Koronavírus: 14-féle maszkot és maszkhelyettesítőt teszteltek! - Mutatjuk, melyiket ne használd a kutatók szerint

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Koronavírus: 14-féle maszkot és maszkhelyettesítőt teszteltek! - Mutatjuk, melyiket ne használd a kutatók szerint Kézzel vart szövetmaszk? Orvosi eldobható papírmaszk? Kendő? N95-ös maszk? Arc elé húzott csősál? - Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb a koronavírus elleni védekezésben? Több helyütt azt hangsúlyozzák, bármilyen, az "arc eltakarására alkalmas" eszközt használhatsz maszkként, de vajon mindegyik ugyanannyira hatásos? Most egy friss kutatásban kiderült, egyáltalán nem!

A Duke Egyetem fizikus kutatóinak egy csoportja nemrégiben 14 különféle maszkot vett górcső alá, hogy kiderítse, van-e köztük különbség a hatékonyságot illetően. Azt vizsgálták, hogy az egyes maszkokon keresztül légzés, köhögés, tüsszentés vagy beszéd következtében milyen mennyiségben kerülnek a levegőbe nyálcseppek - ezek hordozhatják ugyanis a vírust.

A kutatók által tesztelt maszkok között volt orvosi háromrétegű maszk, N95-ös szűrős szájmaszk, mosható pamutmaszk, polipropilén maszk, de vizsgálták a csősálak és arc elé húzott kendők, valamint az otthon varrt maszkok hatékonyságát is.


Fotó: Duke Health

Nyálcseppek terjedését vizsgálták
A teszt rendkívül egyszerű volt: ugyanaz a személy ugyanazt a szöveget elmondta mindegyik maszkkal, majd egyszer maszk nélkül is. Mindegyik maszkot 10 alkalommal tesztelték egy fekete doboz, lézersugár és kamera segítségével, majd egy számítógép-algoritmussal elemezték az adatokat.

Mint az augusztus 7-én közzétett kutatási eredményükben kiemelték, a maszk nélküli állapothoz képest a legtöbb maszk csökkentette a levegőbe kerülő nyálcseppek arányát, tehát a maszkviselés gátolhatja a vírus terjedését.

Melyik maszk hogyan teljesített?
A teszteredmény szerint a polipropilén maszk, a háromrétegű orvosi maszk, illetve a varrt textilmaszk nagyjából ugyanolyan védelmet nyújt, a legjobban pedig az N95-ös maszk teljesített. Ellenben a száj elé húzott sál, valamint a kötött maszk nem igazán brillírozott.

Érdekes módon a teszt szerint a legrosszabb ötlet csősálat húzni az arcunk elé, melyet például a futók is előszeretettel használnak (a fotón a 11-es), mert ennek anyaga a nagyobb nyálcseppeket kisebbekre bontotta, ezáltal még több nyálcsepp került a levegőbe a viselésével, mint maszk nélkül.

Ráadásul a kisebb cseppek tovább maradnak a levegőben, mint a nagyobbak, így a csősálat inkább nem javasolják a kutatók a koronavírus elleni védekezésben.

Továbbra is viselj maszkot - de nem mindegy, hogy milyet!
Mint Martin Fischer, a kutatás egyik szerzője a CNN-nek elmondta, a kísérlettel azt szerették volna nyomatékosítani, hogy továbbra is mindenki viseljen maszkot - ugyanakkor jó lenne, ha olyat hordanánk, ami valóban hatékony.

- A maszkviselés az egyik legkönnyebb módja a Covid-19 elleni védekezésnek. A fertőzések felét olyan emberek okozzák, akiknek nincsenek tüneteik, és sokszor nem is tudnak arról, hogy valójában elkapták a vírust. Így aztán arról sincs tudomásuk, hogy egy köhögéssel, tüsszentéssel, vagy beszéddel már terjesztik is tovább. Ha mindenki viselne maszkot, akkor a nyálcseppek 99%-át meg tudnánk szűrni, hogy azok ne jussanak más emberek légzőszervébe. Mivel még mindig nincs oltás a betegség ellen, ez a leghatékonyabb módja, hogy megóvjunk másokat és saját magunkat is - tették hozzá a kutatás szerzői.

Olvasd el ezt is!
Azért nem hordasz maszkot, mert nehezen megy a levegővétel?  - Egy doki szerint ez csak kifogás, be is bizonyította »


Forrás, fotó: CNN, Duke Health

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.08.10