Agyhártyagyulladás helyett rotavírussal kezelték a kétéves kisfiút! Belehalt a betegségbe

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Agyhártyagyulladás helyett rotavírussal kezelték a kétéves kisfiút! Belehalt a betegségbe Minden jel szerint félrediagnosztizálták azt a kétéves kisfiút, akit rotavírussal kezeltek, és csak későn vették észre, hogy agyhártyagyulladással küzd. A kórház szerint nem történt mulasztás. Minden jel szerint félrediagnosztizálták azt a kétéves kisfiút, akit rotavírussal kezeltek, és csak későn vették észre, hogy agyhártyagyulladással küzd.

Az eset néhány évvel ezelőtt történt a nagyhajmási Asztalos családnál, de mivel nem volt pénzük ügyvédre, ezért mindeddig nem pereskedtek. Most azonban egy ügyvéd sikerdíjért elvállalta az ügyüket. Céljuk az, hogy más szülővel ne fordulhasson elő hasonló és kellőképpen odafigyeljenek a gyerekekre az ügyeleten is.

Belázasodott és hányt
A család most a Blikknek idézte fel kisfiuk tragédiáját: a pici Máté 2015 április 12-én, vasárnap lett rosszul, belázasodott és hányt, ezért szülei elvitték az ügyeletre, ahonnan a közeli kórházba küldték őket.

Ott azt a választ kapták, hogy a gyereket valószínűleg a rotavírus támadta meg, ezért ennek a kezelését kezdték meg, ám Máté állapota egyre csak romlott.

Milyen tünetekkel jár a rotavírus-fertőzés?
Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke korábbi interjújában kiemelte: a betegség lázzal, hányással, hasmenéssel, görcsös hasfájással jár, folyadékvesztést okoz, ami miatt felborul a szervezet kémiai egyensúlya, ez pedig súlyos szövődményekkel járhat. A rotavírus fertőzés súlyos kiszáradással fenyeget, a tünetek a kisgyermekek, csecsemők esetében olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet.


Nem rotavírus, hanem agyhártyagyulladás
Hétfőre már annyira rosszul volt, hogy el is ájult az édesanyja karjában, aki ezért kétségbeesetten követelte a nővérektől, hogy vizsgálják meg a picit újra. Ekkor a gyermeket átszállították egy másik kórházba, és ott meg is állapították, nem rotavírus fertőzte meg, hanem agyhártyagyulladással küzd!

Agyhártyagyulladás helyett rotavírussal kezelték a kétéves kisfiút! Belehalt a betegségbe

Sajnos azonban a diagnózis későn érkezett: Mátét erős fájdalmai miatt el kellett altatni, és többet már nem is ébredt fel.

Az érintett kórház szerint nem történt mulasztás
A tragédia kapcsán a lap megkereste a (meg nem nevezett) érintett kórházat is, akik a következő választ küldték: "Tájékoztatom, hogy az Ön által említett ellátással kapcsolatban kórházunkban több szakterület vezetőjének bevonásával részletes belső vizsgálat történt,a mely alapján mulasztás, szakmai szabályszegés nem került megállapításra".

Ez is érdekelhet!
Rotavírus-fertőzés: Tünetei, szövődményei, megelőzése »


Forrás: Blikk
Fotó: MTI, Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.05.16