Közbigyó Projekt: Ilyen az, amikor a gyerek valóban élménynek fogja fel a tanulást

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Közbigyó Projekt: Ilyen az, amikor a gyerek valóban élménynek fogja fel a tanulást Mi lenne, ha egyszer-egyszer a gyerekek kezébe adnánk az irányítást, és azzal foglalkozhatnának, ami igazán fekszik nekik? Tulajdonképpen ez a lényege a Közbigyónak is. Mi lenne, ha egyszer-egyszer a gyerekek kezébe adnánk az irányítást, és azzal foglalkozhatnának, ami igazán fekszik nekik? Tulajdonképpen ez a lényege a Közbigyónak is.

Biztosan neked is feltűnt már, ha amerikai családi filmet néztél, hogy az iskolás gyerekek gyakran kapnak otthoni projektmunkát - sokszor akár olyat, amit többedmagukkal készítenek el.

Projektmunka - élmény és tapasztalat alapú tanulás
Egy ilyen projekttel közelebb lehet hozni a diákokhoz a történelmet, a földrajzot, a kémiát vagy akár az irodalom tantárgyat is, nem beszélve arról, hogy sokkal mélyebb ismereteket szerezhetnek az adott területen, ha maguk foglalkoznak egy-egy témával behatóbban. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mindeközben a tanulást, ismeretszerzést nem nyűgként éli meg egy gyerek, hanem valódi sikerélményben lehet része.


Álomnyalánkságok projekt

Magyarországon ez a fajta munka még sajnos gyerekcipőben jár, ugyanakkor szuper kezdeményezések már vannak: ilyen a Közbigyó Projekt, mely pontosan a fentebb ismertetett projektek népszerűsítését és támogatását tűzte ki célul.

Mi az a Közbigyó?
A Közbigyó Projektet a budapesti 18. kerületi Bókay Árpád Általános Iskola néhány lelkes szülője találta ki még 2017-ben, és az iskola közreműködésével már az első projekt alatt több mint 270 alsós és felsős gyerek alkotott, 65-nél több szülői mentor támogatásával. Azóta a közbigyózás hagyománnyá vált, és országszerte számos iskola is átvette.

A Közbigyóban a gyerekek maguk találják ki, milyen projekten szeretnének egy 4-5 fős csoportban együtt dolgozni, és egy mentorszülő támogatásával megvalósítják azt. Végül a projektcsoportok bemutatják az elkészült produktumokat egymásnak, szüleiknek és tanáraiknak.


Album az állattartásról

A már megvalósult projektek közül néhány: Robotkészítés, Madáretető készítés, Modern űrhajózás és Holdra szállás projekt, Állatvédelem, Világ csodái, Látássérültek és segítők, Akkor és most digitálisan - Helyi értékeink, Társasjáték az egészséges életmódról, Baci tudomány, H2O, Reklámok befolyásoló szerepe, Újrahasznosítás a mindennapokban, Mi-mennyi? Lebomlási idők, Kísérletek.

A gyerekek imádják, hogy kutathatnak és ötletelhetnek, hogy szárnyalhat a fantáziájuk, és megmutathatják azt, ami igazán érdekli őket. Eközben megtanulnak csapatban dolgozni, felfedezni magukban az egyéni kompetenciáikat, valamint megtanulják integrálni mások tudását, tapasztalatait. A Digitális témahéten keresztül már az ország számos iskolájába eljutott a kezdeményezés. Szülők, tanárok, gyerekek együttműködésére építve eddig több mint 200 projekt valósult meg, az egyesület célja pedig a módszer elterjesztése az ország minél több oktatási intézményében.

Bővebb infó: www.kozbigyo.hu

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.03.24