Szén-monoxid mérgezés nyáron: Erre figyelj oda, ha nálad is gázkazán állítja elő a melegvizet! - Milyen jeleknél gyanakodj szén-monoxid mérgezésre?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Szén-monoxid mérgezés nyáron: Erre figyelj oda, ha nálad is gázkazán állítja elő a melegvizet! - Milyen jeleknél gyanakodj szén-monoxid mérgezésre? Mivel több háztartásban is egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a melegvizet, a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget. A nagy melegben csökken a kémények huzathatása, így nő a szén-monoxid visszaáramlásának veszélye - figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn.

Június 28-án, vasárnap öt ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt Budapesten. A www.katasztrofavedelem.hu oldalon azt írták, mivel több háztartásban is egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a melegvizet, a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget.



Nyári melegben is gondot okozhat a szén-monoxid
Felhívták a figyelmet arra, hogy a nyári melegben csökkenhet a kémény huzata, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

A nyílt égésterű készülékek esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli, környezeti hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség befolyásolhatja a kémény huzatát - írták, hozzátéve, minél magasabb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, ami gyengíti a kémény huzathatását.

Szén-monoxid mérgezés nyáron: Erre figyelj oda, ha nálad is gázkazán állítja elő a melegvizet!

Mitől alakulhat ki visszaáramlás?
Kiemelték: visszaáramláshoz vezethet az is, ha egy gázkészüléket nem tartanak karban, de például a szagelszívó-ventilátorok, páraelszívók és klímaberendezések is megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat.

Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel egyidejűleg használni - emelték ki, hozzátéve, fontos, hogy ezeket az eszközöket szakember telepítse.

Az OKF tudatta azt is: a tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik. Az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai - tették hozzá.

Olvasd el ezt is!
Szén-monoxid mérgezés tünetei, következményei: Halált is okozhat! »


Forrás, fotó: MTI

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.06.30