Iskolaérettségi vizsgálat: Mást figyelnek a 3 éves korban, és az 5 éves korban végzett vizsgálaton! - Mit tegyél, ha 6 évesen nem küldenéd iskolába a gyereket?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Iskolaérettségi vizsgálat: Mást figyelnek a 3 éves korban, és az 5 éves korban végzett vizsgálaton! - Mit tegyél, ha 6 évesen nem küldenéd iskolába a gyereket? Kétszer, 3 és 5 éves korban mérik fel a gyermekek képességeit, így derül ki, hogy ki alkalmas az iskolakezdésre. Január 1-től az Oktatási Hivatal foglalkozik az iskolaérettségi felmentések elbírálásával. Kétszer, 3 és 5 éves korban mérik fel a gyermekek képességeit, így derül ki, hogy ki alkalmas az iskolakezdésre - erről néhány éve Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója beszélt.

Kétszer nézik az iskolaérettséget
A főigazgató akkor elmondta, a 3 éves korban elvégzett vizsgálat során a legnagyobb hangsúly a nyelvi készségeken van.

Az 5 éves korban elvégzett iskolaérettségi vizsgálat pedig főként azokat a képességeket méri fel, amelyek az írás-olvasáshoz, illetve a számoláshoz szükségesek. Ugyanakkor fontos az is, hogy a gyermek képes-e fenntartani a figyelmét, mert ha nem, akkor valószínűleg kudarcélmény érné az iskolában.



Iskolaérettség, iskolahalasztás 2020-tól
Mint ismeretes, a kormány 2020. január elsejétől az Oktatási Hivatalt (OH) jelölte ki az iskolaérettségi felmentések elbírálására, és a kormányhivatalokat a hároméves korban esedékes óvodába járás ellenőrzésére.

A felmentést érintő változások a 6. életévét betöltött, azaz tankötelessé vált gyermekek azon részét érinthetik, akiknél a szülők további egy évvel szeretnék meghosszabbítani az óvodáztatást, amire a törvény lehetőséget nyújt.

A visszaélések és az indokolatlan felmentések elkerülése érdekében a szülőknek ezután az Oktatási Hivatal online felületén kell majd kezdeményezni a felmentést. Az iskolakezdés halasztására vonatkozó kérelmeket idén 2023. január 18-ig lehet beadni.

Így tudod elkerülni a kérvényezést
Ha a beadási határidőig, azaz 2023. január 18-ig a gyermek rendelkezik egy szakértői véleménnyel, melyben az áll, hogy a hatéves gyermek további egy évig maradhat az óvodában, akkor nincs szükség arra, hogy a szülő vagy a gyám kérelmezze ezt az Oktatási Hivatalnál. Ebben az esetben a gyerek automatikusan további egy évig óvodai nevelésben vehet részt.

Hasznos cikkeink iskolakezdés halasztása témában:
Iskolaérettség jelei, iskolaérettségi teszt: 15 kérdés, ami segít eldönteni, iskolaérett-e a gyermeked »
Iskolakezdés halasztása a 2023/2024-es tanévre: Így indokold, hogy gyermeked még egy évet óvodás maradhasson »

Iskolakezdés halasztása a 2023/2024-es tanévre: Itt kérvényezd a halasztást »

Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.12.16