Titokban filmezték a vajúdó és szülő nőket egy szülészeti osztályon! - A kórház így indokolta, miért szereltek fel kamerákat

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Titokban filmezték a vajúdó és szülő nőket egy szülészeti osztályon! - A kórház így indokolta, miért szereltek fel kamerákat Botrány tört ki egy kaliforniai kórházban, miután kiderült, hogy titokban felvételek készültek a szülészeti osztályon. A felvételeken vajúdó nők, császármetszés-műtét, sőt, még intim női szervek is láthatók. Botrány tört ki egy kaliforniai kórházban, miután kiderült, hogy titokban felvételek készültek a szülészeti osztályon, értesült a CNN. A La Mesa-beli Sharp Grossmont Hospital szülőszobáin készült videókon többek között szülő, vajúdó nők, császárműtét-előkészületek, sőt, esetenként még női intim szervek is láthatók.

- Ez a magánszféra legdurvább megsértése. Egyszerűen borzasztó abba még belegondolni is, mi történhetett volna, ha a felvételek illetéktelen kezekbe kerülnek és felteszik őket az internetre - nyilatkozta a csatornának Allison Goddard ügyvéd. Az ügyvéd annak a több mint 80 nőnek a képviseletét látja el, akik mindannyian feljelentést tettek a kórház ellen és anyagi kártérítést követelnek a megaláztatásért.

Most nyitották meg újra az ügyet
Az esettel kapcsolatban egyébként 2016-ban már benyújtottak egy csoportos keresetet, de akkor a bíróság ezt elutasította - azonban most, 2019 áprilisában újra megnyitották az ügyet, miután az ügyvéd kezébe került 5 videóanyag, és további mintegy 100 felvételre számít még a kórháztól.

A periratban egyebek közt az szerepel, hogy a felvételeket asztali számítógépen tárolták, némelyiket még jelszó sem védte. Bár a kórház - állítása szerint - a videók felét megsemmisítette, az nem derült ki, hogyan és mikor törölték a fájlokat, illetve az sem, hogy mindent szükséges óvintézkedést megtettek-e annak érdekében, hogy a törölt felvételeket ne lehessen helyreállítani.

Eredetileg egy gyógyszertolvajt akartak elkapni
A felháborító eset egyébként még 2012-ben történt, és közel egy évig készültek a titkos felvételek a kismamák megkérdezése nélkül - bár egy belső feljelentés szerint csupán az volt a cél, hogy elkapjanak egy tolvajt, aki rendszeresen lopott a kórházi gyógyszerekből.

A sorozatos lopások miatt találta ki a kórház, hogy nem vonják be a rendőrséget, inkább titokban kamerákat szerelnek az orvosi kocsikra, így tetten érve a tolvajt. A kamerák mozgásérzékelővel voltak ellátva, így elméletileg akkor aktiválódtak, amikor valaki közel ment a kocsikhoz vagy azon matatott - de gyakorlatilag mindent felvettek a szobákban és a műtőkben, hiszen mindig volt valami mozgás a közelükben.

Ezért kerültek a felvételekre vajúdó, kiszolgáltatott helyzetben lévő vagy éppen császárműtét után lábadozó nők - az pedig ezeket a nőket nem vigasztalja, hogy a kamerák segítségével végül azt az orvost is tetten érték, aki felelős volt a lopásokért.

Forrás: CNN
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.04.09