Tanárzaklatások ellen: Bekameráznák az osztályokat és akár a családi pótlék utalását is felfüggesztenék

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Tanárzaklatások ellen: Bekameráznák az osztályokat és akár a családi pótlék utalását is felfüggesztenék A zavartalan munkavégzés körülményeinek biztosításával meg kell védeni a munkájukat ellátó pedagógusokat - ötletként felmerült, hogy bizonyos osztálytermeket be lehetne kamerázni, vagy érdemes lenne iskolarendészetet felállítani. A zavartalan munkavégzés körülményeinek biztosításával meg kell védeni a munkájukat ellátó pedagógusokat - mondta Maruzsa Zoltán, a köznevelésért felelős államtitkár a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügyben, a településen tartott február 3-ai, hétfői sajtótájékoztatón.

Maruzsa Zoltán közölte: a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügy és a napokban egy nagykátai iskolában történt tanárbántalmazás is igazolja, hogy az oktatási intézményekben előforduló, pedagógusokkal szembeni erőszakos esetek szaporodása romló tendenciákat mutat. Ennek visszaszorítása érdekében a kormány az érintett és erre igényt tartó oktatási intézményekben iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi - tette hozzá az államtitkár.



Közölte: a kezdeményezés elsődleges célja nem az elkövetők kriminalizálása és büntetése, hanem a megelőzés. Mivel a pedagógusbántalmazások zömét 12-14 éves korú fiatalok követik el, fontolóra kell venni a büntethetőség életkori határának leszállítását is - jegyezte meg.

Maruzsa Zoltán úgy vélte: a gyöngyöspatai szegregációs iskolaperben született jogerős bírósági döntés nem jeleníti meg a szülői felelősséget az iskolai erőszakkal kapcsolatban, miközben az intézményt elmarasztalja.

Kamerák és rendészet
Ezzel kapcsolatban az államtitkár február 5-én, szerdán a TV2 reggeli műsorában is nyilatkozott, ahol a fentieket kicsit bővebben is kifejtette. Egyebek közt elmondta, nem az a cél, hogy csak úgy hasraütésre bekamerázzanak tantermeket, hanem ez intézményi kérésre történne, de előtte azt is fontos kideríteni, hogy a tantestület pozitívan áll-e mindehhez. Ahol azonban segíthet a bekamerázás abban, hogy a hasonló tanárzaklatásos ügyek napvilágra kerüljenek, ott érdemes lenne bevezetni.

Véleménye szerint az iskolai erőszak nem újkeletű dolog, valószínűleg 5-10-15 éve is létezett ilyen, csak akkor nem voltak okostelefonok, így az egészet házon belül elintézték. Ugyanakkor manapság a közösségi médiának köszönhetően több ügy jut el a nyilvánosságig, és értelemszerűen felháborítja az embereket.

A cél a megelőzés
Mint Maruzsa Zoltán megjegyezte, a kikerült videókon látszik, hogy a pedagógusok - bármilyen megalázó is a helyzet - tudják kezelni azt, egyikük sem üt vissza vagy lendül támadásba, hiába provokálják és inzultálják a diákok. Ugyanakkor úgy véli, mindemellett szükség lenne állami segítségre is, hogy a hasonló eseteknek gátat szabjanak. Elsősorban tehát - mint hangsúlyozta - nem a büntetés, hanem a megelőzés lenne a cél.

Ilyen lehetne például iskolarendészet felállítása, ahol - mint egy bankban - "piros gomb megnyomására bejön majd valaki és segít", vagy ilyen lehet egy kamerarendszer is, hogy legalább utólag vissza lehessen követni az eseményeket.

Ezenfelül azt is megemlítette, érdemes azon is elgondolkodni, milyen szankciók érhetik a szülőket vagy a családot, aminek szintén lehet - ha közvetve is - visszatartó ereje. Ilyen lehet az államtitkár szerint például a családi pótlék felfüggesztése, de ezek egyelőre csak ötletek. Mindenesetre a cél az, hogy a tanárok zaklatása ne "egy ilyen vagány dolog legyen" a közösségi médiában, továbbá hogy a pedagógusoknak biztosítani tudják a zavartalan munkavégzés körülményeit.

Forrás: MTI, TV2
Fotó: Pexels/NEOSiAM 2020 (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.02.07