Nem lehetett megállapítani, melyik ikertestvér a kislány apja, ezért meglepő döntést hozott a bíróság

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Nem lehetett megállapítani, melyik ikertestvér a kislány apja, ezért meglepő döntést hozott a bíróság Különös döntést hozott egy brazil bíróság, miután nem lehetett kideríteni, hogy egy férfi ikerpár két tagja közül melyiküknek született gyermeke, és a DNS-teszt sem vezetett eredményre. Különös döntést hozott egy brazil bíróság, miután nem lehetett kideríteni, hogy egy férfi ikerpár két tagja közül melyiküknek született gyermeke.

Az eset Brazíliában, Cachoeira Alta városában történt: egy nő még 2017-ben azzal a kéréssel fordult a bírósághoz, segítsenek megállapítani, ki a 9 éves kislánya apja, mert egyik iker sem vállalta az apaságot, nehogy gyerektartást kelljen fizetniük.

Egyéjszakás kalandból született
A most 25 éves anya annak idején csak egyetlen éjszakát töltött az ikerpár egyik felével, ebből a kalandból született a kislánya is, azonban egyikük sem mutatott hajlandóságot arra, hogy vállalja a gyermeket, ezért vonta be a történetbe a bíróságot.

Mint a bírósági iratokból kiderült, az ikerpár már kamaszkortól kihasználta azt, hogy szinte egyformán néznek ki, főleg a csajozásnál vették ennek hasznát, hogy becsapják a nőket és megússzák a megcsalást.

Úgy tűnik, a tetteikért való felelősségvállalás most sem az erősségük, a bíróság előtt ugyanis egyikük sem ismerte el az apaságot.

A DNS-teszt sem hozott eredményt
Ráadásul a DNS-teszt sem vezetett eredményre - mivel egypetéjű ikrek, így a DNS-ük azonos, a teszt mindkettejükről 99,9%-ban bizonyossággal megállapította, hogy ő az apa. Bár állítólag létezik egy ennél bonyolultabb eljárás is, mely ikrek esetén is kimutathatja az apaságot (bár ez sem feltétlenül hoz meggyőző eredményt), ez a teszt sokkal drágább, körülbelül 4,5 millió forintnak megfelelő összegbe kerülne.

Ezért a bíróság inkább úgy döntött, ha egyik iker sem vállalja a gyereket, akkor mindkettőjüket felvezetik a kislány anyakönyvi kivonatába - emellett pedig fizessék csak mindketten a tartásdíjat is. A bíró a brazil minimálbér 30%-nak (közel 17 ezer forintnak megfelelő összeg) havi rendszerességgel történő megfizetésére kötelezte mindkét férfit, hogy az anya ebből állhassa a kislány orvosi ellátását, ruházkodását, iskolai költségeit.

- Az ikerpár egyike nagyon is jól tudja, hogy ő az apa, ám szánt szándékkal elhallgatta ezt. Az ilyen viselkedést pedig nem tolerálhatja a bírósági testület - érvelt Felipe Peruca bíró.

Az anya ugyanakkor nem elégedett a döntéssel, ezért valószínűleg fellebbezni fog - szerinte ugyanis a kislányának joga van tudni, ki is az apja.

Forrás: The Guardian
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.04.04