Vasalódeszkás tornatanár: Így alázták meg a pedagógust a népszerű úszásoktató-videója miatt - Kiderültek a részletek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Vasalódeszkás tornatanár: Így alázták meg a pedagógust a népszerű úszásoktató-videója miatt - Kiderültek a részletek Még márciusban, a veszélyhelyzet idején írtunk arról a testnevelőtanárról, aki úszódeszkán mutatta be a diákjainak a legfontosabb úszómozdulatokat. Később kiderült, Vezsenyi László, a makói József Attila gimnázium pedagógusa készítette a videót. Még márciusban, a veszélyhelyzet idején mi is írtunk arról a testnevelőtanárról, aki úszódeszkán mutatta be a diákjainak a legfontosabb úszómozdulatokat. Később kiderült, Vezsenyi László, a makói József Attila gimnázium pedagógusa készítette a videót.

A vasalódeszkás oktatóvideó - vicces hangvétele és kreativitása miatt - gyorsan terjedni kezdett az interneten, sok lap írt róla, tévések keresték meg, és még Risztov Éva is elismeréssel nyilatkozott az ötletéről. Ám most kiderült, nem mindenki volt boldog, hogy egy tanár némi humort tudott csempészni a digitális átállás bizonytalan első napjaiba. Itt találod a videót a cikkünkben »



"Nem kellő komolysággal oktatott"
Vezsenyi Lászlóval a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete készített interjút néhány napja annak kapcsán, hogy Civil Kurázsi Díjjal tüntették ki - ezt a szervezet azoknak az oktatási dolgozóknak ítéli oda, akik a legbátrabban állnak ki jogaikért -, így derült ki, mi is történt, miután a videó kikerült a netre.

Mint Vezsenyi László elmesélte, a felvételt már másnap el kellett távolítania a Youtube-ról, mert a tankerület vezetőjét teljesen felháborította, hogy a testnevelőtanár a videóban "az iskola tanárához méltatlan módon, nem kellő komolysággal és szakmaisággal oktatott".

Feleslegesen dolgoztatták
Emiatt írásbeli figyelmeztetésben részesítették, továbbá arra kötelezték, hogy a csoportjait átadja egy pedagógus kollégájának. De ez még nem volt elég: annak ellenére, hogy lényegében nem tanított, mégis minden nap el kellett készítenie a csoportjainak szánt tananyagot részletesen - ám mivel ezt a diákjai nem kaphatták meg, tulajdonképpen a kukának dolgozott.

Mindemellett a tankerület vezetője azt is elvárta tőle, hogy tanulmányozza a Nemzeti Pedagóguskar etikai kódexét és a nemzeti alaptantervet, és mindezt "mondja fel" az iskolaigazgatónak, de ettől végül eltekintett az igazgató.

Bár az eljárást a férfi nagyon megalázónak tartja, még fontolgatja, hogy peres eljárást indítson-e - úgy véli, egy per nem tenné helyére a dolgokat.

Nem biztos, hogy a pályán marad
- Itt inkább lelki sérülés van, engem ez nagyon mélyen megviselt. A szüleim is pedagógusok voltak: apukám iskolát igazgatott, anyukám tanító volt. Ők erről az egészről semmit sem tudnak, meg is szakadna a szívük - mondta a PDSZ-nek, hozzátéve, 30 éve van a pályán, de most nagyon elment a kedve a tanítástól, és nem biztos, hogy ezt így folytatni fogja.

A Csongrád-Család megyei portál, a Promenád értesülései szerint egyébként június 15-ei hatállyal lemondott a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője, Balázs József, akinek az elmúlt hónapokban több vitatható döntése is született: a vasalódeszkás tanár ügye mellett ő volt az, aki utólagosan módosíttatta a szentei gimnázium felvételi feltételeit.

Vezsenyi László ügyében az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos ombudsman is vizsgálatot indított.

Forrás: Promenad.hu, nedolgozzingyen.hu (a PDSZ portálja)
Fotó: pillanatkép a videóból

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.06.15