Bezár a Honvédkórházban az ország legjobban felszerelt koraszülött osztálya, mert nincs elég szakorvosuk

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Bezár a Honvédkórházban az ország legjobban felszerelt koraszülött osztálya, mert nincs elég szakorvosuk Az ország legjobban felszerelt koraszülött centruma, ami a Honvédkórházban található, hetekre bezár orvoshiány miatt. 2018. december 15. után a kórház már nem fogad ellátásra szoruló kismamákat és koraszülött babájukat. Az ország legjobban felszerelt koraszülött centruma, ami a Honvédkórházban található, hetekre bezár orvoshiány miatt. Korábban is felröppentek hírek, miszerint gond van az intézményben a hiányzó személyi feltételek miatt, azonban mostanra bizonyossá vált, hogy emberhiány miatt kénytelenek lesznek felfüggeszteni a PIC (Prenatális Intenzív Centrum) működését, amíg nem találnak újra orvos(oka)t, aki(k) ellátják a koraszülött vagy súlyosan beteg újszülötteket.

Két hét sem telt el a november 17-én tartott Koraszülöttek világnapja óta, amikor Budapesten a legkisebb harcosok tiszteletére lilába borult több neves építmény és az emberek lilába öltözve gondoltak a kicsikre.
 

Az ország legjobban felszerelt PIC-osztálya bezár


Egy magát megnevezni nem kívánó bennfentes szerint az osztály jelenlegi dolgozóinak felhívták a figyelmét, hogy vegyék ki a szabadságukat, mert 2018. december 15-én teljesen bezár az osztály, már ügyeletet sem látnak el, hisz addigra egyetlen orvos sem marad a PIC-en.

A felmondó orvosok többek között az alacsony fizetés és a megbecsültség hiányát emelték ki távozásuk okaként. Az időpont már végleges, a hvg.hu információi szerint 2018. november 27-én délelőtt válságértekezletet tartottak annak érdekében, hogy mielőbb újraindulhasson az osztály - a tervek szerint az újraindulás 2019 januárjában bekövetkezik.

A lap információi szerint Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője jelentős mértékű béremelést szeretne elérni, hogy új szakembereket tudjanak felvenni az osztályra, ám egyelőre nincs hír róla, hogy felvetése elfogadásra került volna.

Ilyen a magyarországi PIC-osztályok élete - Videó:


Forrás: Facebook / picifilmek

A Honvédkórház honlapján a PIC-et illetően mindössze annyi olvasható, hogy 2012-2013 során jelentős, 112 millió forintos fejlesztésre került sor, aminek köszönhetően az ország legjobban felszerelt koraszülött központjává vált.

Hova fordulhatnak a kismamák, amíg zárva tart a Honvédkórházban lévő PIC?
A bezárás időtartama alatt a Semmelweis Egyetem női klinikája, illetve a János-kórházban működő PIC fogadja majd az ellátásra szoruló kismamákat és babájukat.

Ezt olvastad már? Ilyen hatással van az édesanya hangja a koraszülött baba fejlődésére »

Mi a különbség a PIC és NIC között?
A PIC nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC), a Perinatális Intenzív Centrumban (PIC), olyan csecsemőket látnak el, akik méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születésnél fellépő problémákkal jönnek a világra. Ők foglalkoznak a 33 hétnél korábban világra jött, illetve 1500 grammnál kisebb súlyú babákkal is. Az intézményben utógondozást segítő szakambulancia is működik, ahol az intézményből eltávozó kicsik további fejlődését is figyelemmel kísérik.

A Koraszülöttek világnapja alkalmából lilába öltöztetett Lánchíd


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Forrás: hvg.hu
Kezdőfotó: MTI / Balázs Attila - A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház PIC osztályán készült

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.11.28