Maszk pro és kontra: Mindenkinek érdemes lenne szájmaszkot viselnie a járvány idején? - Ez a szakemberek véleménye

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Maszk pro és kontra: Mindenkinek érdemes lenne szájmaszkot viselnie a járvány idején? - Ez a szakemberek véleménye A maszkviselés a koronavírus-járvány idején megosztó téma: vannak, akik vehemensen tiltakoznak ellene, és vannak, akik úgy vélik, bármi szájtakaró megoldás jobb, mint a semmi.Többféle maszk létezik, de melyik mire jó, melyik véd meg engem, és melyikkel védek másokat? A maszkviselés a koronavírus-járvány idején megosztó téma: vannak, akik vehemensen tiltakoznak ellene, és vannak, akik úgy vélik, bármi szájtakaró megoldás jobb, mint a semmi.Többféle maszk létezik, de melyik mire jó, melyik véd meg engem, és melyikkel védek másokat?

A maszkok kérdése a március 31-ei Operatív törzs sajtótájékoztatón felmerült. Mint Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, speciális maszkokra csak olyan egészségügyi dolgozóknak van szüksége, akik invazív beavatkozást végeznek. A sebészi maszkok vagy varrott maszkok elegendők mindenki másnak - ugyanakkor a használat minősége nagyon fontos: azaz érdemes minden használat után legalább 60 fokos vízben kimosni a többször használatos textilmaszkot.

Egészséges embernek nem kell maszk a WHO szerint
A maszkviselésnek megvannak a maga szabályai, önmagában a szájmaszk nem véd meg a vírus ellen - olvasható a kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tájékoztató honlapján.  

A koronavirus.gov.hu-n közzétett tájékoztató idézte az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), amely szerint az egészséges embereknek nem kell szájmaszkot viselniük, az elsősorban azoknak javasolt, akiknek légúti tünetei vannak, például köhögnek vagy tüsszögnek. Nekik azért javasolt a szájmaszk, hogy ne fertőzzenek meg másokat.
    
Ugyanakkor fontos tudni, hogy annak, akinek tünetei vannak és potenciálisan koronavírus-fertőzött, az se szájmaszkban, se anélkül ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és tartsa be a sokszor emlegetett ajánlásokat, mint a gyakori és alapos kézmosás, a kétméteres távolság másoktól, valamint a szoros kontaktok elkerülése - olvasható a tájékoztatásban.

Mindemellett sokan vannak, akiknek nincsenek tünetei, mégis úgy döntenek, hogy szájmaszkot vesznek fel.
    
"Természetesen ezt mindenki szabadon megteheti, de ha így döntenek, akkor fontos tudniuk, hogy önmagában a szájmaszk nem véd meg a vírus ellen, minden más ajánlást is be kell tartani. Ugyanis, ha nem így tesznek, akkor fennáll a veszélye, hogy hamis biztonságérzetet ad a szájmaszk. A viselője abban a tudatban lehet, hogy védett a koronavírus-fertőzéssel szemben csak azért, mert szájmaszkot visel, de ez nem így van" - írják.



A maszk viselésének megvannak a maga szabályai:
- a maszk fel- és levételekor alaposan kezet kell mosni szappannal,
- a szájmaszkot pedig viselése közben kívülről nem szabad megfogni,
- nem szabad hozzá, vagy az archoz, szemhez, orrhoz, szájhoz nyúlni, mert a vírus gyakran pont a szennyezett kézről kerül legtöbbször a nyálkahártyára
- a szájmaszkot a fülpántnál fogva kell eltávolítani
- használata után azonnal ki kell dobni a szeméttárolóba

Óriási a kereslet maszkok iránt
A kormányzati tájékoztató oldalon megjegyezték: a szájmaszkok iránt az egész világon óriási a kereslet, sokan nyerészkednek is rajta, és irreális összegekért árulnak szájmaszkot. A kormány emiatt fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket rendelt el. A gyógyszertárak ellenőrzése során kiderült, hogy a nagykereskedők sokszor két-háromszoros áron értékesítik a szájmaszkokat, ezért a patikák is kénytelenek árat emelni.

Közölték azt is, hogy az egészségügyi beszerzések kiterjednek a különböző maszkokra is, a börtönvarrodák pedig utasításba kapták, hogy napi 24 órában gyártsanak szájmaszkokat, mellettük az ország számos más varrodája, többek között megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek is közreműködnek a szájmaszkok gyártásában. Ezenfelül pedig rendszeresen érkeznek külföldi szállítmányok, ezeket kórházaknak és egészségügyi dolgozóknak adják elsősorban.

Kőnig doki szerint először tanuljuk meg a maszkviselés szabályait
Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész legutóbb a Rádió1 Balázsék című műsorában mondott néhány fontos dolgot a maszkokból. Mint ő is kiemelte, fontos, hogy az ember tisztában legyen a maszkviselés szabályaival, és ne piszkálgassa közben az arcát, hiszen akkor épp a védőfunkciót írja felül. Mindemellett felhívta a figyelmet, a fő cél most a járvány idején, hogy maradjunk otthon, ha tudunk, és ne menjünk közel egymáshoz - természetesen azzal nem ártunk, ha a szánk elé teszünk valamit tüsszentéskor, köhögéskor.

Ugyanakkor, mint elmondta, fontos tudni, 2-féle maszk létezik:
- az orvosi sebészi maszkok kifelé szűrnek, ezért ezekkel a MÁSIK EMBERT védem
- az FFP-maszkok befelé szűrnek, kifelé nem, tehát ezekkel MAGAMAT védem

Természetesen ha mindenki hord orvosi maszkot, akkor egymást védjük a fertőzéstől.

Dr. Novák Hunor szerint aki egészséges, ne hordjon, mert nem marad elég maszk az orvosoknak
A szakember a Facebook-oldalán többször is foglalkozott már a maszk-kérdéssel - ő azt is hangsúlyozta, mivel az egészségügyi intézmények is ugyanabból a raktárból/forrásból kapják a maszkokat, mint a patikák, ahol bárki meg tudja venni, ezért ha mindenki felvásárolja ezeket, nem jut elég az orvosoknak és kórházi dolgozóknak.

"...ha lenne elég maszk, szóba jöhet, hogy mindenki használjon - de mivel világszerte hiány, ezért ez jelenlegi fázisban NEM javasolt, ez egyértelműen felülír mindent, mert tömegek kezdenék el felvásárolni a maradék maszkot a piacról."



Ezenfelül azt is megjegyzi, ha dúskálnánk a maszkokban és mindenki hordaná, akkor sem bizonyított egyértelműen, hogy segítene-e a járvány terjedésének megfékezésében.

Orbán Viktor azt mondta, viseljen mindenki maszkot, de nem rendelheti el kötelező jelleggel
Orbán Viktor a március 30-ai Országgyűlésen fejtette ki álláspontját a maszkviselésről. Mint elmondta, minden rendelkezésre álló eszközt a kórházak számára halmoznak fel, hiszen egy orvosnak naponta legalább 3-4 maszkra van szüksége. Így csak kérni tudja az emberektől, hogy viseljenek maszkot.



"Ma nem tudom garantálni a magyaroknak, hogy lesz annyi maszk az országban, amit patikai forgalomban megtudnak vásárolni. Ezért kérem őket, hogy viseljenek maszkot, de nem tudom garantálni ennek a föltételeit , és ezért elő sem írhatom kötelezettségként. Így állunk."

Magyar Orvosi Kamara: hordjunk maszkot, ha közösségbe megyünk
A Magyar Orvosi Kamara a weboldalán összeszedte, mint az érvek és az ellenérvek a maszkviselés mellett. Ők az ésszerű maszkviselés mellett teszik le a voksot, hangsúlyozva, hogy tartsuk be a maszkviselés szabályait.

Véleményük szerint amennyiben tünetmentesen kell közösségbe, közterületre mennünk, használjunk bátran szövetből készült, akár házilag gyártott maszkot. Vásárlásnál vagy készítésnél törekedjünk arra, hogy minél szorosabban zárja a száj- és orrnyílást egyszerre. Amennyiben vásároljuk a szövetmaszkot, az első használat előtt magas hőmérsékleten (60-90 fok) mossuk ki, majd lehetőség szerint vasaljuk. Ezek a szövetből készült maszkok a cseppfelfogást és a viselkedési minták átalakítását ugyanúgy tudják biztosítani, így a tünetmenteseknél csökkentik a vírus szórásának veszélyét.

A felső légúti tüneteket (köhögés, orrfolyás, torokfájás, tüsszögés) produkáló,  és a tünetes beteget otthon ápoló (de egyébként tünetmentes) lakosoknak javasolt az orvosi maszk viselése, annak hiányában pedig szövetmaszk viselése, amennyiben elengedhetetlen, hogy elhagyják otthonukat.

Az kérik, csak annyi maszkot vásároljunk, amennyire feltétlenül szükségünk van, így elkerüljük azt, hogy az egészségügyi dolgozók a lakossági fogyasztás miatt szenvedjenek hiányt.

Olvasd el ezt is!
Így készíthetsz maszkot házilag - Van, amelyiket varrni sem kell »


Forrás: MTI, Facebook/Dr. Kőnig Róbert, Facebook/Dr. Novák Hunor
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.03.31