Forró autóban haltak meg az egyéves ikrek, mert az apjuk elfelejtette kitenni őket a bölcsődében munka előtt

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Forró autóban haltak meg az egyéves ikrek, mert az apjuk elfelejtette kitenni őket a bölcsődében munka előtt Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy sem kisállatot, sem gyereket nem hagyunk az autóban - főleg nyáron. Ennek ellenére sajnos időről időre történnek tragédiák, mint legutóbb, amikor is egy egyéves ikerpár halálát okozta a felforrósodott jármű. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy sem kisállatot, sem gyereket nem hagyunk az autóban - főleg nyáron. Ennek ellenére sajnos időről időre történnek tragédiák, mint legutóbb New Yorkban, amikor is egy egyéves ikerpár halálát okozta a felforrósodott jármű.

Mint a CNN közölte, július 27-én, szombaton hanyagságból elkövetett emberölés vádjával letartóztattak egy 39 éves édesapát, miután holtan találták egyéves ikreit az autója hátsó ülésébe szíjazva.

Elfelejtette, hogy a picik a kocsiban vannak
A férfi elmondása szerint előző nap reggel 8 órakor parkolt le gépkocsijával a Fordham Manor Veteránkórház közelében, ahol szociális munkásként dolgozik, majd a műszakja leteltével hazafelé indult, amikor pár sarokkal később hirtelen beugrott neki, hogy az ikrek ott vannak az autóban (a picik a menetülésnek háttal voltak bekötve).

Egyéves ikrek haltak meg a forró autóban, mert az apjuk elfelejtette kitenni őket a bölcsődében munka előtt

Azonnal leállította az autót és mivel látta, hogy nagy a baj, pánikban segítségért kiáltozott az utcán. Bár mentőt is hívtak a picikhez, és a helyszínen lévők az újraélesztéssel is próbálkoztak, de az életüket már nem lehetett megmenteni.

- Teljesen abban a hiszemben voltam, hogy kitettem őket a bölcsődénél munka előtt. Kihagyott az agyam és most halottak. Megöltem a kicsikéimet - vallotta az édesapa teljes kétségbeesésében a hatóságoknak.

Ügyvédje szerint a férfi teljesen maga alatt van és vigasztalhatatlan, alig bírja felfogni, hogy mi történt. Tettéért akár 15 év börtönt is kaphat, ha bebizonyosodik az emberölés bűntette.

8 órán át voltak az ikrek a felforrósodott kocsiban
Az egyéves ikrek, Luna és Phoenix Rodriguez körülbelül reggel 8-tól délután 4-ig voltak az autóban, ami elviselhetetlenül felforrósodott a 31 Celsius fokos nyári melegben, így nem sok esélyük volt a túlélésre.

Egyéves ikrek haltak meg a forró autóban, mert az apjuk elfelejtette kitenni őket a bölcsődében munka előtt

- Borzasztóan megviselnek a történtek, de még mindig ugyanúgy szeretem a férjemet. Ő jó ember és nagyszerű édesapa, és biztosan tudom, hogy soha nem akart volna ártani a piciknek. Ezután már soha semmi nem lesz olyan, mint régen, és azt is tudom, hogy a férjem soha nem fogja ezt megbocsátani magának - nyilatkozta az édesanya a CNN-nek.

Erre figyeljünk oda a szakértő szerint
A New York Times által megszólaltatott szakértő állítása szerint a hasonló tragédiák fele hasonló körülmények között következik be: az apa, anya vagy a gyerek gondozója csak azt hiszi, kirakta a gyermeket a bölcsődében/óvodában, de valójában a kocsiban felejti. Az esetek többsége júliusban történik, és általában vagy csütörtöki vagy pénteki napon, amikor már mindenki fáradtabb.

Egyéves ikrek haltak meg a forró autóban, mert az apjuk elfelejtette kitenni őket a bölcsődében munka előtt

David Diamond floridai pszichológiaprofesszor - aki kifejezetten azt tanulmányozza, hogy az egyébként jó szülők miként képesek a kocsiban hagyni a gyermeküket - azt mondja, ez a mostani tragédia is hasonló mintázatot mutat, mint sok másik korábbi.  

A szakember úgy véli, hogy ilyenkor a legtöbb elkövető fejében hamis emlék képződik, ezért hiszik azt, hogy a gyereket kitették - sőt, akadtak olyan esetek is, amikor a szülő dolga végeztével még el is ment a bölcsődébe vagy óvodába a gyerekért, és csak ott esett le neki, hogy valójában végig az autóban volt.

Figyelj oda, hogy ne kapcsoljon ki az agyad
A helyzet a 90-es évek közepétől még tovább romlott, mivel ekkoriban jelentek meg a légzsákok az anyósülési oldalon (ami miatt oda nem szabad gyerekülést tenni), valamint olyan gyerekülések is, melyeket a hátsó ülésre, a menetiránnyal háttal kell bekötni, így a sofőr látószögéből is kiesnek az oda beszíjazott gyerekek.

Dr. Diamond mindemellett az agyműködéssel is magyarázza, hogy ilyen tragédiák előfordulhatnak. Mint mondja, amikor az ember megszokott útvonalon halad, akkor az agya hajlamos robotpilóta-üzemmódra kapcsolni - ezért is esik meg, hogy bár eredetileg tervezzük, hogy beugrunk például a közértbe vásárolni, végül csak otthon realizáljuk, hogy hazaértünk bevásárlás nélkül.

Ezért arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy ne hagyják az agyukat és a tudatos gondolkodásukat kikapcsolni ilyenkor - különösen akkor legyenek észnél, amikor már fáradtabbak vagy keveset aludtak.

1998 óta egyébként 440 gyermek lelte halálát hasonló körülmények között az Egyesült Államokban - a statisztikák szerint orvossal, tanárral, könyvelővel is előfordult már, egyszóval bárkivel megtörténhet.

Forrás: CNN, New York Times
Fotó: New York Times/The Rodriguez Family

Kezdőfotó: Freepik (illusztráció!)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.07.30