1-es típusú cukorbetegség: Így segíti az állam az érintett gyerekeket és szüleiket! - Milyen jelek utalnak 1-es típusú diabéteszre?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


1-es típusú cukorbetegség: Így segíti az állam az érintett gyerekeket és szüleiket! - Milyen jelek utalnak 1-es típusú diabéteszre? Több új intézkedéssel is segíti a kormány az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekeknek és őket gondozó szüleiknek - jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Több új intézkedéssel is segíti a kormány az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekeknek és őket gondozó szüleiknek - jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár 2019. november 14-én, csütörtökön Budapesten.

Novák Katalin a diabétesz világnapján tartott sajtótájékoztatón elmondta, az 1-es típusú diabétesz egy veleszületett anyagcserezavar, amely nem gyógyítható és állandó kontrollt igényel. Magyarországon körülbelül a 730 ezer diabéteszes közül 4-5 százalék 1-es típusú diabéteszes, közülük 3500-4000 gyermek.



Mérőeszköz TB-re
Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány megteremti annak lehetőségét, hogy az 1-es típusú diabétesz esetében a gyerekeknél a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort befogadja a társadalombiztosítás (tb), amit eddig egyedi méltányosság alapján lehetett igényelni. Ez az intézkedés január 1-től lép életbe.

GYOD-jogosultság
Az intézkedések között szerepel az is, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekek szülei is indokolt esetben jogosultak lesznek a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD).

Támogatott eszközök
Novák Katalin beszámolt továbbá arról, hogy az inzulinpumpa és kiegészítői egységesen 98 százalékos tb-támogatással lesznek elérhetők, és szintén támogatni fogja a tb a ketoacidózis mérőkészüléket és tesztcsíkokat.

Közoktatási intézkedések
Szeretnék megvalósítani, hogy minden köznevelési oktatási intézményben lehetőség legyen a szülő segítsége nélkül is ellátni az 1-es típusú diabéteszes gyereket, és tervezik megteremteni annak feltételeit, hogy egy 1-es típusú diabéteszes gyerek is részt vehessen a közétkeztetésben diétájuk megtartása mellett.

Diabétesz centrumok fejlesztése
Ezen kívül 500 millió forintos pályázati kerettel fejleszteni fogják a gyerek diabétesz centrumokat, és évente 100 millió forintos pályázatot írnak ki diabéteszesekkel foglalkozó civil szervezeteknek, valamint megteremtik annak lehetőségét, hogy az ideihez hasonlóan diabéteszes gyerekek is nyaralhassanak az Erzsébet-táborokban - ismertette az államtitkár.

Novák Katalin kiemelte, az intézkedésekkel a kormány azt szeretné, ha ezeknek a családoknak a jövőben könnyebb legyen az életük.
 

Honnan ismerheted fel, hogy a gyermeked 1-es típusú cukorbeteg?


Korábbi cikkünkben Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szervezet vezetője elmondta, milyen jelekre figyelj oda szülőként:

- Ha egy gyerek ivással, pisiléssel kapcsolatos szokásai egyik napról a másikra hirtelen változnak meg, rengeteget jár WC-re, több liternyi, akár általa korábban nem kedvelt folyadékot is nagy mennyiségben fogyaszt, fáradt és kitűnő étvágya ellenére fogy, sajnos nagyon valószínű, hogy a gyermek cukorbeteg - hangsúlyozta a szakember.

Csecsemőknél pedig a korábbinál jóval gyakoribb pelenkacsere szükségessége, az elnehezedő, túlcsorduló pelenka, az anyatej vagy egyéb folyadék fogyasztása iránti igény egyik napról a másikra történő drasztikus növekedése és a baba szokatlan aluszékonysága együttesen keltheti fel a szülők gyanúját, tájékoztatott Dr. Tóth-Heyn Péter diabetológus, a Semmelweis Egyetem 1. számú Gyermekklinika igazgatóhelyettese.


Ez is érdekelhet!
1-es típusú cukorbetegség jelei - Mikor gyanakodj arra, hogy gyermeked diabétesszel küzd? »


Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.11.15