Ha a gyerek ügyeleti időben lesz rosszul: Ne rohanj vele rögtön az ügyeletre, kérik a gyermekorvosok! - Ezt tedd először

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ha a gyerek ügyeleti időben lesz rosszul: Ne rohanj vele rögtön az ügyeletre, kérik a gyermekorvosok! - Ezt tedd először Előfordulhat, hogy a gyermeked ügyeleti időben lesz beteg, például nagyon fáj a füle, belázasodik, hányás-hasmenés gyötri, nehezen kap levegőt, kába vagy hirtelen durva kiütések jelentek meg rajta. Mit tehet ilyenkor a szülő? Előfordulhat, hogy a gyermeked ügyeleti időben lesz beteg, például nagyon fáj a füle, belázasodik, hányás-hasmenés gyötri, nehezen kap levegőt, kába vagy hirtelen durva kiütések jelentek meg rajta. Mit tehet ilyenkor a szülő?

A szülők élete, különösen a kisbabás-kisgyermekes szülőké merő aggódás, főleg most, a koronavírus-járvány idején. Bár az eddigi adatok szerint a Covid-19 vírus kevésbé veszélyes a gyerekekre, ugyanakkor van sok más betegség is, ami fenyegetheti őket.



Mit tehetsz most, ha a gyermekedet legszívesebben bevinnéd az ügyeletre, mert úgy érzed, muszáj lenne megvizsgáltatni? Ezzel kapcsolatban adott ki tájékoztatást az Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága, és kérik, hogy minden szülő kövesse az alábbiakat.
 

Ezt tedd, ha a gyerek ügyeleti időben lesz rosszul


1. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged a beteg gyermeked ellátásában, hívd fel telefonon a lakhelyed szerint illetékes orvosi ügyeletet a www.gyermeksos.hu/departments/haziorvos oldalon. Az adott napon a speciális - gyermek fül-orr gégészet, gyermekszemészet, gyermekfogászat, gyermeksebészet, gyermek traumatológiai - gyermekorvosi ügyeletek elérhetőségei ugyanezen a honlapon találhatók (csak Budapest és Pest megye ügyeltei kereshetők!).

2. Csak akkor indulj el gyermekeddel az ügyeletre, amennyiben az ügyeleti személyzettel vagy a saját gyermekorvossal való egyeztetés alapján a szakember indokoltnak tartja.

3. Csak azzal a gyermekkel indulj el ügyeletre, aki beteg.

4. Egy gyermeket csak egy szülő/felnőtt kísérjen az ügyeletre - DE NE nagyszülő vagy más idős rokon!

5. Amennyiben a gyermeket ellátták az ügyeleten, majd kontrollvizsgálatot tartottak indokoltnak, erről egyeztess a saját gyermekorvossal, tehát NE automatikusan vidd a beteg gyermeket a gyerekorvoshoz kontrollra a legközelebbi hétköznapi betegrendelésre.

6. Hétköznapra és hétvégére is igaz, hogy a beteg gyermeket NE felügyelje idős és/vagy krónikus beteg, és/vagy immunrendszeri betegségben szenvedő rokon, ismerős.

7. Az orvosi ügyeletnek NEM feladata a gyermek aktuális betegségétől független, receptköteles - vagyis állandó - gyógyszerek felírása!

Ez is érdekelhet!
Mit tegyél, ha úgy érzed, koronavírusos a gyerek vagy te magad? Ezt ajánlja a Házi Gyermekorvosok Egyesülete kismamáknak, szülőknek! »


Ügyeletes gyógyszertárak:
Budapest: www.gyermeksos.hu/departments/gyogyszertar
Országos: OGYÉI Gyógyszertárkereső: https://ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso

Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.03.23