Rejtélyes tömeges rosszullét Lábatlanon: közel 200 kisgyereket kezelnek hányással, hasmenéssel - Az ÁNTSZ vizsgálódik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Rejtélyes tömeges rosszullét Lábatlanon: közel 200 kisgyereket kezelnek hányással, hasmenéssel - Az ÁNTSZ vizsgálódik Tömeges rosszullét miatt 2019.02.04-06-ig, tehát hétfőn, kedden és szerdán is rendkívüli szünet lesz a két lábatlani óvodában, és a szünetet az Arany János általános iskolában is elrendelték - mondta el a város polgármestere az MTI-nek. Tömeges rosszullét miatt hétfőn, kedden és szerdán is rendkívüli szünet lesz a két lábatlani óvodában, és a szünetet az Arany János általános iskolában is elrendelték - mondta el a város polgármestere az MTI-nek.


A rosszullétek miatt csütörtökig nem nyit ki a lábatlani óvoda és iskola


Dinnyés István (független) közölte: a Zengő óvoda és bölcsőde két telephelyén 80 gyerek és a dolgozók fele, az Arany János általános és művészeti iskolában pedig 105 gyerek hiányzik hányással és hasmenéssel járó betegség miatt.

Valamennyien szombat reggelre lettek rosszul. Korábban az óvoda vezetője, Ráczné Fülöp Erzsébet azt mondta az MTI-nek, hogy intézménye hétfőn zárva lesz. Hozzátette, többen arra gyanakodtak, hogy az étel okozta a tüneteket, de ez nem egyértelmű. Olyanok is megbetegedtek ugyanis, akik nem ettek az ételből és azok között is vannak tünetmentesek, akik fogyasztottak belőle.



Az óvodában jelenleg az egészséges dolgozók fertőtlenítenek és a tiszti főorvos állásfoglalásától teszik függővé a további intézkedéseket. Az MTI információi szerint a megyei tiszti főorvos hétfő délelőtt vizsgálatot kezdett az intézményekbe ételt szállító vállalkozásnál.





A kormányhivatal a közétkeztetést végző Bartos Kft.-nél, valamint az intézmények tálalókonyháiban ellenőrzést végzett, az érintett dolgozóktól pedig mintát vett.

Az ételmintákat laboratóriumban vizsgálják, az intézményeket fertőtlenítik. A vizsgálat végéig más szolgáltató látja el a közétkeztetést - ismertette a polgármester.

FRISSÍTÉS 2019. február 7. - Kiderült, mi okozta a rosszullétet
A közétkeztetést biztosító cég leveséből kimutatott Bacillus cereus nevű kórokozó, valamint az emberről emberre terjedő Calici vírus okozta Lábatlanban a hét elején csaknem kétszáz ember megbetegedését - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal február 7-én az MTI-t.

A szervezet közölte: a levesből kimutatott bacilus mellett a Calici vírus következménye, hogy a fertőzöttek száma nagymértékben megnövekedett.

A fertőzési lánc megszakítása óta újabb megbetegedés nem történt, de a főzőkonyha működését csak az ismételt higiénés és laboratóriumi vizsgálatok után engedélyezik - írták.
    
Forrás: MTI
Fotó: Facebook / Lábatlan News

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.02.05