Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Iskolaérettség, iskolai felmentések: A szülők nem tudhatják meg az iskolaérettségi vizsgálat eredményét? - Az - Szülők Lapja

Iskolaérettség, iskolai felmentések: A szülők nem tudhatják meg az iskolaérettségi vizsgálat eredményét? - Az Oktatási Hivatal válaszol

Szülőklapja kép2020 januárjától a szülőknek az Oktatási Hivatalnál kell kérvényezniük, ha azt szeretnék, hogy gyermekük még egy évet óvodában maradhasson. Állítólag titkosítják a vizsgálatok eredményét, a szülők sem tudhatják meg. Az OH cáfol.

Szerző: Szülők lapja
2020-02-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1082 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rendben, fennakadások nélkül zajlik az iskolai felmentési kérelmek feldolgozása az Oktatási Hivatalnál: a kérelmek 72 százalékáról már döntés született, és ezek 90 százaléka támogató - közölte a hivatal február 17-én, hétfőn az MTI-vel.

A kérelmek több mint 70 százalékát feldolgozták
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint mindösszesen 10 874 kérelem érkezett be, ezek 72 százalékáról (7828 kérelem) már született döntés, amelyek közül az Oktatási Hivatal 90 százalékban helyt adott a kérelemnek, 2814 ügyben pedig még szakértői véleményre vár.

Az ügyek lezárására 60 nap áll rendelkezésre, így az iskolai beiratkozásokig minden eljárás befejeződik, a szülők kiértesítése pedig folyamatos.

Nem igaz, hogy titkosítják a szakértői véleményt
Az Oktatási Hivatal kitért arra is: a médiában megjelentekkel ellentétben minden szülő megismerheti a saját gyermekéről készült szakértői véleményt.

Iskolaérettség, iskolai felmentések: A szülők sem tudhatják meg az iskolaérettségi vizsgálat eredményét? - Az Oktatási Hivatal válaszol

Mint ismeretes, a Népszava február 17-ei cikkében arról adott hírt, hogy úgy értesültek, a szakértői véleményeket titkosítják - minderről pedig tudomásuk szerint határozatban értesítették a Pedagógiai Oktatási Központok a szakszolgálatokat.

A lap által megismert dokumentum kimondja, hogy a szakértői bizottság tagjait a "szakértői tevékenység során tudomásukra jutott tényekre és adatokra nézve" titoktartási kötelezettség terheli, tájékoztatást pedig "csak az ügyben eljáró hatóságok és a törvényben meghatározott szerv részére" adhatnak.
Úgy tudják, aki megszegi a titoktartási kötelezettséget, azzal szemben akár "polgári jogi igény támasztható".

Frissítés!
A titkosításról szóló médiahírek miatt az OH újabb közleményt adott ki február 18-án: ebben rámutattak: a pedagógiai szakszolgálatok működését, így a tankötelezettséggel kapcsolatos szakértői vizsgálatok lefolytatását és a bizottságok munkáját is jogszabály határozza meg.

Az Oktatási Hivatalnak ezen túlmenően nincsen utasítási jogköre a szakszolgálatokra vonatkozóan, sem titoktartásra, sem más eljárásra. A szülők zavartalan tájékoztatása érdekében ugyanakkor az OH elnöke február 14-én levélben ismételten kérte a pedagógiai szakszolgálatok szakértői bizottságait, hogy vizsgálati eredményeiket közöljék az érintett szülőkkel.

Iskolaérettségi vizsgálat - idén már az Oktatási Hivatal dönt
Korábban mi is hírt adtunk arról, hogy 2020-tól nem a Pedagógiai szakszolgálatok hatáskörébe tartozik az iskolaérettség megállapítása, hanem a szülőknek január 31-ig az újonnan létrehozott Oktatási Hivatalnál kellett kérvényezni, hogy tankötelessé váló gyermekük még egy évet hadd maradhasson az óvodában.

Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

Címkék: iskolaérettség, iskolai felmentések, oktatási hivatal

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Igazi hős! 5 éves kisfiú mentette meg a kishúgát és az egész családot, miután kigyulladt a házuk éjjel
Igazi hős! 5 éves kisfiú mentette meg a kishúgát és az egész családot, miután kigyulladt a házuk éjjel

Akadnak olyan gyerekek a világon, akik pici koruk ellenére hősként viselkednek. Mint az 5 éves Noah, aki nem csak a családtagjai életét mentette meg, de még a kutyusukat is.

tovább a cikkre
A szülésig nem tudta a nő, hogy babát vár! - Akkor derült ki, amikor hasfájás miatt hívta a zsámbéki mentőket
A szülésig nem tudta a nő, hogy babát vár! - Akkor derült ki, amikor hasfájás miatt hívta a zsámbéki mentőket

Az Országos Mentőszolgálat egy hihetetlen szüléssztoriról számolt be - a hasgörcsök miatt riasztott mentők ugyanis a helyszínen jöttek rá, hogy valójában szülési fájdalmakról van szó.

tovább a cikkre
Tilos jelzésnél terelték át a kisgyerekeket egy vasúti átjárón! - A sorompó is le volt eresztve, mégis átmentek
Tilos jelzésnél terelték át a kisgyerekeket egy vasúti átjárón! - A sorompó is le volt eresztve, mégis átmentek

Nagy felháborodást váltott ki az a videó, amin három felnőtt nő kisgyerekeket terel át a vasúti síneken.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Szőlőlé

Szőlőlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm szőlő

Recept:

A megmosott, leszárított gyümölcsöt szitán áttörjük, vagy kimagozva gyümölcscentrifugával nyerjük ki a levét.


Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csö(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Fotók: Több mint 7 kilós óriásbébi született! - Még az anyukája is meglepődött, hogy milyen nagy baba

vissza vissza