Zajszennyezés hatása az egészségre: Mennyivel növeli a közúti zaj az elhízás kockázatát?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Zajszennyezés hatása az egészségre: Mennyivel növeli a közúti zaj az elhízás kockázatát? A közúti forgalom zajának való hosszas kitettség az elhízás megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe. Erre a megállapításra jutott a Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) egészségügyi kutatóközpont egyik tanulmánya. A közúti forgalom zajának való hosszas kitettség az elhízás megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe. Erre a megállapításra jutott a Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) egészségügyi kutatóközpont egyik legújabb tanulmánya.
 

Mennyivel növeli a közlekedési zaj az elhízás kockázatát?


A kutatók korábbi vizsgálatok adatait is elemezve megállapították, hogy a légi és a vasúti közlekedésből eredő zajok és az elhízás között nincsen jelentős kapcsolat, kivéve a vasúti zajoknak való hosszútávú kitettség esetén, mely azonban nem az elhízás, hanem a túlsúly kockázatát növeli.



Mekkora közúti zaj jelent már veszélyt?
A közúti zajok már nagyobb veszélyt jelentenek: az átlagos zajszint 10 dB-es növekedése az elhízás kockázatát 17 százalékkal növeli!

Mit okozhat a zajszennyezés?
A zajszennyezés egy olyan közegészségügyi probléma, mely sokkal súlyosabban károsítja az egészségünket, mint korábban gondoltuk:
- stresszt és alvászavart okozhat
- megváltoztathatja a hormonháztartást
- növelheti a vérnyomást
- károsíthatja a glükóz-anyagcserét
- az étvágyat is befolyásolhatja



Ezt is olvasd el! Lassan a dohányzásnál is halálosabb lesz az elhízás »

Hosszútávon mindezek olyan krónikus változásokat idézhetnek elő a szervezetben, mely végső soron elhízáshoz vezethet. A kutatók szerint a tanulmány eredményének tükrében elmondható, hogy a közúti zaj csökkentése az elhízás elleni harc egyik fontos fegyvere lehet.

Forrás: mindenamihallas.hu / Jáksó Nóra
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.05.12