Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Gyermek-neurológiai szűrések hiányát pótolja a Gézengúz Alapítvány Salgótarjánban - Szülők Lapja

Gyermek-neurológiai szűrések hiányát pótolja a Gézengúz Alapítvány Salgótarjánban


Számos rendelő zárt be, óvodai helyek szűntek meg a Nógrád megyei Salgótarjánban az elmúlt években. A koraszülött és születési károsult gyermekekkel foglalkozó, budapesti székhelyű Gézengúz Alapítványt sok család kereste meg erről a környékről. Több hónapos előkészítő munka után Maiczenné Földi Réka segítségével elindították az alapítvány salgótarjáni tagozatát

Szerző: Szülők lapja
2010-05-07
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez egyelőre havi pár alkalommal, Budapestről érkező szakorvosok által végzett neurológiai vizsgálatot jelent, azonban a közeljövő tervei között szerepel a hidroterápia elindítása, valamint az Egységes Pedagógiai Szakszolgálattal való szoros szakmai együttműködés.

• Új tagozatot indított a Gézengúz Alapítvány Salgótarjánban
• Koraszülött és születési károsult csecsemőket segít a Gézengúz Alapítvány Salgótarjánban is


Az idén 20 éves Gézengúz Alapítvány évek óta tudatában van annak, hogy tevékenységüket fontos kiterjeszteni olyan területekre, ahol a kisgyermekek neurológiai szűrése és korai terápiája nem megoldott. Az újonnan kialakított salgótarjáni tagozattal együtt immár négy helyszínen segítik a születési sérült, koraszülött csecsemők, kisgyermekek terápiáját, nemzetközileg elismert, összetett módszerükkel.
Az Alapítvány előnyben részesítette több város és település igénye közül a nehéz körülmények között élőket, segítséget nyújtva a leszakadás, marginalizáció megelőzésében. Ebben az évben Salgótarjánban tudja a segítségnyújtás első lépéseit megtenni. Budapesti központját nagyon sok, erről a környékről érkező család is megkereste. Néhányan közülük az intenzív terápiás hét keretében, bentlakásos formában kaptak segítséget a gyógyulásához, fejlődéséhez. Ez nagyon jó lehetőség, de egyrészt nem minden szülő engedheti meg magának a munkából való kiesést, másrészt a távolság a későbbiekben megnehezíti a terápiás folyamatot, az állapot változásáról való visszajelzéseket, a folyamatos konzultációt. Nem utolsósorban pedig az alapítvány ezt a megoldást sem tudja biztosítani annyi családnak, amennyinek szüksége lenne rá.
Éppen ezért tartották fontosnak, szűrőprogramjaikkal és terápiás, fejlesztő eljárásaikkal a térségben élő érintett családoknak helyben nyújtsanak segítséget. A Gézengúz Alapítvány vezetője, dr. Schultheisz Judit azonban kihangsúlyozta, hogy munkájukat az egészségügyi rendszerrel szorosan együttműködve képzelik el. Az alapítvány hiánypótoló szerepet tölt be a térségben. Lefedi a salgótarjáni Szent Lázár kórház és az Egységes Pedagógia Szakszolgálat tevékenysége között, a csecsemőkorú gyermekek ellátása terültén kialakult hiányt. Közös cél, hogy a kisgyermekek és családjaik időben kapjanak hatékony kezelést. A tünetek felismerésében a védőnőknek és a házi gyermekorvosoknak hatalmas szerepük van, hiszen ők a születés első pillanatától kezdve kapcsolatban vannak a családokkal, nyomon követik a gyermekek fejődését. Odafigyeléssel, és az időben elkezdett, megfelelő terápiával rengeteg olyan rendellenesség küszöbölhető ki, amely iskolás kor környékén már komolyan megnehezíti a gyermekek életét. Így például, neurológiai szűréssel akár a koraszülötteknél gyakori dyslexia is megakadályozható.

A jó együttműködés érdekében az alapítvány több tájékoztatót is szervezett számukra, ahol megismerhették az alapítvány tevékenységét, lehetséges szerepvállalásukat a térségben, illetve terápiás ellátásuk lényegét és alapelveit. Egyértelműen kiderült, hogy a salgótarjáni kórház Csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának főorvosa, a háziorvosok és védőnők egyaránt örülnek a kezdeményezésnek. Együttműködésre való nyitottságuknak nyomatékot adtak azzal is, hogy felkérték az alapítványt, március 18-án a kórház vezetésének is tartson prezentációt.
Az ellátás megkezdéséhez szükséges helyet az Egészségügyi és Szociális Központ biztosítja az alapítvány számára. Eddig kétszer rendelt a budapesti szakorvosokból álló team, mindkétszer nagy volt az érdeklődés a szülők részéről. Dr. Schultheisz Judit az alapítvány orvosigazgatója vállalta, hogy havi rendszerességgel biztosítja a gyermekneurológiai rendelést és az igényelt szakmai konzultációkat.

Az alapítvány tervei között szerepel a hidroterápia elindítása egy iskola együttműködésével, valamint az Egységes Pedagógiai Szakszolgálattal való szoros szakmai együttműködés, amelyre szintén példaértékű nyitottság mutatkozik.


 

Címkék: gyerek, neurológia, koraszülött, születési károsult

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Mi spriccel az ördög fütyijéből? A tatabányai kórház gyermekosztályán ez a falfestmény fogadja a kis betegeket
Mi spriccel az ördög fütyijéből? A tatabányai kórház gyermekosztályán ez a falfestmény fogadja a kis betegeket

Botrányos festmény a tatabányai Szent Borbála kórház gyermekosztályának falán. A megdöbbentő képen egyebek közt egy meztelen, spriccelő fütyis ördög, egy átszellemült angyal és egy rémisztő cintányéros bohóc látható. Ez kell egy kórház falára?

tovább a cikkre
Hipós vizet ivott 14 pápai óvodás! - Azonnal kihívták a mentőket és kórházba vitték őket
Hipós vizet ivott 14 pápai óvodás! - Azonnal kihívták a mentőket és kórházba vitték őket

A pápai Szivárvány óvodában a kancsókat fertőtlenítéshez készítették elő, az edények alján kis mennyiségű hipó volt, erre töltötték rá tévedésből az ivóvizet.

tovább a cikkre
Újabb gyerekeknek szánt színező körül dagad a botrány! A szülők kiborultak, amikor meglátták, mi van a képeken
Újabb gyerekeknek szánt színező körül dagad a botrány! A szülők kiborultak, amikor meglátták, mi van a képeken

Ki kellett vonnia a forgalomból egy kifestőt egy drogérialáncnak, mert egy gyerekeknek szánt kifestőjükben a számok szerint kiszínezett ábrán Adolf Hitler náci zsarnok portréja jelent meg. Újabb botrány a fütyis színező után.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Kapros túrókrém

Kapros túrókrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 40 g túró 20 ml tejföl kapor

Recept: A túrót összekeverjük a tejföllel és a kaporral, alaposan összedolgozzuk.


DIETETIKUS VÉLEMÉNYE
A túró kitűnő fehérje és kalciumforrás, ezekre a fejlődő szervezetnek nagy szüksége van. A kapor ízletes kiegészítője az enyhén savanyk&aacu(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Kizuhant egy kétéves kisfiú a második emeleti ablakból Sóskúton - A rendőrség eljárást indított

vissza vissza