Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Plant for the Planet: Ilyen az, amikor a gyerekek veszik kezükbe a környezetvédelmet! - Szülők Lapja

Plant for the Planet: Ilyen az, amikor a gyerekek veszik kezükbe a környezetvédelmet!

Szülőklapja képPlant for the Planet: világszerte ma már több mint 100 000 gyerek több mint 100 országból a szén-dioxid kibocsátás csökkentésért és a klímaigazságosságért kampányol. A mozgalom lényege, hogy a gyerekek fát ültetnek, és erre buzdítják társaikat.

Szerző: Szülők lapja
2019-11-22
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A Plant for the Planet gyermek és ifjúsági szervezetet 2007-ben alapította az akkor 9 éves Felix Finkbeiner. Felix egy iskolai feladat kapcsán találkozott a Nobel békedíjas Wangari Maathai történetével, aki 30 év alatt több mint 30 millió fát ültetett.

Ültess fát, így gondoskodj a jövőről
Felix ennek hatására egy olyan jövőt képzelt el, ahol a gyerekek minden országban 1-1 millió fát ültetnek el, ezzel ellensúlyozva a szén-dioxid kibocsátást. Az évek során globális mozgalommá nőtte ki magát a Plant for the Planet: világszerte ma már több mint 100 000 gyerek több mint 100 országból a szén-dioxid kibocsátás csökkentésért és a klímaigazságosságért kampányol. A gyerekek fát ültetnek, és erre buzdítják társaikat.

Németországban már sikerült elérni az egymillió fát. Az ENSZ környezetvédelmi programjával együttműködve, több mint 14 billió fát ültetett el a szervezet világszerte. Minden fa egy szén-dioxid tároló és a klímaigazságosság szimbóluma is. Mindannyian egyetérthetünk, hogy támogatni kell a gyerekeket abban, hogy ők is tehetnek a globális problémák megoldásáért egy szervezet részeként.

Plant for the Planet: Ilyen az, amikor a gyerekek veszik kezükbe a környezetvédelmet!

Akadémiát is működtetnek
A Plant for the Planet Akadémiát is működtet, amelyen való részvétel során a gyerekek megismerhetik a klímaváltozás okait és következményeit. Megtanulhatják, hogy minden egyes ember hatással tud lenni a globális problémákra is. Előadásokat tarthatnak, fát ültethetnek és elkezdhetik megtervezni a saját projektjüket.

Az Akadémia különlegessége, hogy gyerekek szervezik gyerekeknek. A kortársak támogatásával a résztvevők megtanulhatják a klímaváltozással kapcsolatos háttér-információkat és meghallgathatják milyen jó móka fát ültetni és részesévé válni egy ilyen projektnek. A program végére minden résztvevő Klímanagykövetté válik, és ezt a szemléletet képviselheti az iskolájában, családjában és közvetlen környezetében is.

Magyarország 2017-ben csatlakozott
A Plant for the Planet Akadémia célja, hogy növelje a tudatosságot a klímakérdéssel kapcsolatban a gyerekek és fiatalok körében, és elősegítse, bátorítsa őket, arra, hogy tegyenek is az ügy érdekében. 2020-ra az a terv, hogy milliós nagyságrendű aktív klíma nagykövete lehessen a nemzetközi szervezetnek, és ők mintegy 20 ezer akadémiát rendezzenek szerte a világban.
 
2017-ben csatlakozott Magyarország is a kezdeményezéshez. Eddig három képzést, azaz akadémiát tartottak, melyekre 21 különböző iskolából érkeztek gyermekek. Az Akadémiákon már több, mint 180 klímanagykövetet avattak.

Az idei, negyedik képzés volt a legjelentősebb: a 2019. október 18-án megrendezett akadémiára az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola nagykövetei meghívták az ELTE gyakorló iskoláit is, így az ország sok részéből érkeztek gyerekek ide: mintegy 80 gyermekből lett ez alkalommal klímanagykövet! A programhoz olyan hírességek csatlakoztak, mint Berg Judit, Keszei Bori, Rák Kati, Bodor Géza, Farkas Bertalan, Szatmári András, Gyabronka József vagy Kiss Tibi.

Plant for the Planet: Ilyen az, amikor a gyerekek veszik kezükbe a környezetvédelmet!

Támogatni kell a gyerekeket
Ahhoz, hogy a gyerekek szervezésbe kezdjenek, szükséges a támogató környezet: egy tanár, aki segít az igazgatóval egyeztetni, helyszínt találni, értesíteni a programokról a szülőket. De fontos szerepük lehet az anyukáknak, apukáknak is. Ők a faültetéshez szükséges szerszámok biztosításában tudnak segíteni, vagy a helyszínre való eljutásban. A mozgalom hazai képviselete mindenben támogatja a gyerekeket, szülőket, tanárokat, és gondoskodik a hazai hálózat kiépítéséről. Ahhoz, hogy minél több Akadémia megszervezésre kerülhessen, szponzorok segítségére is szükség van.

A klímapolitikáért felelős tárcaként az Innovációs és Technológiai Minisztérium is üdvözölte a Plant for the planet mozgalom magyarországi kezdeményezését, mivel a fenntartható erdészet és fatelepítések nagyban hozzájárulhatnak a klímaváltozás negatív hatásai elleni hatékony fellépéshez. Folyamatos a kapcsolattartás a Varga Márton Kertészeti Szakgimnáziummal, valamint az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztályával és Budapest Főváros XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzatával is.

Plant for the Planet: Ilyen az, amikor a gyerekek veszik kezükbe a környezetvédelmet!

Felelős gondolkodást tanítani
Az idei tanévtől kezdve a mozgalom szervezői már azon is nagy erővel dolgoznak, hogy hogyan lehet az oktatási rendszerbe beépíteni ezt a felelős gondolkodást, illetve hogyan lehet ezt a mindennapi életben is megjeleníteni - például őszi táborokban magokat és terméseket gyűjtenek a gyerekek, amiket aztán elültetnek, és a későbbiekben gondoskodnak a csemetékről.

Legyél részese te is a mozgalomnak - ha mindenki egy kis lépést tesz, közösen nagy tetteket vihetünk véghez!

A fotók az október 18-ai eseményen készültek.

[Támogatott tartalom]

Címkék: környezetvédelem, plant for the planet

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Nem hajlandó bevenni a gyerek a gyógyszert? - Ez az anyuka zseniális trükkel oldotta meg a feladatot
Nem hajlandó bevenni a gyerek a gyógyszert? - Ez az anyuka zseniális trükkel oldotta meg a feladatot

Bár az ember szülőként igyekszik elkerülni, hogy gyógyszert kelljen adnia a gyermekének, azért vannak olyan esetek, amikor szükséges. Egy anyuka most előállt egy zseniális trükkel, ami szerinte minden alkalommal beválik.

tovább a cikkre
Valóra vált a család álma: Levente végre megkapta a 700 millió forintos Zolgensma kezelést! - Az anyukája számolt be róla
Valóra vált a család álma: Levente végre megkapta a 700 millió forintos Zolgensma kezelést! - Az anyukája számolt be róla

Beadták a gyűjtés nyomán beszerzett gyógyszert kedden az SMA genetikai betegségben szenvedő Leventének. A kisfiú Magyarországon másodikként kapta meg az egyszeri génterápiás kezelést, Zente után.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sárgarépalé

Sárgarépalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200-300 gramm sárgarépa

Recept:

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük. Pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, majd amikor levet ereszt, szitán átnyomjuk.

Répalevet készíthetünk úgy is, hogy a répát alaposan megtisztítjuk és gyümölcscentrifuga seg&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza