Élelmiszer-adomány gyűjtési akció: Ha túl sokat vásároltál a járványhelyzet alatt, vagy csak úgy segítenél, akkor ezt nézd!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Élelmiszer-adomány gyűjtési akció: Ha túl sokat vásároltál a járványhelyzet alatt, vagy csak úgy segítenél, akkor ezt nézd! Élelmiszer-adomány gyűjtési akció: Ha túl sokat vásároltál a veszélyhelyzet alatt, és most félsz, hogy rád romlik az élelmiszer, akkor mindenképpen figyelj - de akkor is, ha csak úgy segíteni szeretnél. Adománygyűjtési akciót indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Ha túl sokat vásároltál a veszélyhelyzet alatt, és most félsz, hogy rád romlik az élelmiszer, akkor mindenképpen figyelj - de akkor is, ha csak úgy segíteni szeretnél.

Június 16-ig várják az élelmiszer-adományokat
A program célja, hogy a koronavírus járvány miatt a lakosságnál felhalmozott, de fel nem használt élelmiszer-tartalékok még a lejárati időn belül eljuthassanak a rászorulókhoz. A szervezők 2020. június 16-ig országszerte 89 átvételi ponton várják a tartósélelmiszer-adományokat.

A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet sok háztartásban az élelmiszer-tartalékok felhalmozásával is járt. A járványügyi intézkedések enyhítésével együtt most itt az ideje átnézni ezeket a tartalékokat, hogy lehetőleg semmi ne menjen veszendőbe.

Az Élelmiszerbank működése során gyártói és kereskedelmi élelmiszer-feleslegek összegyűjtését biztosítja, mely feleslegek az Egyesületen keresztül eljutnak a rászorulókhoz. A jelenlegi rendkívüli helyzetben az Élelmiszerbank egy meghatározott időszakra lehetővé teszi a Nébih szakmai felügyelete mellett a fogyasztói élelmiszer-feleslegek átvételét is partnerszervezeti körében.



Ha túl sokat vettél, és nem fogy el, adományozd inkább oda!
A Nébih és az Élelmiszerbank arra buzdít mindenkit, aki úgy látja, hogy van olyan tartós élelmiszer az otthonában, amit a lejárati idejéig már nem fogyaszt el, gondoljon azokra, akik segítségre szorulnak.

A program részeként a Nébih és az Élelmiszerbank országszerte több átvételi pontot is nyit, ahol a lakosok 2020. június 16-ig leadhatják az adományaikat.
 

Adományozható élelmiszerek


Fontos, hogy csak bontatlan, azaz az eredeti, sértetlen bolti csomagolásban lévő tartós (minőségmegőrzési idővel rendelkező), hűtést nem igénylő élelmiszerek adhatók le.

Milyen élelmiszert adományozhatsz?
Ideális termékek: liszt, cukor, rizs, étolaj, száraz tészta, konzervek, száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények (keksz, ropi, sajtos tallér stb).

Milyen szempontokra figyelj még?
- Legális kereskedelemben vásárolt
- Csomagolt élelmiszer, az eredeti bolti csomagolásában
- A csomagolása nem sérült
- Tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel rendelkezik
- A minőségmegőrzési idejéből még legalább 1 hét hátravan, amikor átadod
- A termék nincs felbontva
- Nem fagyasztott vagy hűtést igénylő élelmiszer
- Nem házi készítésű élelmiszer
- Van rajta magyar nyelvű felirat
- Nincs rajta szemmel látható szennyezés
- A gyártói ajánlásoknak megfelelően tároltad (általában: hűvös, száraz helyen)
- Semmilyen szempontból nem tűnik gyanúsnak számodra

Az élelmiszer-biztonsági szempontok azért ilyen fontosak, mert az adományodat rászorulókhoz juttatják el, akik közt vannak gyerekek, idősek és legyengült immunrendszerű személyek is. Azt szeretnék, hogy az adomány igazi segítség és öröm legyen számukra, ne pedig kockázati forrás.

Akkor is segíthetsz, ha nem halmoztál fel
Természetesen az akcióban akkor is részt vehetsz, ha nálad nincs felhalmozott élelmiszer, de kifejezetten e célból vásárolt tartós élelmiszerekkel mégis szeretnéd támogatni a kezdeményezést. Az összegyűlt tartós élelmiszereket az Élelmiszerbank partnerszervezetei juttatják majd el a rászorulóknak.

Az átvételi pontokról (térképes és kereshető formában), továbbá az adományozható termékekre vonatkozó további szempontokról itt olvashatsz bővebben: https://portal.nebih.gov.hu/adomanyozas (az oldal alján találod a részletes helyszínkeresőt)

Forrás: Nébih
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.06.09