Kullancsveszély 2020: Már elkezdődött az idei rajzás! - Miért egyre veszélyesebbek a kullancsok? - Fontos tanácsok szakembertől

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Kullancsveszély 2020: Már elkezdődött az idei rajzás! - Miért egyre veszélyesebbek a kullancsok? - Fontos tanácsok szakembertől Már elkezdődött a 2020-as kullancsszezon! Mit kell tudnod a kullancsokról? Hogyan távolíthatod el őket? Tények, tévhitek szakértőktől! Már elkezdődött a 2020-as kullancsszezon! Mit kell tudnod a kullancsokról? Hogyan távolíthatod el őket? Tények, tévhitek szakértőktől!

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának - mondta Kapiller Zoltán István, a Magyar Kullancsszövetség elnöke nemrégiben az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: a magyarországi kullancsállomány lényegesen nagyobb, mint 10-15 éve, amely a talaj menti fagyok hiányával magyarázható.

Egyre több betegséget hordoznak
Kapiller Zoltán hangsúlyozta, hogy a kullancsok egyre több betegséget hordoznak. Újdonság, hogy a Pécsi Tudományegyetem kutatói a krími-kongói vérzésesláz-vírust is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ez egy rendkívül veszélyes betegség, mivel a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják.

Már itt a kullancsszezon
Elmondta: a kullancsoknál február végén, március elején elindul a nagy tavaszi rajzás, amely augusztus közepéig tart, amikor is a kánikula elől pár hétre elvonulnak. A kánikula után megkezdődik egy kisebb lefutású őszi rajzás, amely november végig tart.

A természettől nem félni kell, hanem fel kell készülni a veszélyeire, ennek megfelelően a túrázásokhoz érdemes kullancseltávolító eszközt is bepakolni - mondta Kapiller Zoltán.

kullancsveszély 2020

Mit kell tudni a kullancsokról?
- a közönséges kullancs (ixodes ricinus) mérete: 1-2 mm, vérszívás után elérheti a 15 mm-t
- élőhelye: mezők, erdők, bokros területek, parkok
- a csípés leggyakoribb helyei: fejbőr, fülek, hajlatok, kéz, láb
- a csípés megelőzhető: napfény, zárt ruha, védőszer
- azonnali eltávolítás esetén: nem kerül kórokozó a vérbe
 

Sokan ezt csinálják rosszul a kullancsokkal kapcsolatban


A Budai Egészségközpont összeszedte, mik a leggyakoribb tévhitek a kullancsokkal kapcsolatban:

1. A kullancsok a fáról ugranak/pottyannak ránk. NEM IGAZ!
A kullancs nem mászik fára, és a napsütéses, száraz környezetet sem kedveli. Leggyakoribb előfordulási helye a sötét, magas páratartalmú bozót vagy a dús aljnövényzet.



2. A kullancsot az óramutató járásával ellentétesen kell csavarni, és akkor elengedi a bőrt, könnyű eltávolítani. NEM IGAZ!
A kullancsot nem kell csavargatni. Ha nincs kifejezetten erre a célra készült kullancscsipeszünk, egy sima csipesszel fogjuk meg, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrből!

Kapcsolódó cikk:
Így távolítsd el szakszerűen a kullancsot, ha nincs nálad kullancscsipesz »


3. A kullancsot olajjal, vajjal vagy ragasztóval érdemes bekenni, hogy megfulladjon, majd ezt követően könnyen ki lehet szedni. NEM IGAZ!
Kerüljünk minden olyan megoldást, ami a kullancs fulladozásával, öklendezésével, vagy összenyomásával jár, mert ilyen esetekben megnöveljük a fertőzés kockázatát!

4. Ha eltávolítás közben beszakadt a kullancs feje, azt mindenképpen távolítsuk el! NEM IGAZ!
Ha a bőrünkben szabad szemmel is láthatóan benne maradt a kullancs szájszerve (nem a feje), ne piszkáljuk, mivel ezzel csak irritációt, gyulladásos reakciót okozunk. Szervezetünk rövid időn belül észrevétlenül kilöki magából.

5. Minden esetben fertőtlenítsük le a csípés helyét! RÉSZBEN IGAZ!
A felületi kezelés a kullancs által terjesztett fertőzések megakadályozására hatástalan, de a fertőtlenítés nem árt, főleg, ha vérző vagy hámhiányos a csípés helye.

6. Az oltás valamennyi, a kullancs által terjesztett betegség ellen védelmet nyújt. NEM IGAZ!
A kullancs elleni védőoltásként ismert vakcina nem akadályozza meg a kullancs csípését, és hatóanyaga csak a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladástól (encephalitistól) véd. Ennek kezelésére speciális gyógyszeres terápia nem létezik, így a csípés elkerülésével, vagy a betegséget megelőző oltással védekezhetünk ellene.

Ezt is olvasd el!
Kullancscsípés okozta betegségek: Így kerülhető el a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás »


Forrás: MTI, Budai Egészségközpont
Fotó: MTI
Kezdőfotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.03.05