"Nem etetem az osztálytársamat" Ezt a mondatot kellett büntetésből 50-szer leírnia egy kisdiáknak

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Sokatmondó fotót posztolt Facebookon a Diákparlament elnevezésű oldal. A füzetlapon a "Nem etetem az osztálytársamat" felirat látható gyerek-kézírással, két füzetoldalon keresztül. Sokatmondó fotót posztolt Facebookon a Diákparlament elnevezésű oldal. A füzetlapon a "Nem etetem az osztálytársamat" felirat látható gyerek-kézírással, két füzetoldalon keresztül.

Mint a Diákparlament szerkesztői a poszt mellé odaírták, ezt a büntetést kapta egy negyedik osztályos diák az egyik állami iskolában, a bűne pedig állítólag az volt, hogy órán enni adott az osztálytársának.

diákparlament

Hogy ez pontosan melyik iskolában történt, és mik voltak a körülmények, az sajnos a posztból nem derült ki, mindenesetre a szerkesztők szerint "ez a büntetés aránytalan és nagyon rossz időket idéz" - ezzel pedig a kommentelők többsége is egyetértett.

Vélemények pro és kontra
"Efelett, egy frappáns megjegyzéssel szemet hunyhatott volna a tanár, mert lehet, hogy az osztálytárs még nem evett semmit aznap! Pl. Kérlek ..., majd a szünetben oszd meg az uzsidat!" - javasolta egyikük, más szerint a kisdiák a saját jóhiszeműsége miatt bűnhődött, pedig csak egy "kedves emberi gesztust" tett az osztálytársa felé.

Sőt, akadt olyan is, aki a tanítót is hasonló büntetés megírására kötelezné, a következő szöveggel: "Felismerem amikor kiegés közelébe kerülök és szükség esetén inkább pályaelhagyó leszek, minthogy másoknak ártsak".

Mindemellett voltak kritikus hangok is - egy kommentelő szerint még azt sem lehet tudni, hogy ez az amúgy kirívónak számító eset tényleg megtörtént-e, ezáltal pedig a diákparlamentesek a posztjukkal "teret adtak egyrészt az általánosításoknak, másrészt szítják az amúgy is nagyon jelenlévő társadalmi előítéleteket a pedagógusokkal szemben".

És bár sokan ellenzik a hasonló régimódi nevelési módszereket, azért akadnak az ilyen 50-szer, 100-szor írd le-féle büntetéseknek is támogatói, ők úgy vélik, igenis hasznára válhat a diáknak, és a tanító helyesen járt el.

A közel 40 ezres követőbázissal rendelkező Diákparlament saját bevallásuk szerint "egy diákok által létrehozott, önszerveződő, politikai pártoktól, illetve azokhoz köthető szervezetektől és a mindenkori kormánytól független, nyitottan működő, demokratikus civil szervezet (civil társaság). Választott képviselői a szervezeten belül egyforma jogokkal rendelkeznek."

Forrás, fotó: Facebook/Diákparlament

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.10.01