Azt hiszed, a gumikesztyű megvéd a koronavírustól? Akkor most figyelj! - Szemléletesen mutatja be egy nővérke a keresztfertőzést

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Azt hiszed, a gumikesztyű megvéd a koronavírustól? Akkor most figyelj! - Szemléletesen mutatja be egy nővérke a keresztfertőzést Manapság egyre több helyen látni, hogy az emberek gumikesztyűben mennek bevásárolni, utána pedig ott hagyják a parkolóban vagy a visszatolt kosár mellett az elhasznált kesztyűt. Miért nincs értelme gumikesztyűt viselni? Manapság egyre több helyen látni, hogy az emberek gumikesztyűben mennek bevásárolni, utána pedig ott hagyják a parkolóban vagy a visszatolt kosár mellett az elhasznált kesztyűt.

Az egy dolog, hogy sem gumikesztyűt, sem mást nem dobálunk el az utcán - de a gumikesztyűt vagy az arcmaszkot különösen nem, hiszen ha tele van kórokozókkal, akkor másokat is megfertőzhetünk velük, ha csak úgy elszórjuk.

Hamis biztonságérzetet kelthet
Mindemellett pedig - csakúgy, mint a sima szájmaszk - hamis biztonságérzetet kelthet a gumikesztyű-viselés, és azt gondolhatja bárki, most aztán mindent megtett, hogy elkerülje a fertőzést, ezért teljes nyugalommal vásárolgat. Holott semmit nem ér a gumikesztyű, ha az ember nem tanulja meg a viselésének szabályait, és bizony gumikesztyűvel is ugyanúgy megfertőzhetjük magunkat, ha nem figyelünk oda eléggé.



Ahogy a videóban szereplő amerikai nővérke nagyon szemléletesen megmutatja, borzasztó könnyen tudjuk az arcukra vagy a megfogdosott termékekre átvinni a kórokozókat - sőt, ami igazán problémás, az a mobiltelefon, amit egyszerűen tilos lenne elővenni, amikor épp vásárolunk vagy a dolgunkat intézzük.

Miért rossz, ha elővesszük a mobiltelefont?
Amíg ugyanis a kezünket lefertőtlenítjük, vagy akár a gumikesztyűs kezünket is, a mobilról a legtöbben megfeledkeznek, pedig a telefon felületén is ugyanúgy ott lehetnek a vírusok és baktériumok - vagy könnyen felvihetjük rá máshonnan.

Elég csak a videót megnézni, ahogy egy zöld trutyival mutatja be a nővérke, mit is jelent a valóságban a keresztfertőzés. Mert rajtad lehet a kesztyű, és mindent szépen lefertőtleníthetsz a kocsiban, ha mondjuk a boltban elkezded megtapogatni a vécépapírt, arról máris rákerülhet a kezedre a trutyi, azaz a kórokozók - aztán pedig felveszed a telefonod vagy bepötyögsz egy üzenetet, és pillanatok alatt már az arcodhoz is juttattad a kórokozókat. És az sem segít, ha a végén megszabadulsz a kesztyűktől, hiszen a kórokozók már régen a telefonodon vannak...

- Nincs értelme kesztyűt viselni, ha utána mindent megfogdosol. Egyszerűen nincs semmi értelme! - hívja fel a figyelmet a nővérke.

Ha már gumikesztyűt viselsz:
- ne fogdoss össze mindent
- ne nyúlj az arcodhoz
- ne nyúlj a telefonodhoz
- és a végén, ne a parkolóban hajítsd el a használt gumikesztyűt, hanem dobd a szemetesbe

Itt megnézheted a videót:



Forrás: Facebook
Fotó: Rawpixel (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.04.21