Iskolaérettség, iskolai felmentések: A szülők nem tudhatják meg az iskolaérettségi vizsgálat eredményét? - Az Oktatási Hivatal válaszol

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Iskolaérettség, iskolai felmentések: A szülők nem tudhatják meg az iskolaérettségi vizsgálat eredményét? - Az Oktatási Hivatal válaszol 2020 januárjától a szülőknek az Oktatási Hivatalnál kell kérvényezniük, ha azt szeretnék, hogy gyermekük még egy évet óvodában maradhasson. Állítólag titkosítják a vizsgálatok eredményét, a szülők sem tudhatják meg. Az OH cáfol. Rendben, fennakadások nélkül zajlik az iskolai felmentési kérelmek feldolgozása az Oktatási Hivatalnál: a kérelmek 72 százalékáról már döntés született, és ezek 90 százaléka támogató - közölte a hivatal február 17-én, hétfőn az MTI-vel.

A kérelmek több mint 70 százalékát feldolgozták
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint mindösszesen 10 874 kérelem érkezett be, ezek 72 százalékáról (7828 kérelem) már született döntés, amelyek közül az Oktatási Hivatal 90 százalékban helyt adott a kérelemnek, 2814 ügyben pedig még szakértői véleményre vár.

Az ügyek lezárására 60 nap áll rendelkezésre, így az iskolai beiratkozásokig minden eljárás befejeződik, a szülők kiértesítése pedig folyamatos.

Nem igaz, hogy titkosítják a szakértői véleményt
Az Oktatási Hivatal kitért arra is: a médiában megjelentekkel ellentétben minden szülő megismerheti a saját gyermekéről készült szakértői véleményt.

Iskolaérettség, iskolai felmentések: A szülők sem tudhatják meg az iskolaérettségi vizsgálat eredményét? - Az Oktatási Hivatal válaszol

Mint ismeretes, a Népszava február 17-ei cikkében arról adott hírt, hogy úgy értesültek, a szakértői véleményeket titkosítják - minderről pedig tudomásuk szerint határozatban értesítették a Pedagógiai Oktatási Központok a szakszolgálatokat.

A lap által megismert dokumentum kimondja, hogy a szakértői bizottság tagjait a "szakértői tevékenység során tudomásukra jutott tényekre és adatokra nézve" titoktartási kötelezettség terheli, tájékoztatást pedig "csak az ügyben eljáró hatóságok és a törvényben meghatározott szerv részére" adhatnak.
Úgy tudják, aki megszegi a titoktartási kötelezettséget, azzal szemben akár "polgári jogi igény támasztható".

Frissítés!
A titkosításról szóló médiahírek miatt az OH újabb közleményt adott ki február 18-án: ebben rámutattak: a pedagógiai szakszolgálatok működését, így a tankötelezettséggel kapcsolatos szakértői vizsgálatok lefolytatását és a bizottságok munkáját is jogszabály határozza meg.

Az Oktatási Hivatalnak ezen túlmenően nincsen utasítási jogköre a szakszolgálatokra vonatkozóan, sem titoktartásra, sem más eljárásra. A szülők zavartalan tájékoztatása érdekében ugyanakkor az OH elnöke február 14-én levélben ismételten kérte a pedagógiai szakszolgálatok szakértői bizottságait, hogy vizsgálati eredményeiket közöljék az érintett szülőkkel.

Iskolaérettségi vizsgálat - idén már az Oktatási Hivatal dönt
Korábban mi is hírt adtunk arról, hogy 2020-tól nem a Pedagógiai szakszolgálatok hatáskörébe tartozik az iskolaérettség megállapítása, hanem a szülőknek január 31-ig az újonnan létrehozott Oktatási Hivatalnál kellett kérvényezni, hogy tankötelessé váló gyermekük még egy évet hadd maradhasson az óvodában.

Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.02.17