint ez Neki nem sikerült egyik rábízott intézményben sem. A törvényeket leírni az nagyon könnyű, de azt be is kellene tartani!

Lehet, hogy nincs igazam és a többi érintett szülőnek sincs igaza, de véleményem szerint, a vezető óvónő felelős a rábízott intézményben történtekért, felelős a rábízott gyermekekért, minden egyes gyermek testi és szellemi fejlődéséért, illetve annak megóvásáért.

Véleményem szerint a problémás gyermekek szülei is a megoldásokat várják. Ha az eset kapcsán akadályoztatva volt, azt megértettük volna, de akkor ki kellett volna jelölnie a helyettesét a jegyzőkönyv felvételére, illetve az ügy kivizsgálására, még azon a napon, amikor történt, lehet, hogy tegnap is akadályoztatva volt?"

Az anyuka természetesen nem hagyta annyiban a dolgot, de mindenhol süket fülekre talált.

- A Budafoki úti Gyámügyi Osztályon azt közölték vele, hogy ők nem foglalkoznak ezzel, ők csak a családon belüli problémákkal foglalkoznak - menjenek az Önkormányzathoz.
- Az Önkormányzatnál nem találtak illetékest, és azt is közölték velük, kérjenek időpontot és írásban nyújtsák be a panaszt, majd kivizsgálják az ügyet.
- A XI.kerületi Rendőrkapitányságon feljelentést tettek, és kérték, hogy vizsgálják ki az ügyet. A kislánya sérüléseiről készült fényképfelvételeket csatolták a feljelentéshez, a rendőrség látleletet is kért, ezt az esti órákban sikerült beszerezniük.

"Szeretném, ha a felelőst felelősségre vonnák, a problémás gyermekekkel szakszerűen foglalkoznának, mert felháborítónak tartom, hogy egy óvodában ilyen brutális bántalmazás pedagógusok felügyelete mellett megtörténhet. Nagyon szeretném, ha többé egyetlen kis gyermeknek sem kellene elszenvednie ilyen brutális sérüléseket."

Az óvoda vezetőnőjét még egyszer próbálták elérni, sikertelenül. Egy kollégájánál hagytak üzenetet, hogy fogadja őket délután 3-kor, de a vezetőnő nem jelent meg, válaszra sem méltatta őket.

"A kislányom sérülései gondos ápolás mellett szépen gyógyulnak, "8 napon belül". Azonban a lelki sérülések hatását még nem tudjuk előre meghatározni. Jelenleg pszichológushoz járunk... Azóta viselkedése megváltozott, a mindig mosolygós kislány most komor, időnként morog, sokat sír, éjszaka velem alszik, fel-felsír álmában. Ez mind-mind olyan dolog, ami az eset előtt nem volt" - zárta az anyuka a felkavaró beszámolóját, egyúttal arra kért mindenkit, hogy ossza meg történetüket, hátha akkor sikerül elérni, hogy foglalkozzanak az óvodában előforduló sorozatos problémákkal.

A Népszava is beszámol a "terror óvodáról"
Szinte az édesanya beszámolójával egyidőben a Népszavában is megjelent egy cikk - feltehetően ugyanerről az intézményről. A lap szerint az Újbudai Napsugár óvodában rendszeresen történnek hasonló esetek. Ők is megemlítik a fenti harapásos történetet, illetve olyanról is tudnak, hogy egy másik kislányt a csoporttársa övvel fojtogatott. Egy harmadik kisgyereknek építőkockát tömtek a szájába, de előfordult, hogy egy kisfiú nyilvánosan nyalogatta egy társa nemi szervét - mindez 3-4 évesek csoportjában!

- Az említett óvodával kapcsolatos problémák Újbuda Önkormányzata számára ismertek, annak megoldására az elmúlt időszakban több lépés is született. [...] Az említett problémák mielőbbi megoldása érdekében az önkormányzat felvette a kapcsolatot az Újbudai Humánszolgáltató Központ vezetőjével, kérve az Anyaotthonnal való szakmai kapcsolatok erősítésére és segítségnyújtásra a család és gyermekjóléti szolgáltatás területén - közölték a lappal, hozzátéve, hogy a problémák forrása az, hogy az utóbbi időben megnőtt az óvodában azon gyermekek száma, akik hátrányos családi környezetből származnak és a szociális készségeikben is el vannak maradva a többi gyermektől.

A Népszava megszólaltatta a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnökét, Verba Attilánét, aki szerint haladéktalanul ki kellene vizsgálni a történteket, és azt is ki kellene deríteni, mi lehet a kisgyermekek ilyen mértékű agressziója mögött. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, szerinte a szakemberhiány csak még rosszabb lesz a helyzet, hiszen manapság az óvodapedagógus pálya nem vonzó a fiataloknak, a fizetés alacsony, így inkább külföldre mennek bébiszitternek, sok óvónő pedig több évtized után elfárad, kiég.

Forrás, fotó: Facebook/Horváth Sarolta Hajnalka, Népszava
Kezdőfotó: Pixabay (illusztráció)

Címkék: óvoda, napsugár óvoda, rendőrség, agresszió

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Véletlenül fejbe lőtte 8 éves kislányát a miskolci férfi, mert azt hitte, csak játékpisztoly - Most hoztak ítéletet az ügyben
Véletlenül fejbe lőtte 8 éves kislányát a miskolci férfi, mert azt hitte, csak játékpisztoly - Most hoztak ítéletet az ügyben

A talált fegyvert a férfi elkérte, nézegetni kezdte, kezében forgatta, majd véletlenül elsütötte. A lövedék a kislányát a fején találta el. A gyermek kórházba szállítás közben meghalt.

tovább a cikkre
Ezért nem tudják, hogyan hozzák fel a thaiföldi gyerekeket a barlangból! - Már nem sok ideje maradt a mentőosztagoknak
Ezért nem tudják, hogyan hozzák fel a thaiföldi gyerekeket a barlangból! - Már nem sok ideje maradt a mentőosztagoknak

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat szakmai vezetője szerint nem tudni, mennyi időbe telik, amíg felhozzák az észak-thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt diákokat.

tovább a cikkre
Mesterséges petefészket fejlesztettek dán orvosok - Meddő nőkön tudnának segíteni az új eljárással
Mesterséges petefészket fejlesztettek dán orvosok - Meddő nőkön tudnának segíteni az új eljárással

Az eljárás a termékenység megőrzésének hatékonyabb módszereihez vezethet és azokon a nőkön segíthet, akik - többek között kemoterápia miatt - elveszítik a fogamzóképességüket.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás csirkehúspüré

Sárgarépás csirkehúspüré

Főzelékek >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Hozzávalók 1 főre: 140 g sárgarépa 60 g csirkemell

Recept: A sárgarépát a csirkehússal megfőzzük, majd robotgéppel pürésítjük.

Dietetikus véleménye:

A főzővíz egy részét tartsuk meg, ezt használjuk fel a pürésítés során. A csirkemellet lecserélhetjük lebőr&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Szülés

Nem bírta ki a kórházig! Mentőkocsiban született meg a kisfiú ma hajnalban Ócsán

vissza vissza